Verbreding A2: Het Vonderen-Kerensheide
Onze opdrachtgever Rijkswaterstaat werkt momenteel hard aan een uitdagend project. De A2 Het Vonderen-Kerensheide, beter bekend als de enige snelwegverbinding tussen Zuid- en Midden-Limburg en de rest van Nederland en het buitenland wordt verbreed. Dit om de verkeersdoorstroming op dit traject te verbeteren en om filevorming te minimaliseren. De A2 zal van 2×2 rijstroken en een spitsstrook naar 2×3 rijstroken en een vluchtstrook gaan.
voordelen
De verbreding heeft diverse voordelen, zoals:
- Het waarborgen van een betere doorstroming.
- Het verbeteren van de verkeersveiligheid.
- Het leveren van een positieve impact op de economische ontwikkeling van Limburg.
impact op het gebied
De verbreding van de A2 Het Vonderen-Kerensheide zal het gebied aantasten. Om deze impact te minimaliseren zullen de nodige maatregelen genomen worden. Denk hierbij aan het aanleggen van de Parkway en het verleggen van de Geleenbeek. De maatregelen zorgen voor:
- Het optimaliseren en het leveren van een bijdrage aan de hoogwaterproblematiek, het verbeteren van de waterkwaliteit en het verminderen van de natuurverstoring.
- Het herstellen van de leefgebieden van diverse flora en fauna en het aanleggen van ecoducten, dierentunnels, diervriendelijke oevers en de aanleg van de Parkway, een landschappelijke route waar vrachtverkeer verboden is.
omgeving
Bij het besluitvormingsproces staat de betrokkenheid van de omgeving centraal. Om dit te bewaken is het ‘Buurtenplatform’ opgezet. Dit platform bestaat uit vertegenwoordigers van de buurten die langs het tracé gelegen zijn. Het platform fungeert als overlegstructuur waarin buurtgemeenschappen en overheidsinstanties, waaronder Rijkswaterstaat, de provincie Limburg, gemeenten en het waterschap elkaar ontmoeten, in gesprek gaan en samenwerken.
viaducten
Op dit traject zijn in totaal 17 dwarsverbindingen te vinden, zoals tunnels en viaducten. Van de 17 verbindingen zijn er 13 tussen de 40-50 jaar oud en toe aan vervanging. Daarnaast is het essentieel om de dwarsverbindingen aan te passen naar het nieuwe profiel van de A2 gezien de weg verbreedt wordt naar 2×3 rijstroken. Om deze redenen zullen 11 van de bestaande tunnels en viaducten worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd. De overige 4 objecten zijn van een recentere datum en hoeven daarom niet te worden aangepast.
Het viaduct Maasbaan en de tunnel bij Holtum zullen niet terugkeren. In de nabije omgeving worden hier alternatieven voor gezocht, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een extra parallelweg.
ViS detachering en rijkswaterstaat
Al ruim zestien jaar werken Rijkswaterstaat en ViS Detachering samen. ViS zorgt hierbij voor de inzet van de juiste professionals ten behoeve van vele functies en grote projecten. Denk hierbij zeer uiteenlopende (grote) projecten, zoals de Ring Utrecht (A27 / A12), Schiphol-Amsterdam-Almere, verbreding van de A2, A-lanes, maar momenteel ook de nieuwe Van Brienenoordbrug. Daarnaast is ViS ook betrokken bij grotere programma’s, zoals bijvoorbeeld bij het programma Vervanging en Renovatie Bruggen en Kaderrichtlijn Water. Ook de komende jaren zal in diverse projectfasen versterking nodig zijn op verschillende functies, evenals aan de zijde van de betrokken advies- en ingenieursbureaus.
Projecten zoals bovenstaand hebben niet alleen gevolgen voor de directe omgeving en onderliggende infrastructuur, maar dit behelst ook de nodige ruimtelijke aanpassingen, zoals op gemeentelijk en provinciaal niveau. Deze betrokken overheidsinstanties zijn ook opdrachtgevers van ViS.
wil jij een bijdrage leveren aan grote toonaangevende projecten?
Diverse ViS-professionals vervullen een functie bij de overheidsinstanties. Wij hebben nog meer aanvragen ontvangen voor de invulling van diverse functies. Zo zijn wij op zoek naar zowel civieltechnische als bouwkundige experts:
civieltechnische functies:
- Bestekschrijver.
- Directievoerder Civiele Techniek
- Gebiedsontwikkeling.
- Groene Buitenruimte.
- Integraal Projectmanagement (IPM).
- Kostendeskundige en Calculator.
- Ontwerper Civiele Techniek.
- Projectleider Civiele Techniek.
- Rijkswaterstaat.
- Systems Engineering.
- Technisch Beheerder.
- Tenders.
- Toezichthouder Civiele Techniek.
- Toetscoördinator Civiele Techniek.
- Verkeerskunde.
bouwkundige functies:
- Adviseur WABO.
- BIM.
- Bouwkundig Architect.
- Gebiedsontwikkeling.
- Duurzaamheid en Energietransitie.
- Juridisch Adviseur.
- Kostendeskundige en Calculator.
- Landschapsarchitect, Stedenbouwkundige en Planoloog.
- Planeconomie en Grondzaken.
- Tenders.
- Projectmanager Bouw.
- Vastgoedbeheerder.
- Bouwkundig Werkvoorbereider.
- Woningbouw.
Interesse? Neem dan contact op met één van onze Adviseurs, dit kan via de e-mail op info@visdetachering.nl of telefonisch op 0182-820250.