eerste weken bij ViS: willem jakobs landschapsarchitect bij gemeente utrecht
Willem Jakobs is vanaf september 2024 via ViS Detachering werkzaam bij de gemeente Utrecht als Landschapsarchitect. In dit item blikken wij samen met Willem terug op zijn eerste weken bij ViS en de gemeente Utrecht.
utrecht
Inmiddels is Willem ongeveer twee maanden werkzaam bij de gemeente Utrecht. Als we hem vragen naar zijn eerste indrukken, vertelt hij: “Het voelt alsof ik in de 21e eeuw ben binnengekomen. Centraal Station Utrecht is ontzettend druk en hectisch, precies waar ik van houd. Het stadskantoor heeft ook zijn charmes; vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en alle ontwikkelingen.”
Bij de gemeente zijn zo’n 5.000 mensen werkzaam, wat voor Willem een groot verschil is met zijn ervaring als zelfstandig ondernemer met zijn bureau Stadsgras. Hij vervolgt: “Het is mooi om te zien dat het uiteindelijk gewoon mensen zijn, ieder met zijn of haar eigen specialisme.”
ontwerper openbare ruimte
Als Landschapsarchitect ontwerpt Willem speelplekken en de openbare ruimte, van initiatieffase tot definitieve ontwerpen. Willem vertelt: “In het landschap komt alles samen. Ik breng een schets op tafel waarover iedereen kan meedenken. Vooraf kunnen we veel bespreken, maar met een concrete schets wordt alles tastbaarder. Dan gaat het leven.”
Willem vervolgt: “Ik probeer alle informatie op papier te krijgen. Ik begin met een handschets om de richting te bepalen. Deze schets laat zien welke zaken verder uitgezocht kunnen worden en welke onderdelen haalbaar zijn. Het is een basisidee dat enthousiasme moet opwekken, maar het is niet definitief. Ik probeer begrip te hebben voor alles wat speelt, maar laat me daar niet door beperken. Ik ontwerp graag met een brede blik om de mogelijkheden voor de toekomst te verkennen.”
integraal
Als we Willem vragen naar de projecten waaraan hij werkt, vertelt hij enthousiast: “Ik werk aan verschillende projecten, groot en klein. Bij de herinrichting van de openbare ruimte is samenwerking met verschillende disciplines en buurtbewoners cruciaal. Het gaat niet alleen om het vervangen van versleten elementen, maar ook om kansen te benutten.
Biodiversiteit en waterbeheer kunnen samen met de toegankelijkheid van een plek worden verbeterd, bijvoorbeeld door een hellingbaan aan te leggen naar een nieuwe waterpomp bij een wadi waar regenwater wordt opgevangen. En er ruimte komt voor natuurlijk spelen.”
werkgeluk
Een essentieel onderdeel van Willem zijn werk is de actieve betrokkenheid van alle partijen, van collega’s tot buurtbewoners. Willem legt uit: “Er zijn veel facetten die bijdragen aan mijn werkgeluk. Hoe geweldig is het om een idee of schets uit te werken waar anderen enthousiast van worden? Om de wijk in te gaan, te observeren wat goed gaat en wat beter kan, en op basis daarvan een idee te ontwikkelen dat gerealiseerd wordt? Het draait vooral om een leuk proces; samen fantaseren over de toekomst die we kunnen vormgeven met ontwerpen.”
duurzaamheid
Voor Willem is duurzaamheid een belangrijk aspect om te waarborgen. Het gaat niet alleen om esthetische ontwerpen, maar om het creëren van een groene, sociale en duurzame omgeving.
Willem vertelt: “Groen is vaak al aanwezig. Ik probeer bestaande bomen te sparen; ze worden oud en zijn pas op hun mooist rond hun 60e. Het is te gemakkelijk om te denken dat ze niet in een nieuw plan passen. Daarnaast hergebruik ik bestaande materialen en geef ze een nieuwe functie.”
Willem vervolgt: “Hoe maken we de stad klimaatbestendig zonder in te boeten op kwaliteit? Ik ga altijd ter plaatse kijken om de sfeer te ervaren en te bepalen hoe alles naast elkaar kan bestaan. Plek voor water betekent ruimte voor leven en biodiversiteit. Sociale duurzaamheid is echter lastiger vast te leggen. Wat brengt mensen samen? Wanneer ontstaat er interactie? Als kinderen worden gestimuleerd om naar buiten te gaan en samen te spelen, is dat pure winst!”
meningen
Willem zorgt ervoor dat er een schets op tafel komt waarop iedereen kan reageren. Hij vertelt: “Ik houd ervan om mensen te enthousiasmeren. Daarna verdiepen we het idee, waardoor de kwaliteit verbetert. Ik luister naar iedereen, maar laat me niet te veel afleiden door alle meningen. De kunst is een balans te vinden tussen meebewegen en uitleggen. Binnen de gemeente ben je onderdeel van iets groters. Als een Parkbeheerder bijvoorbeeld 69 parken beheert, is het belangrijk dat mijn ideeën ook werkbaar zijn voor hem.”
Hij legt uit: “Stel dat ik heb bedacht dat we het gras op de ene plek lager willen maaien, dan op de andere plek, zorg dan maar eens als Parkbeheerder dat het wordt uitgevoerd zoals bedacht. En soms weet je niet alles, maar binnen de gemeente Utrecht zijn de lijnen kort en is kennisdeling essentieel.”
willem & ViS
Willem vertelt over zijn eerste contact met ViS: “Ik zocht naar een nieuwe uitdaging voor een paar dagen per week. Via internet ontdekte ik ViS en al snel sprak ik met Didier in Utrecht. Hij bood me een mooie mogelijkheid, en zo is het gegaan. ViS is voor mij een bron van inspiratie en ik vind de samenwerking uitstekend. Ik ben echt als een ViS in het water!”
Projecten Stadsgras
Naast dat Willem in dienst is bij ViS heeft hij ook een eigen BV: Stadsgras. Hieronder een aantal foto’s van de projecten die hij gerealiseerd heeft met zijn eigen bedrijf.
Foto 1 en 2: Daktuin in het Spijkerkwartier. Willems zelfontworpen daktuin in het Spijkerkwartier, winnaar van de Rooftop Award 2023. Een groene ruimte die stadsleven en natuur prachtig combineert.
Foto 3 en 4: Rietgrachtpark in Arnhem. Het Rietgrachtpark, ontworpen door Stadsgras en gerealiseerd in samenwerking met buurtbewoners van Stichting ’t Broekomhoog en aannemer NTP. Een prachtig voorbeeld van hoe participatie en creativiteit samenkomen.
Foto 5: Stadspergola’s in Malburgen. De nieuwe stadspergola’s, gemaakt van gekapte bomen uit de stad, zijn een opvallend onderdeel van de Groene Route Malburgen. Ze bieden niet alleen schaduw, maar ook een plek om te bewegen in de natuur. Dit project won onlangs de landelijke LoopAward 2024 en viel in 2022 ook al in de prijzen als de grote winnaar van Challenge Groene Icoonprojecten van Provincie Gelderland.