ViS-professional Sjoerd Wolbertus vertelt
Sinds februari 2023 is Sjoerd Wolbertus via ViS Detachering werkzaam bij de gemeente Almere. Een bewuste stap waar hij nu, na bijna een jaar nog steeds erg blij mee is. Wij spraken hem over zijn werk en zijn ambities voor de toekomst.
het eerste contact
De naam ViS Detachering hoorde Sjoerd voor het eerst toen hij nog werkzaam was bij de gemeente Utrecht. Hier werkte hij met verschillende collega’s die via ViS Detachering werkzaam waren en zij brachten een frisse energie mee. Dat wekte zijn interesse. Na heel wat jaren in vaste dienst voor de gemeente Utrecht te hebben gewerkt, was het voor Sjoerd tijd om verder te kijken. Er volgde een eerste gesprek met Didier Vorselaars, dat ViS Detachering een persoonlijke benadering heeft en niet te groot is sprak hem direct aan.
Sjoerd vertelt: “Ik was op zoek naar inhoudelijke en persoonlijke groei, dit was het juiste moment voor mij om buiten Utrecht te gaan kijken. Om op detacheringsbasis werkzaam te zijn, geeft mij de mogelijkheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Dit geeft mij ruimte en nieuwe inspiratie.”
gemeente almere
Een andere omgeving en andere projecten, dat is zeker gelukt! Voor de gemeente Almere werkt hij als Senior Stedenbouwkundige bij de Afdeling Gebiedsontwikkeling. In deze rol houdt hij zich bezig met de ruimtelijke kwaliteit van de stad en zet hij zijn expertise in voor de ontwikkeling van nieuwe wijken, maar ook bij het transformeren van bedrijventerreinen.
olympiakwartier oost
Één van de projecten waar Sjoerd het afgelopen jaar aan gewerkt heeft is het Olympiakwartier Oost in Almere Poort. Er was al een plan op hoofdlijnen, maar er was meer samenhang en duidelijkheid nodig. Hiervoor heeft Sjoerd (met het projectteam) een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitplan gemaakt.
Hij vertelt hierover: “De opgave was een stedelijke én groene stadswijk te maken met veel betaalbare woningen en een duidelijke identiteit. We hebben de klassieke tuinwijken van rond 1900 als voorbeeld genomen. Wijken met een stijlvolle architectuur, een sterke verbinding met openbaar groen en een opzet die sociale interactie bevordert. In het plan hebben we specifieke richtlijnen over bouwhoogte, type woningen en de overgang van gebouw naar openbare ruimte opgenomen. Ook zijn er nu regels voor het materiaal, de kleur en detaillering van gebouwen. Het openbaar groen wordt ontworpen als ‘tuin voor de buurt’. De gemeente ontwerpt de openbare ruimte en de komende jaren zullen de vrije sectorwoningen via tenders door verschillende ontwikkelaars en architecten worden uitgewerkt.”
Sjoerd is trots op het plan dat er nu ligt: “Het wordt een moderne tuinwijk voor verschillende groepen mensen waarbij je straks nauwelijks ziet wat de goedkopere en wat de duurdere woningen zijn. Het wordt één wijk waar samen leven en ontmoeten centraal staan.”
van plan naar realiteit
Het gaat nog wel even duren voordat Sjoerd door de wijk heen kan lopen om het uiteindelijke resultaat te bewonderen. Hij vertelt: “Voordat ik bij het project betrokken werd, was de gemeente al een tijd bezig met de planvorming en afstemming met woningcorporaties. Met deze partijen hebben we de uiteindelijke plannen dan ook uitvoerig besproken. De woningcorporaties waren al best ver met twee bouwblokken. Die worden inmiddels gebouwd. Externe factoren zoals de woningmarkt, energie en bouwkosten zullen ook de voortgang bepalen. Voordat de wijk helemaal af is, zijn we zo tien jaar verder.”
Nu gaat het project de volgende fase in. Sjoerd vervolgt zijn verhaal: “De grond wordt stapsgewijs uitgegeven aan verschillende projectontwikkelaars. We hopen binnenkort de eerste gemeentelijke tender op de markt te kunnen zetten. Na een eerste selectieronde kiezen we vervolgens uit verschillende inzendingen het beste plan. Nadat het plan is uitgewerkt en door ons en de Commissie Welstand akkoord is bevonden, kan de vergunning worden verleend en de bouw beginnen.”
Sjoerd blijft nog wel even aan het project verbonden schat hij in: “Ik blijf de komende tijd betrokken bij de begeleiding en toetsing van deelplannen en de openbare ruimte. Je kunt bij het maken van plannen niet alles voorzien en de ontwikkeling gaat nog wel wat jaren duren. In die tijd kan er van alles gebeuren, dat vraagt om bijsturing. Dit plan is een stevig kader, maar met ruimte voor aanpassingen met behoud van de ruimtelijke kwaliteit die we voor ogen hebben.”
werken bij de gemeente
Sjoerd is blij met de overstap naar de gemeente Almere. Hij vertelt: “Werken voor de jongste grote stad van Nederland is bijzonder. Vrijheid is in Almere een groot goed, zo wordt er veel gewerkt met particuliere bouwers. Het is hier steeds zoeken naar een balans tussen het vastleggen van regels en het geven van vrijheid voor ontwikkelende partijen.”
Na een kleine vijftig jaar spelen ook in deze jonge stad de eerste vernieuwingsopgaven in bestaande stadsdelen en wijken. Sjoerd vervolgt zijn verhaal: “Almere weet heel goed hoe je een stad bouwt vanuit het niets, maar vernieuwing van bestaande wijken vraagt echt een andere aanpak. Bewoners en ondernemers hebben immers ook ideeën over hun directe omgeving. Dat is wennen voor de gemeente, maar ook voor bewoners. Het is een boeiend proces waarbij ik mijn ervaring uit Utrecht goed kan inzetten.”
De manier van werken in Almere verschilt volgens Sjoerd ook van hoe hij het kent uit Utrecht. Hij vertelt: “Men is hier sterk gericht op de bouwproductie van woningen, waardoor projecten vaak praktisch aangepakt worden. Tegelijkertijd is ruimtelijke kwaliteit ook heel belangrijk. Daarnaast ervaar ik hier ook veel vrijheid om mijn eigen aanpak te hanteren waardoor ik mijzelf verder kan ontwikkelen. Dat is precies waar ik naar op zoek was!”
sjoerd en ViS
Ook zijn samenwerking met ViS Detachering loopt zoals hij van tevoren had gehoopt. Hij vertelt: “Ik vind ViS Detachering toegankelijk en persoonlijk, dat past bij mij. Het enthousiasme van Didier vind ik mooi, zoals bij het organiseren van de excursies afgelopen najaar. We bezochten De Warren en Mooijburg in Amsterdam. Voor mij een mooie gelegenheid om mensen uit dezelfde sector, maar met een andere expertise, te leren kennen en van elkaar te kunnen leren. Ik houd ervan onderdeel te zijn van een club, zonder dat ik nu persé bij het meubilair hoef te horen. Dit gevoel heb ik bij ViS én de gemeente Almere, dus ik zit helemaal op mijn plek!”