eerste weken bij ViS: Gerrit Hofland Rioolbeheerder
Dagelijks zet Gerrit Hofland zich in voor een duurzaam beheer van het rioolstelsel. Met zijn 25 jaar ervaring in het rioolbeheer, kan je hem een echte expert noemen. Hij heeft zijn ervaring opgedaan in diverse rollen bij verschillende gemeenten en bij de TU in Delft. Een gouden combinatie!
over het werk
De werkdag begint voor Gerrit meestal om 6:00 uur thuis aan de keukentafel. Om vervolgens om 7:30 uur op kantoor verder te werken. Bij de gemeente Zoeterwoude is hij sinds een aantal maanden een dag minder gaan werken. Niet om het rustiger aan te gaan doen, integendeel. Gerrit zocht naar een nieuwe uitdaging voor één dag in de week bij een andere gemeente. Die uitdaging vond Adviseur Stephan voor hem bij de gemeente Waddinxveen. Werken bij twee gemeentes binnen twee verschillende rollen biedt uitdaging in meerdere opzichten.
Gerrit en Stephan waren geen vreemden van elkaar. Gerrit heeft eerder via ViS Detachering bij de gemeente Zoeterwoude gewerkt als Beleidsmedewerker Riolering. Na een succesvolle detacheringsperiode is Gerrit in dienst getreden bij de gemeente. Maar, ViS was hij nog niet vergeten!
Naast dat Gerrit binnen zijn rol als Rioolbeheerder moet schakelen en innovatief te werk moet gaan, is het een extra uitdaging om binnen twee gemeenten aan de slag te zijn. Mede door zijn jarenlange ervaring en brede kennis is hij een welkome aanvulling in het team van de gemeente Waddinxveen. Voor Gerrit is het een leerzame periode om binnen twee verschillende gemeenten aan het werk te zijn. Gerrit legt uit: “Elke werkplek is weer wennen tijdens de eerste weken. Ook omdat ik maar één dag bij de gemeente Waddinxveen werkzaam ben en in feite een collega assisteer vraagt het om een ander soort toewijding. Mijn werkzaamheden hier omvatten voornamelijk bestekken uitzetten en controleren, en het wegwerken van zaken waar men niet aan toe is gekomen. Maar ik ben blij dat ik met mijn kennis een mooie bijdrage kan leveren. Dat voelt goed!”
Waar Gerrit waarde aan hecht in een baan is verrassend maar eenvoudig te beantwoorden. Het korte antwoord volgt al snel op deze vraag: “Dat ik iets te doen heb én dat ik mijn kennis en ervaring kan inzetten. Ik weet wel het één en ander over gemalen en hoe ze werken. Toen ik bij de gemeente Zoeterwoude startte, brak er drie weken later corona uit met alle gevolgen van dien. Ik heb snel moeten schakelen, maar omdat mijn werkgebied bekend was kon ik ondanks het vele thuiswerken prima mijn ding doen.”
ervaring
De ervaring die Gerrit heeft opgedaan, beperkt zich niet tot één plek, maar strekt zich uit over regio’s zoals het Westland en de Leidse regio. Ooit begonnen bij de gemeente Zoetermeer als Tekenaar en vervolgens bij de gemeente ’s-Gravenzande gestart met met diverse civieltechnische werkzaamheden in de buitendienst. In 2004 is de gemeente ’s-Gravenzande opgegaan in de gemeente Westland en in 2007 is Gerrit daar aan de slag gegaan met het project Riolering Buitengebied. Zowel in het Westland als op de TU Delft heeft Gerrit veel ervaring opgedaan met het werken met gemalen en (regen)water. Op de TU Delft heeft hij zich bezig gehouden met actieve grondwater sturing om het grondwaterpeil op een bepaald niveau te houden. Al deze complexe en veelzijdige kennis zet Gerrit in bij het werk dat hij nu verricht.
Gerrit vertelt bescheiden over zijn werkzaamheden, zoals het maken van bestekken, de problemen die opgelost moeten worden bij incidenten en over alles wat er bij komt kijken op het gebied van regelgeving bij de gemeente en de vele samenwerkingen waar hij onderdeel van is geweest. Gerrit vervolgt: “Het is belangrijk om duidelijke eisen te stellen aan ontwikkelaars, de juiste mensen te kennen om snel te kunnen schakelen en vooral duidelijk te maken wat je precies voor ogen hebt.”
Werken in veel verschillende regio’s heeft hem geleerd wat een goede samenwerking kan opleveren tussen verschillende gemeenten. Zoals hij dat zelf uitlegt: “Een hevige regenbui valt soms heel plaatselijk, dan moet je op meerdere plekken een meting doen in de regio om te zien hoe het water terecht komt. Daar kan je dan op verder werken en beslissingen maken om tot het beste resultaat te komen.”
Het sturen met water, in combinatie met de uitdagingen die het veranderende klimaat biedt, geeft Gerrit energie en is iets waarover hij met veel passie kan uitweiden. Wat betreft het klimaat ziet Gerrit veel verschil met vroeger. Des te belangrijker om alle metingen goed bij te houden. Gerrit: “Meten is weten.”
uitdagingen en ontwikkelingen
Gerrit hoeft zich niet te vervelen, ondanks zijn jarenlange werkervaring in het vakgebied. Dit komt mede door de vele externe factoren en de digitalisering die invloed hebben gehad op de werkzaamheden en de uitdagingen, die er vandaag de dag nog steeds zijn. Gerrit vertelt: “Bij dit werk ben je jezelf constant aan het aanpassen en aan het schakelen op wat er op dat moment nodig is. Je moet creatief en oplossingsgericht zijn en goed kunnen samenwerken. Bovendien is elke gemeente en gebied anders qua locatie en grootte. Zo heeft de ene gemeente bijvoorbeeld meer veengrond dan de andere en zakt de ene bodem harder dan de andere. Hierdoor maak je andere keuzes bij rioolwerkzaamheden. Daarnaast is er ook een wisselend budget waarmee je rekening moet houden en je keuzes op moet afwegen.”
Cruciaal daarbij is de communicatie en het overleg tussen buurgemeentes. Rioolbeheer stopt voor Gerrit niet bij de grenzen van zijn gemeente. Hij is een belangrijke schakel tussen verschillende gemeentes en hij ziet graag toe op een goede totaalaanpak van het Rioolbeheer.
waarom ViS
Gerrit is 65 jaar, maar denkt er nog niet aan om met pensioen te gaan. Wel maakt hij al plannen om niet te gaan ‘zitten niksen’. De ervaring en kennis die hij heeft deelt hij graag ook na zijn pensioen. Helemaal stoppen is dan ook geen optie, dat is één van de redenen geweest om een samenwerking met ViS Detachering aan te gaan.
Voordat Gerrit in 2020 via ViS startte bij de gemeente Zoeterwoude, had hij al vele goede verhalen van collega’s over ViS gehoord. Het contact met Stephan was dan ook snel gelegd!
De keuze voor ViS Detachering was voor hem dan ook vanzelfsprekend, deze keuze heeft hij heel bewust gemaakt. Een groot voordeel vindt hij dat alles goed wordt geregeld voor de professionals die ViS detacheert. Gerrit vertelt: “Eigenlijk is ViS een raar bedrijf. Mensen staan bij jullie voorop en jullie doen alles om de werknemers tevreden te houden, ik heb dat wel anders gezien bij andere bureaus. Om nog maar niet te beginnen over het sinterklaaspakket die goed gevuld is met lekkers en de kennissessies en evenementen die jullie organiseren, dat zijn allemaal leuke extra’s.”
terugblik
Op de vraag hoe Gerrit de toekomst voor zich ziet is het duidelijk dat hij deze lijn van hard werken en zich inzetten voor een duurzaam gebruik van rioolbeheer door wilt blijven zetten. En met het oog op de toekomst blikt Gerrit tegelijk met plezier terug op zijn loopbaan. Er zijn veel mooie verhalen en anekdotes die de revue passeren. Al glimlachend verteld hij daar maar al te graag over: “Ik heb veel meegemaakt en heb veel zien veranderen in al die jaren. Maar mijn werk is en blijft gewoon leuk. Waar je 30 jaar geleden nog werkte met drukriolering en er een rood lampje ging branden, zodat de mensen belden met een probleem, waarna je op de melding af ging om het op te lossen, is het nu met alle metingen en voorspellingen waar we rekening mee houden een stuk gecompliceerder geworden. Bij een signaal van hoog water staan wij al op scherp om een storing te verhelpen. Bovendien worden gemalen nu op afstand bestuurd, kortom er is zo veel mogelijk. Het is altijd een uitdaging om in te spelen op de weersverwachtingen en om te gaan met de klimaatveranderingen. Daarbij leer ik nog steeds iedere dag.”
Kort samengevat is het leven van een Rioolbeheerder verre van saai of eentonig. Met een uitgebreide mix van taken en verantwoordelijkheden vervult Gerrit een essentiële rol bij het functioneren van de riolering binnen de gemeentes Zoeterwoude en Waddinxveen. Een onopvallend beroep misschien voor de een maar erachter schuilt een wereld van complexiteit en veelzijdigheid. Denk dus de volgende keer dat het veel regent of wanneer je de wc doorspoelt eens aan die toegewijde mensen zoals Gerrit Hofland en alle werknemers van de buitendienst die ervoor zorgen dat het afvalwater veilig en efficiënt wordt afgevoerd, zelfs of misschien wel juist zodàt hun werk onopgemerkt blijft.