de nieuwe zuidplaspolder
In het hart van de gemeente Zuidplas bevindt zich de Zuidplaspolder. Ooit een meer dat in 1840 werd drooggelegd met als doel extra landbouwgrond te creëren. De Zuidplaspolder is het vijfde dorp binnen de gemeente, naast Zevenhuizen, Moordrecht, Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel.
Bijna tien jaar geleden heeft de overheid de gemeente Zuidplas aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw. Aanvankelijk werd overwogen om de bestaande dorpen verder uit te breiden, maar vanwege de grote vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen bleek dit niet voldoende.
In 2019 is de gemeente om de tafel gegaan met betrokkenen en is de concept ontwikkelvisie voor de Zuidplaspolder opgesteld. Deze visie is uiteindelijk verder uitgerold tot het Masterplan Middengebied Zuidplaspolder.
wonen, economie en verrommeling
Er is een enorme vraag naar duurzame woningen in de Randstad. Het Middengebied biedt ruimte voor maar liefst 8.000 nieuwe duurzame woningen. Deze ontwikkeling heeft niet alleen voordelen op het gebied van huisvesting. De ontwikkeling van het gebied brengt meer voordelen met zich mee. Het is eveneens een impuls voor de lokale economie en het dient de verrommeling van de polder tegen te gaan. Zo worden de landschappelijke, ecologische en recreatieve waarden versterkt.
bereikbaarheid
Ook de bereikbaarheid van het gebied is van essentieel belang. Het uitgangspunt is om een goede bereikbaarheid met de auto, fiets en het openbaar vervoer te waarborgen. Hierbij zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van de huidige infrastructuur. Indien nodig zal deze verbeterd worden.
klimaatrobuust, energieneutraal en CO2-uitstoot
Het nieuwe dorp en omliggende landschap van het Middengebied zullen op een klimaatadaptieve en -robuuste manier worden ingericht, in overeenkomst met het convenant voor klimaatadaptief bouwen.
Het doel voor het nieuwe dorp is om minimaal dezelfde hoeveelheid energie op te wekken via zonne-energie en aquathermie als dat het dorp verbruikt, bij voorkeur zelfs meer. Daarnaast is bij de ontwikkeling van het Middengebied het doel om de CO2-uitstoot de minimaliseren. Dit door gebruik te maken van bijvoorbeeld hernieuwbare energie en mobiliteit.
gezonde leefomgeving en zelfredzame gemeenschap
De inrichting van het gebied zal zo geschieden dat er een gezonde leefomgeving ontstaat voor mensen, dieren en planten. Hierbij zijn schoon water, schone grond en lucht, veel groen en weinig geluidsoverlast belangrijke pijlers. Daarnaast is het vergroten van de biodiversiteit een belangrijk doel.
In het nieuwe dorp vind je compacte woonbuurten, maar ook groene ontmoetingsplekken. Dit draagt bij aan het creëren van een hechte gemeenschap.
adaptief en circulair
Het nieuwe dorp zal modulair gebouwd worden, zodoende is de belasting voor de natuur en omwonende minimaal. Daarnaast is het doel om een circulaire ontwikkeling te bevorderen en stappen te zetten naar een circulaire economie. Het streven is om een integraal, circulair polderlandschap te realiseren, waarin materialen efficiënt worden benut en energie en materialen worden gerecycled.
planning
Zoals het er nu naar uitziet laat de uitvoering nog even op zich wachten, zo is men nog druk bezig met het opstellen van de bouwkundige uitwerking en dienen diverse besluitvormingsprocessen nog doorlopen te worden. Het bouwrijp maken van het gebied staat op dit moment voor het tweede kwartaal van 2025 op de planning.
ViS detachering en de gemeente zuidplas
De gemeente Zuidplas en ViS Detachering werken nauw samen. ViS zorgt hierbij voor de inzet van de juiste professionals. Op dit moment zetten wij Projectleiders Civiele Techniek en een Senior Projectingenieur bij de gemeente in, zij werken aan uiteenlopende toonaangevende projecten.
Een project zoals de Nieuwe Zuidplaspolder heeft niet alleen gevolgen voor de directe omgeving, maar dit behelst ook de nodige ruimtelijke aanpassingen, zoals op gemeentelijk en provinciaal niveau. Deze betrokken overheidsinstanties zijn ook opdrachtgevers van ViS.
wil jij een bijdrage leveren aan grote toonaangevende projecten?
Diverse ViS-professionals vervullen een functie bij de overheidsinstanties. Wij hebben nog meer aanvragen ontvangen voor de invulling van diverse functies. Zo zijn wij op zoek naar zowel civieltechnische als bouwkundige experts:
civieltechnische functies:
- Bestekschrijver.
- Directievoerder Civiele Techniek
- Gebiedsontwikkeling.
- Groene Buitenruimte.
- Integraal Projectmanagement (IPM).
- Kostendeskundige en Calculator.
- Ontwerper Civiele Techniek.
- Projectleider Civiele Techniek.
- Rijkswaterstaat.
- Systems Engineering.
- Technisch Beheerder.
- Tenders.
- Toezichthouder Civiele Techniek.
- Toetscoördinator Civiele Techniek.
- Verkeerskunde.
bouwkundige functies:
- Adviseur WABO.
- BIM.
- Bouwkundig Architect.
- Gebiedsontwikkeling.
- Duurzaamheid en Energietransitie.
- Juridisch Adviseur.
- Kostendeskundige en Calculator.
- Landschapsarchitect, Stedenbouwkundige en Planoloog.
- Planeconomie en Grondzaken.
- Tenders.
- Projectmanager Bouw.
- Vastgoedbeheerder.
- Bouwkundig Werkvoorbereider.
- Woningbouw.
Interesse? Neem dan contact op met één van onze Adviseurs, dit kan via de e-mail op info@visdetachering.nl of telefonisch op 0182-820250.