11 tips voor een excellent CV

Dagelijks zien wij bij ViS verschillende CV’s en motivatiebrieven verschijnen en houden we sollicitatiegesprekken. Graag delen wij onze ervaringen en kennis met jou, zodat je zelfverzekerd het sollicitatieproces instapt! In dit eerste artikel in een reeks van drie zullen we het CV behandelen. Het tweede artikel staat in het teken van motivatiebrieven en in het laatste artikel bespreken we het sollicitatiegesprek.

Algemene tips CV

Allereerst delen we wat algemene tips met je die betrekking hebben op het CV en de eerste indruk van het CV.

1. Google jezelf eens en kijk wat er naar boven komt.

Wij doen dit ook. Wanneer er foto’s of website naar boven komen waarvan je liever niet hebt dat de (toekomstige) werkgever dit ziet, scherm deze informatie dan af. Zorg daarnaast ook dat de ervaringen die vermeld staan op je LinkedIn profiel overeenkomen met je ervaringen op je CV.

2. Plaats een professionele, representatieve foto van jezelf op je CV en je LinkedIn profiel

Er gaat al een tijdje een discussie rond over het belang van het wel of niet toevoegen van een foto op het CV. De keuze is uiteraard aan jou, wij raden aan dit wel te doen: op deze manier kun je jezelf professioneel presenteren en wordt het plaatje compleet.

3. Geef je CV een passende bestandsnaam.

Zoals bijvoorbeeld: CV_VoornaamAchternaam. Op deze manier is het voor degene die jouw CV ontvangt direct inzichtelijk dat het jouw CV betreft. Wanneer de ontvanger meerdere CV’s op het scherm open heeft staan, is de bestandsnaam ‘CV’ niet zoveel zeggend.

4. Voeg relevante (hyper)links toe aan je digitale CV.

Hierbij kun je denken aan een link naar je LinkedIn profiel en aan het plaatsen van links van bijvoorbeeld projecten waarbij je betrokken bent geweest. Vaak worden CV’s digitaal bekeken en kan er direct worden doorgeklikt naar de relevante pagina’s.

5. Druk je succes uit in concrete getallen.

Het schetst een veel beter beeld als je schrijft: ‘ik heb leiding gegeven aan 20 medewerkers’ en ‘ik heb een bouwproject van €200.000 gerealiseerd’  dan ‘ik heb leiding gegeven’ en ‘ik heb een bouwproject gerealiseerd’. Op deze manier kun je de omvang van je succes aanduiden.

6. Varieer in taalgebruik en gebruik synoniemen.

Wanneer je dit doet, maakt het je CV levendiger en minder statisch. Synoniemen voor ‘Verantwoordelijk voor’ zijn bijvoorbeeld ‘het was mijn verantwoordelijkheid’ of ‘het behoorde tot mijn taak’.

7. Licht toe wat je doet.

Voor jou is het misschien heel logisch wat je werkzaamheden inhouden, maar probeer je voor te stellen dat dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Een goede oefening is om te bedenken dat je bondig op een verjaardag vertelt wat je precies doet. Een paar zinnen zijn voldoende om toe te lichten op je CV wat jouw werkzaamheden betreffen.

Lay-out, opbouw en spelling CV

Ook qua lay-out, opbouw en spelling vallen ons een aantal zaken op die we graag met jullie delen. Ons advies luidt als volgt:

8. Gebruik een omgekeerde chronologie.

Wanneer je jouw werkervaring en opleiding noteert, is het het prettigst als je je meest recente ervaringen bovenaan zet en dan teruggaat in de tijd.

9. Maak jouw CV makkelijk scanbaar.

Door het gebruik van een duidelijke structuur is je CV in enkele seconden scanbaar. Zorg ervoor dat je indeling en informatie helder zijn en dat de lezer niet hoeft te ‘zoeken’ naar informatie. Dit kun je doen door gebruik te maken van vetgedrukte of cursieve tabjes. Daarnaast is het ook aan te raden om een korte profielschets van jezelf te maken waarin je jouw expertise en competenties uitlicht.

10. Sla je CV op als PDF.

Op deze manier kan niemand iets veranderen aan je CV. Daarnaast ziet het er ook nog eens professioneler uit. Je kunt je CV voordat je deze verzendt, ook nog eens uitprinten om te controleren of de lay-out naar wens is.

11. Laat je CV aan iemand anders lezen voordat je deze verzendt.

Doordat je input krijgt van iemand die jouw CV (nog) niet kent, krijg je mogelijk nieuwe inzichten om je CV te verbeteren. Deze verbeteringen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de opbouw en lay-out, taalfouten en spelling en de correctheid van de inhoud.

Meer informatie

Op onze homepage vind je meer informatie over ViS Detachering en onze werkzaamheden. Neem ook eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures. Nieuwsgierig geworden naar onze adviseurs en medewerkers? Wij stellen ons graag aan je voor.