
11 tips voor een krachtige motivatiebrief
Dagelijks ontvangen wij verschillende CV’s en motivatiebrieven en voeren we sollicitatiegesprekken. Graag delen wij onze ervaringen en kennis met jou, zodat je zelfverzekerd het sollicitatieproces instapt! In dit tweede artikel van een reeks van drie nemen we de motivatiebrief onder de loep. Het eerste artikel beslaat tips voor het CV. In het laatste artikel gaan we dieper in op het sollicitatiegesprek.
Algemene tips motivatiebrief
We delen eerst een aantal algemene tips over de motivatiebrief.
1. Maak eerst een klad waarin je de structuur opschrijft van wat je wil vertellen.
In dit klad kun je de structuur van jouw motivatiebrief bepalen. Dit klad kun je als leidraad aanhouden tijdens het schrijven van de motivatiebrief. Op deze manier is je brief gestructureerd en kun je van te voren al bedenken wat je er allemaal in wil zetten. Let er ook op dat je een logische volgorde aanhoudt.
2. Probeer iets unieks over jezelf in je motivatiebrief te zetten.
Op deze manier spring je eruit en word je beter onthouden. Wat al goed helpt is om te beginnen en te eindigen met een krachtige zin. Deze kun je op elkaar aan laten sluiten, maar dat hoeft niet per se.
3. Gebruik geen algemene motivatiebrief.
Soms lijkt het makkelijk om een algemene motivatiebrief te gebruiken en deze te verzenden, maar vaak behaal je hiermee geen succes. Verdiep je echt in de organisatie en de vacature waar je op solliciteert. Beschrijf waarom je juist hier graag aan de slag zou willen gaan, zonder “het lijkt me leuk” te gebruiken. Zo’n brief maakt een grotere kans dan een standaardbrief.
4. Beschrijf welke vaardigheden je hebt geleerd van jouw vorige (werk)ervaringen.
Door middel van de STAR-methode (zie hieronder) kun je benoemen welke vaardigheden je je eigen hebt gemaakt. Selecteer een aantal vaardigheden die bij jou en de functie passen en werk deze uit. Door jouw vaardigheden te benoemen, laat je zien welke meerwaarde je vorige werkervaringen hebben. Ze tonen ook aan in hoeverre je professioneel bent gegroeid.
5. Wanneer je een stelling doet, onderbouw deze dan ook met een argument of werkervaring.
Een loze stellingname komt niet krachtig over. Dit kunt je doen aan de hand van de STAR-methode. Dit staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat. Een voorbeeld: ‘ik ben goed in organiseren’ tegenover: ‘ik ben goed in organiseren, want dit is gebleken uit mijn ervaring bij werkgever X.
Tijdens de Infratech (situatie) was het mijn verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk mensen aan te spreken met onze stand (taak). Om dit te realiseren heb ik de mooiste stand gemaakt en zorgde ik ervoor dat er genoeg versnaperingen en voldoende informatie beschikbaar was.
Daarnaast zorgde ik ervoor dat er genoeg personeel beschikbaar was om als aanspreekpunt op te treden. De gehele dag heb ik dit in de gaten gehouden (actie). Dit zorgde ervoor dat we een super dag hebben gehad op de Infratech. We hebben veel (oud)medewerkers, opdrachtgevers en potentiële klanten gesproken (resultaat).
6. Vertel wat je daadwerkelijk beweegt, wat je wil en wat je interessant vindt.
Uiteraard wil je jouw kwaliteiten en competenties uitlichten in een motivatiebrief, maar de werkgever vindt het ook interessant om te weten wat je daadwerkelijk beweegt en wat voor een persoon je bent. Dit kun je aanduiden door jouw passie te verwerken in je motivatiebrief.
7. Herhaal niet alle informatie die ook terug te vinden is op het CV.
Haal alleen de ervaringen aan die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. De overige werkzaamheden zijn ter kennisgeving terug te lezen op je CV.
Taaltechnisch en opmaak
Ook betreft de opmaak en de taal hebben we een aantal tips voor jou. Deze zijn ter bevordering van het leesgemak.
8. Gebruik relatief korte zinnen, met maximaal 1 bijzin.
Wissel hierbij wel de lengte van de zin af. Dit zorgt ervoor dat de tekst vlot overkomt en gemakkelijk leest.
9. Begin niet elke zin met ‘ik’.
Natuurlijk gaat de brief over jou, maar dat betekent niet dat je dit steeds prominent hoeft te laten zien. Probeer daarnaast te variëren in het taalgebruik.
10. Maak gebruik van witregels tussen alinea’s.
Dit maakt het lezen prettiger, geeft de ogen rust en maakt de tekst makkelijker scanbaar.
11. Controleer, controleer, controleer.
Lees de tekst hardop voor. Op deze manier hoor je zelf waar de zinnen niet lekker lopen. Check ook even of je online profiel overeenkomt met wat je in je motivatiebrief schrijft. Laat je brief tot slot nog eens aan iemand anders lezen voordat je deze verzendt. Twee paar ogen zien meer dan één.
Meer informatie
Onlangs schreven we een artikel over tips voor een excellent CV. Op onze homepage vind je meer informatie over ViS Detachering en onze werkzaamheden. Neem ook eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures. Nieuwsgierig geworden naar onze adviseurs en medewerkers? Wij stellen ons graag aan je voor.