Wet DBA
de wet dba
De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) vervangt sinds 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken en zijn samen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Zij moeten ervoor zorgen dat er duidelijkheid is over de arbeidsrelatie en dat er niet eigenlijk sprake is van loondienst. Eerder dit jaar werd bekend dat er vanaf 1 oktober 2021 op deze wet zal worden gehandhaafd. Echter, de handhaving op deze wet is door onduidelijkheden wederom uitgesteld. Wat betekent dit voor jou als zzp-er?
Voor opdrachtgevers is het weleens een uitdaging om een opdracht zo af te bakenen dat het een los staand project is voor een zzp-er, zonder dat er sprake is van een gezagsverhouding. Indien een zzp-er namelijk instructies en aanwijzingen moet opvolgen, dan ziet de Belastingdienst de arbeidsverhouding als loondienst. Wij merken daardoor bij een aantal van onze opdrachtgevers dat het nu juist een pré is als je in loondienst bent. Voor veel zzp-ers in de civiele techniek en bouw geeft dit onzekerheid en onrust. Waarschijnlijk ben je zzp-er geworden om jouw vrijheid te behouden en om aan diverse projecten te werken. Bij ViS Detachering kan je, ook al ben je in dienst, een groot deel van je vrijheid behouden én projectmatig werken. Bekijk hier bijvoorbeeld het verhaal van Mark Ottevanger en Jean de Vries, die inmiddels al voor verschillende opdrachtgevers heeft gewerkt.
Ben jij als zzp-er en op zoek naar nieuwe opdrachten? Neem contact op met een van onze adviseurs om samen te kijken naar een passende oplossing voor jou.
Bron: https://www.ornet.nl/blog/2021/07/13/voorlopig-geen-handhaving-schijnzelfstandigheid/