Jean de Vries blikt terug op tien jaar ViS Detachering
‘Uitdagende projecten met prachtige resultaten’
Jean is de eerste ViS-professional die de tien jaar volmaakte. Totdat Jean de Vries de verleiding van een nieuwe uitdaging bij de gemeente Rotterdam écht niet kon weerstaan. De Projectleider blikt terug op een even boeiende als roerige tijd bij ViS. “De Prins Clausbrug in Dordrecht heeft me aardig wat kruim gekost, maar was wel m’n mooiste project.”
Techneut in hart en nieren
Jean de Vries noemt zichzelf ‘een Civiel Techneut in hart en nieren’. De afgestudeerd ingenieur heeft al ruim 35 jaar een passie voor infrastructurele projecten in de openbare ruimte, vooral vanwege het maatschappelijk belang: iedereen ziet wat je bouwt en doet. Eerder werkte Jean bij de ingenieursbureaus Oranjewoud en Tauw, maar daar ervoer hij niet de klik die hij in 2012 direct voelde met ViS Detachering. “Ik kreeg de tip van een collega, die ik sprak over wat ik bij andere detacheringsbureaus miste: mensen die serieus naar je luisteren en een organisatie voor je zoeken waar je echt tot je recht komt. Bij ViS hebben ze oog voor je, dat merkte ik al snel.”
Technisch Projectleider
Jean begon als ViS-professional aan zijn eerste klus bij de gemeente Gouda, om later te werken voor onder meer de gemeenten Utrecht, Leiden, Etten-Leur en Dordrecht. “Ik noem mezelf het liefst ‘Civieltechnisch Projectleider’, want m’n hart ligt bij de techniek”, reflecteert hij. “Mijn opleiding Post-HBO Bedrijfskunde is daarbij een waardevolle aanvulling, een ‘smeermiddel’ bij het leiden van een project. In het begin van m’n carrière stuurde ik vooral op techniek, tijd en geld. Tegenwoordig verdeel ik mijn aandacht over ’techniek’ en ‘de mens’: alle betrokkenen bij een project, in de meest brede zin.”
Een luisterend oor en overtuigingskracht
De techniek van een project snapte de ingenieur altijd al wel. “Techniek zit in m’n haarvaten en vingertoppen. Maar juist in mijn tijd bij ViS kreeg ik meer oog voor bijvoorbeeld politieke sensibiliteit en de weerstand die omwonenden soms hebben tegen veranderingen in de openbare ruimte. Het debat is verhard, dat zien we in de hele maatschappij. Mensen overtuigen vraagt om een luisterend oor en overtuigingskracht.”
Zonder wrijving geen glans
Het mooiste project in de ruim afgelopen tien jaar? Daar hoeft Jean niet lang over na te denken: de Prins Clausbrug in Dordrecht, een 141 meter lange, beweegbare voet-/fietsbrug die in oktober 2021 werd geopend door prinses Beatrix. “Hoewel juist die opdracht me aardig wat kruim heeft gekost”, herinnert hij zich maar al te goed. “Als Contractmanager had ik m’n handen vol aan dit bij uitstek multidisciplinaire project, met complexe techniek. Maar des te mooier als het uiteindelijk tóch lukt. Zonder wrijving geen glans, zeggen ze.”
Toewijding
De klik die Jean in 2012 ervoer met ViS is altijd gebleven. “De toewijding waar het detacheringsbureau bekend om staat, vind je niet alleen bij de oprichters Gijs en Pieter-Bas zelf, maar zeker ook bij de andere ViS-professionals. Dat merk je op de bijeenkomsten die ViS organiseert om elkaar te spreken en van elkaars ervaringen te leren. Prettig dat die er zijn, want op de werkvloer bij een opdrachtgever kom je jouw ViS-collega’s meestal niet tegen.”
Rotterdam
De reden voor Jean zijn vertrek is een mooi aanbod van de gemeente Rotterdam. Hij gaat zich daar bezighouden met afvalwatertransportsystemen, zoals hij ook al deed in Gouda in het begin van zijn ViS-tijd. “Hoewel ik uit het zuiden kom, houd ik erg van de Rotterdamse mentaliteit. Bovendien ben ik op een leeftijd dat je vragen gaat stellen: wat wil ik nog doen en meemaken in mijn werkzame carrière? Een nieuwe, vaste betrekking in een uitdagende stad als Rotterdam voelt nu, op 58-jarige leeftijd als de perfecte volgende stap.”