Regeerprogramma 13 september 2024: de impact op de bouwkundige en civieltechnische wereld
In het nieuwe regeerprogramma komen uiteraard ook bouwkundige en civieltechnische zaken aan bod. In dit artikel nemen wij deze zaken kort maar krachtig onder de loep. Biedt dit kansen, uitdagingen of misschien zelfs verrassingen?
woningbouw: eindelijk een sprong voorwaarts?
De Nederlandse woningmarkt staat onder hoogspanning, met een groeiend tekort aan betaalbare woningen. De bouw van nieuwe woningen is daarom één van de speerpunten van het programma.
De woningcrisis wordt mede veroorzaakt door een tekort aan nieuwbouw. Jarenlang is er te weinig gebouwd om de toenemende vraag bij te houden. Bovendien worden veel bouwprojecten vertraagd door hoge kosten, lange vergunningprocedures, stikstofregels en capaciteitsproblemen bij gemeenten.
belangrijkste plannen voor de woningbouw
- Het bouwen van 100.000 woningen per jaar. Hierbij wordt een mix gemaakt van grootschalige woningbouwprojecten en kleinere uitbreidingen zoals een “straatje erbij”.
- Er komt bouwgrond beschikbaar die beter betaalbaar wordt, zodat ook mensen met lage en middeninkomens toegang dienen te krijgen tot passende woningen.
- De procedures rond woningbouw worden efficiënter. Tevens komt er meer ruimte voor innovatieve bouwtechnieken die sneller, duurzamer en betaalbaarder zijn.
- Specifieke doelgroepen zoals jongeren, ouderen, en dak- en thuislozen krijgen speciale aandacht met meer middenhuur- en doelgroepswoningen.
- Er worden extra grootschalige woningbouwlocaties aangewezen, die rekening houden met regionale economie, bereikbaarheid en duurzaamheid.
Met deze maatregelen probeert het kabinet de woningmarkt toegankelijker te maken, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit en duurzaamheid van nieuwe bouwprojecten wordt gewaarborgd.
de omgevingswet
Het nieuwe regeerprogramma benadrukt tevens dat de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 van kracht is gegaan, een belangrijke rol speelt in de aanpak van de grote ruimtelijke uitdagingen van Nederland. Deze wet bundelt 26 bestaande wetten rondom ruimtelijke ordening, milieu, waterbeheer, natuur en infrastructuur. Het doel is om de regels eenvoudiger en de procedures sneller te maken, zodat besluitvorming rond bouwprojecten en gebiedsontwikkeling efficiënter verloopt.
infrastructuur
Nederland beschikt over één van de beste infrastructuurnetwerken van de wereld: een goed verbonden wegennet, uitgebreid openbaar vervoer, goed functionerende vaarwegen en belangrijke internationale verbindingen via havens en luchthavens.
Om deze positie te behouden, is het noodzakelijk om te blijven investeren in het onderhoud van bestaande infrastructuur en de aanleg van nieuwe wegen, spoorlijnen en vaarwegen. Dit draagt bij aan de bereikbaarheid en logistieke verbindingen in het hele land. Om de lange termijn bereikbaarheid te waarborgen, is actie vereist.
Infrastructuur speelt een cruciale rol in hoe Nederland ruimtelijk wordt ingericht. In het regeerprogramma is dan ook opgenomen: “Dit kabinet stelt €2,5 miljard extra beschikbaar voor het ontsluiten van (nieuwe) woningbouwlocaties. Deze middelen worden toegevoegd aan het Mobiliteitsfonds.”
energietransitie en klimaatadaptatie
Het streven op dit gebied is om minder afhankelijk te worden van andere landen voor energie en grondstoffen, en tegelijkertijd de kansen van de klimaat- en energietransitie te benutten. Dit vergt directe actie om duurzame energie te produceren, uitstoot te verminderen, netcongestie op te lossen, en leveringszekerheid te waarborgen, mede door groene markten en nieuwe technologieën te stimuleren.
Daarnaast focust het kabinet zich op klimaatadaptatie, om Nederland voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en verzilting. Hierbij is samenwerking met burgers, overheden en bedrijven essentieel om oplossingen te vinden die duurzaam en toekomstbestendig zijn.
vacatures en contact
Veel van onze opdrachtgevers zijn overheidsinstanties, zoals: gemeenten, provincies en waterschappen. En laten zij nou juist degene zijn die hun steentje bijdragen aan de uitvoering van het programma. Dus, met nog aardig wat projecten op de plank zijn wij voor onze opdrachtgevers doorlopend op zoek naar bijvoorbeeld Projectleiders Huisvesting en Toezichthouders Groen.
Benieuwd naar wie onze andere opdrachtgevers zijn? Lees er meer over op onze pagina opdrachtgevers. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op via info@visdetachering.nl of 0182-820250.