Ongezouten ViS-meningen

ViS-professional Sjak Franken vertelt

ViS Detachering heeft sinds kort een nieuwe website. Dat is ook bij Sjak niet onopgemerkt gebleven: “Als eerste mijn complimenten voor de nieuwe website. Deze ziet er heel fraai uit en is duidelijk meer van deze tijd!”

terugblik

Sjak en Stephan kennen elkaar al jaren. In 2012 / 2014 was Stephan werkzaam bij een ander detacheringsbureau. Daar leerde hij Sjak kennen. Sjak vond Stephan destijds al een fijne collega waarmee het klikte en waarmee geregeld lange gesprekken plaatsvonden over het vakgebied, maar hij sprak hem ook regelmatig voor een ‘praatje pot’.

opnieuw in contact

In de jaren die volgden is het contact wat verwaterd, maar in 2019 zijn Sjak en Stephan opnieuw met elkaar in contact gekomen. Stephan had een interessante functie voor Sjak bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Sjak vertelt: “Ik vroeg mij toen af of ik op mijn leeftijd nog wel een kans zou maken. Ik ben van het ‘bouwjaar’ 1956. Maar, dit was voor Stephan en de gemeente heel duidelijk geen belemmering. Kennis en ervaring waren belangrijke voorwaarden voor de functie. Daarnaast kende ik al een aantal medewerkers bij de gemeente vanuit een andere werkomgeving. Ik ben via ViS op detacheringsbasis voor een jaar gestart met de afspraak om daarna in vaste dienst te treden bij de gemeente. Ik werkte met heel veel plezier bij de gemeente.”

Sjak vervolgt zijn verhaal: “Na mijn verhuizing naar de gemeente Gilze en Rijen, ben ik benaderd voor de functie Projectleider Openbare Ruimte in de buurt van mijn nieuwe woonplaats. Het was een lastige afweging, omdat ik het naar mijn zin had bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt, ik ben toen aan de slag gegaan bij de gemeente Tilburg. Een mooie uitdaging bij een grote gemeente, op fietsafstand. In heel mijn carrière had ik dit nog niet meegemaakt. Ik heb bij de gemeente Tilburg aan mooie projecten mogen werken. Binnen zo’n grote gemeente zijn veel disciplines, andere stakeholders, tal van werkmethodes en systemen waar rekening mee gehouden moet worden. Het voorbereidingsproces duurt hierdoor vaak erg lang. Dit maakte snel schakelen geregeld tot een uitdaging. Door dit alles kwam ik erachter dat een dergelijke organisatie minder goed bij mij past.”

Tijdens de periode bij de gemeente Tilburg hebben Sjak en Stephan contact gehouden. Toen het bij Sjak weer begon te kriebelen, was het de hoogste tijd voor een kop koffie met Stephan vlak bij de vliegbasis Gilze en Rijen! Al snel kwam de mogelijke functie bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam voorbij. Ook hier heeft Sjak al een contact, een oud-collega waarmee hij ongeveer 35 jaar geleden zijn carrière begon, was hier werkzaam. Dit zorgde mede voor een vertrouwd gevoel en een klik tijdens de sollicitatie. Het resultaat was dat Sjak vanaf half februari 2023 aan de slag is bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

sjak gaat door!

Sjak heeft enkele maanden terug de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar voorlopig wil hij nog blijven doorwerken. Dit is zowel voor Stephan, ViS Detachering als de gemeente geen probleem! Er zijn aanvullende afspraken gemaakt en Sjak werkt met veel plezier verder.

Sjak vertelt: “Ik denk eraan om nog een jaar of twee te blijven werken. Daarna is het tijd voor wat anders (politiek, tuinieren, vrijwilligerswerk?) en van mijn vrije tijd te gaan genieten. Het is erg prettig dat zowel Stephan als de gemeente aangeven dat het aantal uren bespreekbaar is en blijft.

gemeente hardinxveld-giessendam

De grote van de gemeente Hardinxveld-Giessendam bevalt Sjak goed. De gemeente is overzichtelijk en de korte lijnen zorgen ervoor snel te kunnen schakelen. Ook is het prettig dat er zicht is op de termijn waarop de projecten daadwerkelijk uitgevoerd kunnen gaan worden. En dat vindt Sjak het belangrijkste van zijn werk: “De buitenruimte verbeteren op een manier waarmee ‘onze klanten’ (burgers, bedrijven, scholen etc.) op zijn minst tevreden zijn!”

zo snel mogelijk

‘De klant’ ziet graag zaken zo snel mogelijk geregeld. Maar zo eenvoudig is dat niet altijd, Sjak vertelt: “Ik heb in mijn werk te maken met partijen die verschillende belangen en ook andere meningen hebben. Ook zijn nutsbedrijven vaak betrokken voor het aanleggen / vernieuwen van het nuts-net, zij hebben tegenwoordig een zeer lange voorbereidingstijd nodig. Ze zouden sneller willen, maar door gebrek aan ‘handjes’ is dat niet mogelijk.”

projectleider aanpak Giessenbrug

Binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam is Sjak als Projectleider verantwoordelijk voor een aantal projecten. Graag vertelt hij ons meer over één van de bijzondere projecten waar hij nu aan werkt, namelijk het verlagen van de Giessenbrug.

In het centrum van Hardinxveld-Giessendam is ruim 50 jaar geleden een brug gebouwd. Het is een hoge, geknikte brug. Dit is destijds zo aangelegd, omdat er stroomopwaarts bedrijven waren gevestigd die de Buiten-Giessen (naam van de watergang) gebruikte als aan- en afvoerroute van materialen. Om grotere schepen te faciliteren is voor de doorvaarthoogte van de brug ongeveer vijf meter aangehouden.

Sjak vertelt: “Inmiddels is de omgeving veranderd, de bedrijven zijn verdwenen en er zijn woningen voor in de plaats gekomen. De brug hoeft dus niet meer zo hoog te zijn. Vanuit de samenleving is aan de gemeente het verzoek gedaan om de toegankelijkheid van de Giessenbrug te verbeteren.

Momenteel is de brug voor personen met een beperkte mobiliteit niet te gebruiken. Dit komt door de hoogte en traptreden aan weerszijden. Ook is de brug zelf heel steil, waardoor het bijvoorbeeld ook voor ouders met kinderen achterop de fiets of met kinderwagens geen doen is om de brug te gebruiken. Als mogelijke oplossing is onderzocht of aan weerskanten van de brug een hellingbaan gerealiseerd kan worden in plaats van de traptreden. De korte manoeuvreerruimte maakt deze oplossing ondoenlijk. Bovendien lost dat het verloop van de hoge brug niet op.”

Sjak vervolgt zijn verhaal: “Welke mogelijkheden zijn er dan om de toegankelijkheid te verbeteren? Er worden twee ideeën op haalbaarheid onderzocht: een nieuwe brug bouwen of de bestaande brug laten zakken. De bestaande brug hergebruiken is vanuit duurzaamheid en circulariteit een mooie oplossing. Belangrijke vragen zijn, wat is de levensduur nog en wat zijn de kosten? Een nieuwe brug wordt ontworpen met een vooraf vastgestelde levensduur. Ook hier is het aspect kosten belangrijk. Nadere onderzoeken zijn nodig om uiteindelijk een gemotiveerd voorstel te kunnen doen.”

Giessenbrug in de gemeente Hardinxveld-Giessendam

gemeentebestuur

Het gemeentebestuur neemt een besluit over de aanpak van de Giessenbrug. Van de verschillende opties worden de voor- als nadelen (zowel meningen stakeholders – technisch – financieel) zorgvuldig gewogen.

contacten onderhouden

Sjak vertelt: “Het onderhouden van de contacten met alle stakeholders, zowel in- als extern, is belangrijk en dat doe ik heel graag. Ik krijg veel energie van een gezamenlijk idee dat vervolgens verder wordt uitgewerkt tot een concreet plan voor realisatie. Ik hoop de komende jaren van de verschillende projecten nog de laatste steen gelegd te zien worden!”

participatieproces

Ook het participatieproces is belangrijk en erg interessant. Sjak vertelt: “Hoe pak je dat nu echt goed aan? Het heeft mijn voorkeur om met iedereen een keukentafelgesprek te voeren. In de praktijk vormt het wel een uitdaging om de tijd te vinden.”

Sjak vervolgt: “Participatie vraagt om duidelijke kaders. Wanneer de kaders goed zijn gekozen en je tijd maakt om echt naar mensen te luisteren, dan voelen zij zich gehoord en haal je cruciale input op. Wij hebben de deskundigheid in huis, maar je moet de burgers wel meenemen in het proces, op geregelde momenten duidelijk communiceren en het contact onderhouden. Het uiteindelijke resultaat mag niet als een verrassing komen. De mensen willen graag weten wat hen te wachten staat, logisch toch!”

grootste uitdaging

De grootste uitdaging in het werk van Sjak is om in een goede samenwerking met betrokken partijen te werken aan de verbetering van de buitenruimte. En als het proces en uiteindelijke resultaat tot tevredenheid leidt bij de deelnemers is het project een succesvolle onderneming geweest.

sjak en ViS detachering

Sjak vertelt dat ViS Detachering een fijne club is om mee samen te werken: “Bij vragen of anderzins wordt er snel gereageerd. Bij ViS Detachering is er altijd veel aandacht voor de persoon. De kennismomenten, die geregeld op kantoor in Reeuwijk of op locatie georganiseerd worden, zijn erg interessant én een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten.

De excursie naar Parijs onlangs, dat was een mooie ervaring. Ik heb vele collega’s gesproken en beter leren kennen. Het was een boeiende en ontspannen dag. Vanuit het vakgebied heel interessant, zo gingen we naar het rioolmuseum. Het rioolsysteem in Parijs is groots, je kan er kilometers in lopen en verdwalen…erg indrukwekkend, wat is Parijs toch een prachtige en bruisende stad!”

Meer informatie

Stephan van der Steen

Adviseur Civiele Techniek

Job alert

Automatisch op de hoogte van onze vacatures? Schrijf je in voor de job alert

Video

ViS-nieuwjaarsevent bij SnowWorld Zoetermeer

Video

ViS-excursie Parijs | 13 mei 2023 – Video

Gerrit Hofland

Rioolbeheerder

Mensen staan bij jullie voorop en jullie doen alles om de werknemers tevreden te houden, ik heb dat wel anders gezien bij andere bureaus. Om nog maar… Lees meer

Rien van der Knaap

Strateeg Mobiliteit

Ik vind het te prijzen hoe alles geregeld is. De samenwerking loopt soepel en het contact met mijn Adviseur bij ViS is prettig. De uitstapjes tot slot… Lees meer

Sjoerd Wolbertus

Senior Stedenbouwkundige

Ik vind ViS Detachering toegankelijk en persoonlijk, dat past bij mij. Het enthousiasme van Didier vind ik mooi, zoals bij het organiseren van de excu… Lees meer

Chris Eggink

Toezichthouder Wegen

Ik ben heel blij met de hulp die Jolijn gaf. Ze luisterde naar mijn wensen en ik had echt het gevoel dat ze haar best voor mij deed. En met een mooi r… Lees meer

Tinka Griffioen

Junior Verkeerskundige

ViS Detachering is vanaf het begin heel betrokken geweest, en dat geldt zeker ook voor Jolijn. Ze is meer dan alleen een tussenpersoon die een vinkje… Lees meer

Barry Lourier

Directievoerder Onderhoudswerken

Het gevoel dat je niet zomaar ergens wordt neergezet maar op een plek die bij je past geeft een goed gevoel. Het zijn de kleine dingetjes zoals kaartj… Lees meer

Kees Opstal

Projecteleider Civiele Techniek

Ik heb twee Kennissessies bijgewoond over duurzaamheid en projectmatig werken. Dat zijn bijzonder leuke samenkomsten waar ik mijn kennis verder kan ui… Lees meer

Sjak Franken

Projecteleider Civiele Techniek

Bij vragen of anderzins wordt er snel gereageerd. Bij ViS Detachering is er altijd veel aandacht voor de persoon. De kennismomenten, die geregeld op k… Lees meer

Jeffrey de la Mar

Adviseur Brandveiligheid

Het contact verliep heel fijn. Bovendien was het prettig dat er mee werd gedacht over mijn wensen en uitdagingen die ik binnen mijn vakgebied ervaar.… Lees meer

Cees den Boer

Toezichthouder Kabels en Leidingen

Het contact met Stephan is nog steeds erg goed, met iedereen op kantoor trouwens ook. Omdat ik altijd buiten loop, kom ik eigenlijk nooit langs op het… Lees meer

Louis Nelissen

Adviseur Verkeerskunde

Ik was op zoek naar een rol in de verkeerskunde en diverse partijen namen contact op, maar alleen bij Jolijn van ViS voelde het direct warm en open. É… Lees meer

Denis Walraven

Projectmanager Uitbreiding Hoogspanningsstations

Ik ben echt samen met Stephan op zoek gegaan naar een opdracht die bij mij past in de richting van duurzaamheid en energietransitie. Door de goede con… Lees meer