ViS Online Kennissessie: Wandelen voor je Brein
Bekijk hierboven de replay van het webinar.
Vorige week heeft gastspreker Han Baeten van de stichting ‘Bewegen voor je Brein’ een actieve webinar gegeven voor de medewerkers van ViS Detachering. Han heeft ons deze avond meer verteld over de positieve effecten van wandelen. Dit webinar hebben we georganiseerd met het oog op ‘De 15 van ViS’, ons wandelevent voor het goede doel in juni.
Waarom bewegen voor je brein?
Als Runningtherapeut heeft Han zijn eigen praktijk ‘Loop Jezelf Beter’ en hij is Voorzitter van de stichting ‘Bewegen voor je Brein’. Deze stichting informeert over hoe je op een effectieve manier sport en bewegen kan inzetten voor een gezonder brein en verbeterde cognitieve functies, psychisch welzijn en sociaal functioneren. Tijdens de webinar heeft Han de effecten van bewegen op je brein met ons besproken. Zo heeft bewegen effect op de concentratie, geheugen en creativiteit, de psychische gezondheid, is het preventief tegen hersenaandoeningen en werkt het pijnbestrijdend. Om al even kort te voelen wat bewegen met het brein doet, liet Han ons twee minuten lang oefenen doen. Op de chat lieten onze medewerkers weten hoe ze zich voor de oefeningen en na de oefeningen voelden. Het was leuk om te zien wat het effect was van slechts twee minuten. De meeste medewerkers voelden zich direct na de oefening een stuk energieker.
Hoe behaal je het optimale effect van wandelen voor je brein?
Het behalen van de effecten van wandelen voor je brein is nog wel afhankelijk van een aantal factoren: van de omgeving waarin je wandelt (hoe groener hoe beter), het tempo, dus de intensiteit, de duur en hoe vaak je gaan wandelen. De voordelen voor je brein worden pas in gang gezet bij matig intensief bewegen. Dit houdt in dat je tijdens de wandeling licht moet transpireren en een versnelde adem moet hebben om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen voor het brein die wandelen met zich meebrengt. De beweegrichtlijn vanuit de overheid is dan ook minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen en tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen.
Aan de reacties op de chat te zien, deed iedereen actief mee. Ook werden er veel vragen gesteld over de chat, waardoor het een leuke en leerzame webinar was.