ViS in Utrecht: stationsgebied Utrecht Centraal
Van 6 tot en met 10 februari vond de jaarlijkse Bouwbeurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Wij zijn daar op excursie geweest langs grote bouwprojecten in het Utrechtse stationsgebied.
grootste binnenstedelijke bouwput van Nederland
We werden ontvangen in het (nieuwe) stadskantoor van Utrecht, wat direct gelegen ligt naast het Centraal Station. Onze kundige gids vertelde met veel enthousiasme over de werkzaamheden die plaatsvinden en die gepland zijn rondom het stationsgebied. Met behulp van diverse maquettes werd visueel duidelijk hoe groot, multidisciplinair en complex dit project is (zie foto hieronder).
noodzaak van de werkzaamheden
In 2003 telde de gemeente Utrecht 265.151 inwoners. In 2016 werden er 339.946 inwoners geteld. Doordat het aantal inwoners in relatief korte tijd zo snel gestegen is, is er behoefte aan meer ruimte in de stad. Op het referendum van mei 2002 hebben de inwoners gekozen voor een verbindend en ruim Stationsgebied. De ambitie is om Utrecht voor iedereen veilig, schoon en bereikbaar te maken. Om hieraan te kunnen voldoen wordt er een gebied ontwikkeld aan de Jaarbeurs kant van het station. Dit gebied wordt geen los centrum; de historische binnenstad en het Stationsgebied worden met elkaar verbonden tot één.
projecten stationsgebied
De werkzaamheden rondom het stationsgebied zijn verdeeld over diverse deelprojecten. Hieronder beschrijven we er twee.
Het Hoog Catharijne met doolhofpaden en lage plafonds wordt compleet verbouwd tot een winkelcentrum met rechte, duidelijke paden en transparante en hoge plafonds. Dit alles om bezoekers een prettige winkelervaring te bieden.
Het treinstation is inmiddels al vernieuwd. Hiervoor is een nieuwe, ondergrondse fietsenstalling aangelegd. De bus en tram opstapplaatsen zijn verplaatst voor het nieuwe ontwerp. Ook de entree aan de Jaarbeurskant van het station is aangepakt. De golven in het plafond van de stationshal zijn bedoeld om de bezoekers te helpen (zie foto). Onder de eerste golf links zijn de dynamische busstations te vinden. De middelste golf overdenkt het spoor en onder de laatste golf rechts gaan de trams halteren.
duurzaam wonen: anne
Na de wandeling in de stad maakten we een laatste stop bij het gebouw van Anne. Anne staat voor Alle Nederlanders naar Neutrale Energie. Anne is een experience centre welke gevestigd is in een voormalig beveiligingsgebouw op het parkeerterrein van de Jaarbeurs. Bij Anne kunnen mensen ervaren welke mogelijkheden er zijn om hun huis duurzamer te maken. Het voelt als een soort clubhuis waar kennis gedeeld kan worden en concepten worden tentoongesteld. Het doel is om mensen een comfortabel gevoel te geven bij duurzame oplossingen en duurzaam wonen. Ook wij vinden duurzaamheid belangrijk en vonden het erg interessant om meer te horen over de mogelijkheden in huis.
We vonden het een hele leuke excursie en willen graag de organisatie van de Bouwbeurs en onze gids bedanken voor het mogelijk maken van deze tour!