ViS-excursie De Warren en Mooijburg
Aflopen vrijdag, 27 oktober 2023, gingen wij op ViS-excursie naar De Warren en Mooijburg in Amsterdam. Na het ontvangst nam Anja Verdonk, Architect van De Warren en Mooijburg, ons mee om meer te vertellen over deze twee toonaangevende duurzame projecten.
mooijburg
De veiligheidsschoenen werden aangetrokken en de bouwhelmen opgezet. Tijd om de bouwplaats te betreden! Het project Mooijburg is nog in aanbouw en bestaat uit drie appartementsgebouwen. Deze worden gebouwd met een extreem hoog niveau van duurzaamheid. Aspecten zoals energiepositief, rain proof, natuurinclusief, houtbouw, biobased en sociale duurzaamheid zijn in dit project dan ook goed gewaarborgd.
De houten constructie van de gebouwen bestaat uit Cross-Laminated Timber (CLT). Vanwege de aanzienlijke CO2-opslagcapaciteit is dit erg duurzaam. Daarnaast mogen de groene gevels, de zonnepanelen en de warmtepompen niet ontbreken.
Anja vertelt ons dat elk gebouw behorend tot het project Mooijburg bestaat uit twaalf tot achttien woningen met de mogelijkheid tot het kopen van een eigen parkeerplaats onder het gebouw. In de wijk is namelijk de parkeernorm ‘0’ aangehouden. Anja vertelt verder: “De gebouwen zijn twaalf meter hoog, hierdoor is de keuze in materialen beperkt in combinatie met de brandveiligheidsnormen. Er is gekozen voor gevels van bamboe, waaronder gebrand bamboe; Yoroi. Dit is de eerst gebrande gevelplank, de prachtige koollaag creëert een exclusieve uitstraling en het is onderhoudsarm.”
Anja vervolgt haar verhaal: “De kozijnen zijn aan de buitenkant van aluminium en niet van (onbehandeld) hardhout. Hiervoor is gekozen doordat hout ook gaat vergrijzen en naar mate de tijd verstrijkt het gaat lijken op de rest van de gevel, dit had niet de voorkeur. De binnenzijde, oftewel de grootste massa van de kozijnen, is daarentegen wel van hout.”
de warren
Na Mooijburg nam Anja ons mee naar De Warren. Dit is het eerste zelfbouw- en wooncoörperatieproject van Amsterdam. Het project is reeds opgeleverd en wordt sinds februari 2023 bewoond. Het complex bestaat uit 36 huurappartementen, waarvan 30% van het totale oppervlakte is bedoeld voor gemeenschappelijk gebruik. In totaal beslaan de gedeelde ruimtes 800m2. Ook bij De Warren was duurzaam bouwen de norm, Anja vertelt ons over de energiepositieve aanpak, waarbij groene gevels gebruikt zijn voor de bijen en rain proof een vereiste was. Daarnaast zijn de principes van circulair ontwerpen maximaal toegepast.
Anja vertelt: “De Warren is een inclusieve en betaalbare locatie waar gemeenschappen samenleven. Leuk om te weten; de eerste ‘Warren baby’ is onlangs geboren.” Anja vervolgt: “Bij het ontwerpen van dit project lag de nadruk op duurzame materiaalkeuzes, het maximaliseren van de eigen energieproductie ten behoeve van warmte en elektriciteit en het efficiënt benutten van organische reststromen. In dit project zijn de circulaire bouwprincipes toegepast, waarbij naast energie- en waterbeheer ook de andere aspecten in overweging zijn genomen om een duurzame leefomgeving te realiseren voor mens en milieu. Goede voorbeelden hiervan zijn de hei- en meerpalen. Er is gebruik gemaakt van 29 meter aan energieheipalen, deze fungeren als warmtewisselaar voor de warmtepomp en de gevel bestaat uit derdehands meerpalen, deze zijn kosteloos verkregen.”
Voor vele was de warmtewisselaar niet vreemd, tijdens de ViS-excursie naar de InfraCampus begin dit jaar hebben wij een interactieve presentatie gevolgd over het winnen van energie uit natuurlijke bronnen. Deze kennis kwam goed van pas om dieper op het onderwerp in te gaan!
Na de interessante en inspirerende rondleiding over beide projecten hebben wij de excursie afgesloten met een heerlijk vrijdagmiddagborrel.