Tweede ViS kennissessie 2018
Project DOEN: een nieuwe manier van samenwerken
Afgelopen dinsdag 25 september vond de tweede ViS kennissessie van 2018 plaats. Naast een informeel samenzijn met onze ViS professionals is er een interessante presentatie gegeven over het project DOEN. Project DOEN is een project waarbij de verbetering van de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen centraal staat.
Dit keer nam een externe spreker het woord: Machiel Galesloot, Bedoelingen Manager bij Project DOEN. Als Bedoelingen Manager mocht hij door ‘out of the box’ te denken, de bedoeling achterhalen van het project DOEN.
Na een hapje en een drankje trapte Machiel de presentatie af met een toelichting waarom Project DOEN in het leven is geroepen. “Een goede samenwerking, logisch nadenken en alleen doen wat zinnig is, dat is waar project DOEN voor staat”, aldus Machiel. “Door niet gebonden te zijn aan regels wordt het projectteam uitgedaagd om na te denken over de aanpak, die anders vanzelfsprekend is.”
Doel van het project
Het doel van het project is tweeledig. Aan de ene kant is het doel leren hoe het anders kan en zo bij te dragen aan een structurele verandering in de bouwsector. Aan de andere kant wordt het leerproject aan de hand van een praktijkcasus uitgevoerd. De praktijkcasus dient naar tevredenheid te worden verricht. Het streven is een optimale klantwaarde, waarbij er altijd sprake is van eerlijk geld voor eerlijk werk.
Het project, waarbij deze nieuwe manier van samenwerken in de praktijk mocht worden gebracht, is de renovatie van de Nijkerkerbrug. Machiel is uitgebreid ingegaan op hoe de aanbesteding tot stand is gekomen. Hierbij was het uitgangspunt een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid.
Evaluatie
Inmiddels is de 50 jaar oude Nijkerkerbrug gerenoveerd en opgeleverd. De brug kan weer 25 tot 30 jaar meegaan. Het leerproject DOEN bevindt zich in de evaluatiefase. Tijdens de evaluatie worden onder andere de volgende zaken bekeken: is er minder discussie over gemaakte afspraken, zijn er minder verstoringen, is het daadwerkelijk eerlijk geld voor eerlijk werk en is er een evenwichtige risicoverdeling. Een aantal conclusies zijn reeds naar boven gekomen en aan het einde van de presentatie besproken. De presentatie wordt afgesloten met de vraag: Vaker DOEN?
We kijken terug op een leuke, interactieve bijeenkomst met een leerzame presentatie. De lat ligt weer hoog voor onze volgende sessie!