Kennissessie Beurskwartier Utrecht door Sjoerd Wolbertus
Op dinsdag 19 november organiseerden wij de Kennissessie Beurskwartier Utrecht bij ons op kantoor in Reeuwijk. Na het ontvangst en een heerlijk diner was het woord aan ViS-professional Sjoerd Wolbertus.
Beurskwartier Utrecht
Sjoerd heeft maar liefst vijf jaar als Senior Stedenbouwkundige aan het project Beurskwartier in Utrecht gewerkt. Hij is daarmee de aangewezen persoon om ons meer over dit toonaangevende en innovatieve project te vertellen. De druk op de woningmarkt is enorm en er wordt de komende decennia flink gebouwd om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen.
Binnen bestaand stedelijk gebied is verrassend veel ruimte beschikbaar, althans als je daar op een intelligente manier mee weet om te gaan. In veel Nederlandse steden verschijnen daarom nieuwe woongebieden met hoge dichtheid. Een nieuwe stadstypologie die ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Zo passeren vragen de revue als: hoe ontwerp je een nieuw stadsdeel in hoge dichtheid? Wat is de ‘menselijke maat’? Hoe ga je om met parkeren, logistiek, mobiliteit en afval? En hoe kan hoogstedelijk wonen toch ook heel groen zijn en klimaatadaptief? Wat vraagt dat van ontwerp en beheer? Sjoerd nam ons mee!
Ruimtelijke strategie
Sjoerd vertelt: “Het Beurskwartier is een groot onderdeel van mijn inzet in Utrecht geweest. Een zeer ambitieus project, zeker voor Nederlandse begrippen. Een project met dezelfde dichtheid als die van het Beurskwartier is namelijk nog nooit eerder gerealiseerd. In de komende vijftien jaar dienen er maar liefst 100.000 woningen gerealiseerd te worden in binnenstedelijk gebied.”
Sjoerd vervolgt: “In dit project vormen betaalbaarheid, groen en gezondheid enkele kernpunten binnen de ruimtelijke strategie. Daarnaast is het uitgangspunt om niet één centrum, maar juist meerdere centra in de stad Utrecht te creëren. Deze centra dienen gerealiseerd te worden met de daarbij behorende ov-knooppunten en woon-werkgebieden. Op deze wijze is eigenlijk ‘altijd alles’ dichtbij wat de transitie naar fietsen en lopen bevorderd: de 10 minuten stad. Daarnaast omvat de strategie een integrale aanpak met thema’s zoals: mobiliteitstransitie, vergroening, klimaatadaptatie, inclusiviteit, energietransitie en vernieuwd straatmeubilair.”
Centrum en Beurskwartier
Hierover vertelt Sjoerd: “Naast het doel om meerdere centra te creëren, is het doel ook om het centrumgebied te vergroten. Dit laatste zal tevens de grootste uitdaging zijn. Hierbij is het Beurskwartier onderdeel van het vergrote centrum van de stad. Deelprojecten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld het Galaxy-hotel, de tijdelijke inrichting van het Croesepark en Wonderwoods.”
Sjoerd licht Wonderwoods verder toe: “Wonderwoods is een innovatief bouwproject in Utrecht dat onderdeel uitmaakt van de herontwikkeling van het Beurskwartier. Het bestaat uit twee iconische torens die natuur en stedelijke architectuur combineren. Eén van de torens staat beter bekend als een ‘vertical forest’ en heeft gevels bedekt met bomen en planten. Dit ontwerp draagt bij aan biodiversiteit, luchtzuivering en het verbeteren van het stedelijk microklimaat.”
Het Beurskwartier wordt een centrumstedelijk woon- en werkgebied met focus op duurzaamheid, innovatie en inclusiviteit. Kenmerken zijn groene stedelijke bouwblokken, slimme mobiliteitsoplossingen en gemengde functies. Ook bestaande panden worden niet overgeslagen. Zo blijft tweederde van de woningen aan de Croeselaan behouden door middel van inpassingen en transformaties.”
Duurzaam en innovatief
Zoals eerder genoemd zijn in dit project duurzaamheid, innovatie, klimaatadaptatie belangrijke pijlers. Sjoerd legt uit: “Naast zonne-energie en eventueel windenergie is het doel om van het Beurskwartier een ware biotoop te maken door natuurinclusief en diervriendelijk te bouwen, en door gebruik te maken van gevarieerde en gelaagde beplanting. Tevens mogen in dit project de groene gevels, setbacks en daken niet ontbreken. Maar er is nog meer plek voor groen! Denk hierbij aan een stads- en buurtpark of de Groene Beursstraat.”
Sjoerd zijn presentatie gaf veel stof tot gesprek! Wij blikken met veel plezier terug op een interactieve een leerzame avond!