
De opkomst van distributiecentra
ViS medewerkers werken bij diverse opdrachtgevers aan uiteenlopende projecten. We geven graag een kijkje in de verschillende projecten waar zij aan werken. Dit keer vertellen we meer over distributiecentra die Martèl Kanters bij opdrachtgever Quadrant Ingenieurs heeft ontworpen.
Ontstaan distributiecentra (“smartlogs”)
De economie trekt aan en dat is te merken in bouwend Nederland. Op diverse plaatsen in het land verschijnen enorme opslagruimten en hallen. Deze distributiecentra worden ook wel smartlogs genoemd, wat is afgeleid van de woorden “smart” en “logistics”. Deze naam benadrukt de nieuwe manier van goederen opslaan en distribueren: slim opslaan. Bijna alles wat in de winkel of via webshops wordt aangeboden, wordt gedurende de reis van de fabrikant naar de klant tussentijds opgeslagen. Dit gebeurt soms met tientallen, maar ook ook met duizenden producten tegelijk. Dit vraagt om enorme opslagruimten.
kwaliteit en veiligheid van het ontwerp van smartlogs
Het bouwen van een grote hal waar diverse spullen in worden opslagen, is niet zo’n grote opgave. Het bouwen van een hal die langdurig de kwaliteit van een goede en veilige opslag kan garanderen, brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Het kunnen garanderen van deze kwaliteit begint met de locatie en de ligging van het distributiecentrum. We kijken naar het voorbeeld van de nieuw te ontwikkelen smartlog in Bergen op Zoom. De ligging van het te bouwen distributiecentrum is strategisch gelegen tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam aan het ScheldeRijnkanaal. Het bedrijventerrein heeft uitstekende logistieke mogelijkheden door de aanwezigheid van binnenvaarthavens en de directe aansluiting op nabije rijkswegen.
specifieke eisen van distributiecentra
Een smartlog bestaat niet alleen maar uit een opslagruimte. Bij het ontwerp dient er rekening gehouden te worden met diverse andere zaken. Een bijbehorend modern kantoor met vergaderruimten en sanitaire voorzieningen mag natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast wordt er zorgvuldig nagedacht over de waterafvoer en de openbare weg om het distributiecentrum.
Waterafvoersystemen
Enorme stalen portalen en liggers vormen samen een skelet dat overgaat in de muren en het dak. Vooral het ontwerp van het dak is voor adviesbureaus een uitdaging. Er moet berekend worden hoeveel regenwater er tijdens een flinke regenbui afgevoerd dient te worden. Dit gebeurt via een vacuüm Pluviasysteem. Dit systeem is in staat om in een korte tijd heel veel water af te voeren. Het voordeel hiervan is dat er minder afvoerleidingen en dakdoorvoeren nodig zijn.
Schoon water en regenwater
Het schone water gaat via inwendige afvoeren richting ontlastputten. Deze ontlastputten zijn geplaatst op diverse locaties direct naast de hal. Daarnaast zijn ze aangesloten op een riool wat rechtstreeks mag lozen op open water. In tegenstelling tot het schone water, belandt het regenwater via de verhardingen in een riool. Het eerste aanbod van vuil water vanaf de verhardingen, ook wel “first flush” genoemd, wordt via een pompput voor een bepaalde tijd weggepompt. Hierna stopt de pomp en vult het riool zich totdat het water via een overstort geloosd zal worden op open water.
Sprinklerinstallatie
Onder het dak aan de binnenzijde van de hal is een regenwoud aan sprinklers gemonteerd. De aanwezigheid van deze sprinklers is vaak verplicht wanneer er gevaarlijke stoffen worden opgeslagen in een grote loods. Het water voor deze sprinklerinstallatie komt uit een enorme tank welke vaak is geïntegreerd in een hoek van de hal.
Verharding
Verhardingen hebben het zwaar te verduren rondom een smartlog. Vanaf de openbare weg draaien enorme vrachtwagens het terrein op waarbij de banden zich letterlijk over de verharding in bochten wringen. Het uitvoeren van de rijbaan in asfalt is vrij kostbaar. Daarnaast zullen de voornamelijk de bochten van de weg snel kapot worden gereden, met flinke onderhoudskosten als gevolg. Om deze reden worden de wegen gemaakt van betonnen H-stenen die in elkaar grijpen. Deze constructie biedt goede weerstand tegen de grote bandenkrachten. Deze stenen zijn goedkoop in de aanschaf en makkelijk te vervangen.
de sleutel tot succes bij het ontwerpen van een distributiecentrum
Het ontwerpen van de inrichting rondom de smartlog is een samenspel van functionaliteit, materialisatie en het speels omgaan met de vaak beperkte ruimte. Aan de voorzijde van de smartlog wordt de meeste ruimte opgeslokt door vrachtwagens. Deze vrachtwagens hebben de ruimte nodig voor het komen en gaan en het achteruit inparkeren via de laadkuilen naar de laaddocks. De ruimte tussen de laadkuilen wordt zo efficiënt mogelijk ingedeeld met parkeervakken voor personenauto’s voor personeel en klanten. Soms is er ook ruimte voor groenvoorzieningen, maar ook dan is het vaak zoeken naar ruimte tussen alle rioolbuizen, mantelbuizen, kabels en leidingen. De smartlogs verschillen in opzet niet zo veel van elkaar. De ruimte eromheen maakt echter dat geen enkel ontwerpplan hetzelfde is. Dit maakt het ontwerp tot een geweldige uitdaging!
meer weten?
Geïnteresseerd geraakt in onze projecten? Eerder schreven wij artikelen over onze bijdrage aan bijvoorbeeld het logistiek park Dordtse Kil IV en het Project Houthaven in Amsterdam. Op onze pagina opdrachtgevers vind je al onze opdrachtgevers. Neem ook eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures.