Ongezouten ViS-meningen

ViS-professional Rudi Matai vertelt: verbreding A2 Het Vonderen – Kerensheide

Sinds 2017 is ViS-professional Rudi Matai werkzaam bij ViS Detachering. In het onderstaande artikel vertelt hij ons meer over zijn huidige project. Een zeer interessant artikel geschreven door Rudi zelf. Ben jij benieuwd naar meer over dit toonaangevende project? Lees dan het onderstaande artikel.

Hallo allemaal! Graag vertel ik jullie over het project waar ik op dit moment aan werk, en wel sinds oktober 2019: de verbreding van de A2 Het Vonderen – Kerensheide. In dit project wordt de Rijksweg A2 over 20 kilometer verbreed tussen de knooppunten Het Vonderen (onder Roermond) en Kerensheide. De weg krijgt in elke rijrichting drie rijstroken en een vluchtstrook. Dit stuk van de A2 is erg belangrijk voor het verkeer in de noord-zuid richting. Nu snel door naar de interessante details!

Wat zijn opmerkelijke zaken in dit project?

  1. De Parkway: dit is een groenstrook die langs het gehele traject wordt aangelegd.
  2. Ecologie: er zijn diverse soorten vleermuizen en andere dieren van wie het leefgebied door de Rijksweg A2 wordt doorsneden. Door middel van kruisende tunnels (kleinwildtunnels) krijgen deze dieren de mogelijkheid om naar de andere kant van de A2 te komen. Voor sommige dieren worden zelfs looprichels aangebracht.
  3. Overlast voor de (menselijke) bewoners van de omgeving en omgevingsplatforms (inspraakorganen): gedurende de ombouwtijd zal er overlast zijn voor de bewoners, dit is onvermijdelijk. Met hen is besproken hoe de overlast zo veel mogelijk beperkt kan worden. De wensen van de bewoners die uitgevoerd kunnen worden komen in het contract, de aannemer die het project gaat realiseren moet zich daar aan houden.
  4. Herbouwen viaducten: ongeveer elf viaducten over de A2 zijn gebouwd in de jaren ’60. Je ziet dat ook aan de bouwstijl. Qua uitstraling en leeftijd wordt het hoog tijd om ze te vervangen door nieuwe viaducten. Dit betekent dat als ze worden afgebroken er ook overlast is voor de buurt en sommige bewoners een tijdje moeten omrijden / omfietsen / omlopen. Of…bouw je eerst een nieuw viaduct iets verderop voordat je het oude sloopt? Interessante afweging!
  5. Symmetrisch en asymmetrisch verbreden: op sommige plekken blijft de weg gewoon liggen en wordt hij aan beide kanten breder, dit heet symmetrisch verbreden. Op andere plekken komt hij op andere plek te liggen, dit heet asymmetrisch verbreden.

Wat doe ik in dit project?

Rijkswaterstaat heeft mij via ViS Detachering ingehuurd voor de functie van Systems Engineer. In het begin heb ik de wensen van de buurtbewoners en van interne afdelingen van Rijkswaterstaat ingevoerd in de Relatics database van Rijkswaterstaat: GRIP. Daarna heb ik samen met mijn collega (ook Systems Engineer) van het betrokken ingenieursbureau de wensen gestroomlijnd. Ook heb ik met collega’s op een kaart aangegeven welke objecten de aannemer straks moet realiseren. Bijvoorbeeld kleinwildtunnels, beekjes en aan te passen wegen naast de A2.

Momenteel werkt het project aan het definitief maken van alle documenten en bijlagen. Deze worden intern binnen Rijkswaterstaat getoetst door collega’s die fris tegen het project aankijken. Dit heet de KAd-toets (Kwaliteit Aanbestedingsdossier).
Na deze toets worden de opmerkingen van de toetsers verwerkt en kan het project worden aanbesteed. Dit wil zeggen dat via een website aan alle bedrijven bekend wordt gemaakt dat Rijkswaterstaat dit project wil laten uitvoeren. Op basis van zaken als bijvoorbeeld kwaliteit en prijs, kan dan de meest geschikte aannemer worden gekozen.

Hoe bevalt het werken aan dit project?

Vanaf de eerste dag heb ik het naar mijn zin. De collega’s zijn allemaal zeer betrokken, en toch ook ontspannen. Ook in coronatijd werken we goed samen en zien we hoe het product (het totaal van alle informatie) steeds beter wordt. Half januari 2022 konden we in Den Bosch samenkomen (met zeven personen) om de KAd-voortgang te bespreken.

We gaan vrolijk en geconcentreerd verder met dit mooie project! Ik hoop dat jullie iets leuks hebben opgestoken van dit stukje!

Job alert

Automatisch op de hoogte van onze vacatures? Schrijf je in voor de job alert

Video
Video

Didier Vorselaars

Adviseur ViS Detachering

Binnen ons bureau is er een unieke gedeelde en vooral ook brede deskundigheid aanwezig. Dit inventariseren we en daar kunnen onze opdrachtgevers dan w…

Anand Moelchand

Interim Manager Technisch Beheer bij Gemeente Leiden

Ik ben blij dat Didier van ViS aan mij dacht en we een kort lijntje hadden, want mijn huidige opdracht is een inspirerende omgeving om te werken, met…

Jacco Stuij

Werkvoorbereider bij Staatsbosbeheer

Mijn relatie met ViS is uitstekend. Het contact is prettig en de attenties – die ik met regelmaat mag ontvangen – zijn erg leuk. Ook de Kennissessies…

Inge Dijkhuizen

Senior Vergunningverlener Milieu bij de ODRU

De samenwerking met ViS is fijn! Bij ViS word je behandeld als een professional. Je krijgt de ruimte, het vertrouwen en ze verwachten eigenaarschap va…

Arjan Kool

Landschapsontwerper bij de gemeente Amsterdam

Werkt via ViS aan Knowledge Mile Park in Amsterdam: Heel mooi om te werken in deze fascinerende stad, een hoofdstedelijk gebied waar enorm veel gebeur…

Rudi Matai

Systems Engineer bij Rijkswaterstaat

Via ViS werk ik nu bij Rijkswaterstaat en mag ik mij bezighouden met de verbreding van de A2. Vanaf de eerste dag heb ik het naar mijn zin. De project…

Tom Keek

Projectleider Omgevingsvisie bij de Gemeente Bernheze

Ik vond het eerste contact erg prettig, rustig en niet opdringerig. Hierdoor had ik direct een goede eerste indruk. Ik had nog niet eerder via een bur…

Louis Nelissen

Adviseur Verkeerskunde

Ik was op zoek naar een rol in de verkeerskunde en diverse partijen namen contact op, maar alleen bij Jolijn van ViS voelde het direct warm en open. É…