ViS-professional Arjan Kool vertelt: het Amsterdamse project Knowledge Mile Park
‘Samen de stad groener maken’
Arjan Kool werkt sinds augustus 2020 via ViS Detachering bij de gemeente Amsterdam, hij werkt als Landschapsontwerper aan het project Knowledge Mile Park. Een initiatief van de gemeente Amsterdam, het Bedrijveninvesteringsfonds en BIZ. “Samen met bewoners, ondernemers en andere ‘stadse partners’ willen we van de omgeving Valkenburgerstraat, Weesperstraat en Wibautstraat een groene en duurzame stadsstraat maken”, vertelt Arjan.
Knowledge Mile Park past volledig bij de ambitie van de gemeente Amsterdam om een groene stad te worden. “Amsterdam wil van de omgeving tussen de IJtunnel en het Amstelplein een groene én duurzame stadsstraat maken”, vertelt Arjan Kool. “Amsterdam wil bovendien nadrukkelijk dat de stad deelgenoot is van dit project. We werken daarom intensief samen met omwonenden en partijen als bedrijven, scholen, hotels en horeca. Eerst stellen wij de ruimtelijke, thematische en technische randvoorwaarden vast. We kijken bijvoorbeeld naar klimaatadaptatie: hoe gaan we in de toekomst om met hittestress? Daarna praten we met zoveel mogelijk betrokkenen, zodat we een schetsontwerp kunnen maken. Die zit dan vol met ideeën uit de stad.”
Praten met de buurt
Het participatieproces is bij dit soort projecten erg belangrijk, vindt Arjan. “De inbreng van bewoners en bedrijven is heel nuttig voor het slim inrichten van de openbare ruimte. Omwonenden weten als geen ander hoe de buurt functioneert en wat nodig is om de sociale veiligheid in de wijk te vergroten. Waar staan vaak auto’s op de stoep, en wat is daarom een goede locatie voor een los- en laadplek? Waar is op hete dagen weinig schaduw en zijn dus bomen nodig? De groene stadsstraat die Amsterdam wil, is straks het resultaat van heel goed luisteren naar een bonte verzameling van stadse partners.”
Als Landschapsontwerper werkt Arjan nauw samen met een Beplantingsdeskundige en andere experts van verschillende disciplines van de gemeente Amsterdam, zoals Ruimte en Duurzaamheid, Verkeer en Openbare Ruimte, Stadswerken en het Ingenieursbureau. Arjan: “Zij hebben verstand van uiteenlopende dingen, zoals klimaatadaptatie, hittestress en biodiversiteit. De ontwerpen voor de openbare ruimte staan onder supervisie van een Hoofdontwerper van het Ingenieursbureau die veel weet van Amsterdam en volop ervaring heeft met de stad, hij kan hiermee richting geven aan het project. Een Beplantingsdeskundige weet waar welke planten en bomen goed passen.”
Landschapsontwerper
Arjan zelf is Landschapsontwerper Openbare Ruimte en samen met zijn collega’s ‘projectbreed’ verantwoordelijk voor de nieuwe inrichting van het gebied. “Ik werk dagelijks met een groot team van experts, en verder met verschillende Gebiedsmanagers, Gebiedsmakelaars en mensen van nutsbedrijven. Maar vooral dus met allerlei partners uit de stad zelf. Dat is mooi, maar het is soms ook een puzzel. In een grote stad zijn de belangen niet altijd hetzelfde. Bovendien is het Knowledge Mile Park geen grootschalige reconstructie, waarbij alles wordt weggehaald en een omgeving helemaal opnieuw wordt ingericht. Het is een ‘herinrichting’: alle veranderingen moeten worden ingepast in een bestaande omgeving, met een bepaalde bebouwing en wegenstructuur. Denk ook aan alles wat niet zichtbaar is, zoals gas- en waterleidingen onder de grond. Hoe past alles in elkaar en wat doe je met de bomen, de metro, het verkeer, terrassen en met de toegankelijkheid voor brandweer en ambulances?” Zo is Arjan dagelijks bezig zijn vaardigheden in te zetten om de kwaliteit van de openbare ruimte en de biodiversiteit te vergroten.
Fascinerende stad
Maar Arjan wordt vooral erg blij van dit uitdagende project. “Heel mooi om te werken in deze fascinerende stad, een hoofdstedelijk gebied waar enorm veel gebeurt en waar om elke vierkante centimeter wordt gevochten. Veel komt hier samen en we werken aan de belangrijkste thema’s en opgaven van de toekomst: minder auto’s, hittestress, de omgang met hoosbuien en het infiltreren van water. En vooral vergroening, want er is niks dat zoveel bijdraagt aan de leefbaarheid in een grote stad als planten en bomen.”
In een team met veel verschillende experts en een dynamische stedelijke omgeving waarin het snel schakelen is, kan Arjan zijn talenten en ervaringen goed gebruiken. “Dit project is uniek vanwege de grote diversiteit aan stakeholders. Dat is soms lastig, maar tegelijk is Knowledge Mile Park juist dáárom het mooiste cadeau dat bewoners en andere partijen straks in 2025 voor het 750-jarig bestaan aan hun stad Amsterdam kunnen geven.”