van var naar de modelovereenkomst: wat houdt dat in?
var-verklaring
Vanaf 1 mei 2016 was het zo ver: na 11 jaar ’trouwe’ dienst verdwijnt de VAR definitief. De VAR, ofwel Verklaring Arbeidsrelatie, moest plaatsmaken voor de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Dba). Voor deze wetgeving zal met ‘modelovereenkomsten’ gewerkt moeten gaan worden. Over deze wetgeving bestaan nog veel onduidelijkheden:
- Wat is het nut van de modelovereenkomst?
- Waar zijn de modelovereenkomsten te vinden?
- Kan een ondernemer zelf een modelovereenkomst opstellen als er op de website van de Belastingdienst geen ‘passende’ modelovereenkomst staat?
- Wat houdt de overgangsperiode van 1 jaar in?
In dit artikel gaan we hier in het kort wat dieper op in. Mocht je meer informatie willen lezen over de VAR en de modelovereenkomsten, kun je terecht op de website van de Belastingdienst.
wat is het nut van de modelovereenkomst?
Een modelovereenkomst biedt jou en jouw opdrachtgevers duidelijkheid en zekerheid. Als gewerkt wordt volgens de overeenkomst, is er geen sprake van loondienst en hoeft je opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen.
waar zijn de modelovereenkomsten te vinden?
Op de website van de Belastingdienst staan al diverse modelovereenkomsten. De feitelijke omstandigheden moeten overeenkomen met hetgeen in de modelovereenkomst is afgesproken. De afspraken die in de modelovereenkomst staan moeten ook daadwerkelijk zo nagekomen worden. Is dit niet het geval dan is de kans groot dat de relatie alsnog als een arbeidsrelatie wordt beoordeeld.
kan een ondernemer zelf een modelovereenkomst opstellen?
Wanneer je geen gepubliceerde overeenkomst kunt gebruiken, kun je een eigen overeenkomst laten goedkeuren door de belastingdienst. Als je een modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruikt, of de eigen is goedgekeurd, heb je een vrijwaring voor de loonheffing. Een ander voordeel is dat een modelovereenkomst een geldigheid heeft van 5 jaar.
Net als de VAR is het aangaan van een modelovereenkomst niet verplicht. Beoordeel de relatie met de opdrachtgever. Lijkt deze op een arbeidsrelatie of twijfel je hier aan? Teken dan een modelovereenkomst of stel deze zelf op en laat de overeenkomst goedkeuren door de Belastingdienst.
wat houdt de overgangsperiode van 1 jaar in?
De Belastingdienst hanteert voor de ZZP’er een coulanceperiode tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast. Toch is het wel verstandig ervoor te zorgen dat het allemaal op tijd geregeld is, want een controle kan teruggaan tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.
Heb je voor 2014 of 2015 al een VAR? Dan mag je deze, mits je bedrijfsactiviteiten niet veranderen, gewoon blijven gebruiken tot de nieuwe regeling ingaat. Je hoeft dus geen nieuwe VAR aan te vragen. Had je geen VAR in 2015 en ben je wel actief als ZZP’er in 2016? Dan kun je deze helaas niet meer aanvragen en zou je een modelovereenkomst moeten gaan gebruiken.
ViS blijft ‘gewoon’ met zelfstandige ondernemers werken!
Vanuit opdrachtgevers-zijde van de markt vernemen wij veelvuldig dat er nadrukkelijk minder met ZZP’ers, eenmanszaken gewerkt zal worden. De verandering van de VAR naar de Dba met modelovereenkomst doet niets af aan onze samenwerking met ZZP’ers: dit blijven wij voortzetten. Daartoe hebben wij alvast een modelovereenkomst op laten stellen met de hulp van een jurist, speciaal toegespitst op onze rol als intermediair. Deze is getoetst door de Belastingdienst en de eerste overeenkomsten zijn inmiddels al in werking getreden.
Zoek jij als ZZP’er nog naar de mogelijkheden bij een intermediair? Of wil jouw opdrachtgever uitsluitend op deze manier met jou samenwerken? Dan kun je ons uiteraard benaderen via info@visdetachering.nl of 0182-820250. Wij bespreken dan graag met je wat we voor jou kunnen betekenen.
Checken of je ondernemer bent voor de inkomensbelasting? Doe dan de ondernemerscheck op de website van de Belastingdienst.