interViSie circulaire economie door ruud van lewe
Donderdag 25 mei jl. organiseerden wij de InterViSie Circulaire Economie. Op deze avond was het woord aan Ruud van Lewe. Ruud werkt via ViS Detachering bij Wooncorporatie Woonkwartier als Duurzaamheidscoördinator en -Adviseur.
Na het ontvangst met een hapje en drankje bij ons op kantoor in Reeuwijk, gevolgd door het diner was het woord aan Ruud. De overheid introduceerde afgelopen februari het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE). Hierdoor dient de gehele keten die grondstoffen gebruikt voor de productie van energie, voeding en producten – van de maakindustrie tot bouwende partijen – aan de slag te gaan om een circulaire economie te realiseren in 2050.
urgentie van circulaire economie
Ruud drukt ons met de neus op de feiten tijdens zijn presentatie. Duurzame ontwikkeling is een erg breed onderwerp en omvat veel meer dan alleen het voorkomen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Ruud vervolgt: “Onze aarde kent negen ‘planetaire grenzen’, die mogen we niet overschrijden om de gezonde en veilige ruimte voor mensen en dieren op aarde te behouden. Als gevolg van economische activiteiten overschrijden we steeds meer van deze grenzen. Één van meeste bekende grenzen is klimaatverandering.”
wat zal de toekomst ons brengen?
Onze gezamenlijke inspanningen zullen bepalen hoe onze toekomst op aarde er uit zal komen te zien. Ruud vertelt dat als de temperatuur wereldwijd met meer dan 1,5℃ zal stijgen, het erg onaangenaam op aarde zal worden. 1,5℃ is dan ook geen willekeurig getal, dit is namelijk een indicator van het punt waarop klimaateffecten schadelijk kunnen worden voor zowel de mens als planeet.
Bij 2℃ wordt een kantelpunt bereikt. Op dit punt zullen er processen in gang gezet worden waardoor het tegengaan van de opwarming van de aarde nagenoeg onmogelijk wordt. Denk hierbij aan het volledig wegsmelten van het ijs rondom de Noordpool, complete ecosystemen die verwoest zullen worden en koraalriffen die zullen verbleken.
actief anticiperen
Nederland heeft als doel om in 2050 volledig circulair te zijn. Dit houdt in dat we actief moeten anticiperen op onderwerpen die direct verband houden met circulaire economie. Denk hierbij aan:
- Gezondheid en welzijn: het kiezen van ‘gezonde’ materialen. Dus geen of zo weinig mogelijk PFAS, dit zijn de zogenoemde ‘forever chemicals’.
- Biodiversiteit: het behouden van de biodiversiteit is meer dan een pré.
- Energie: de keuze van duurzame bronnen (Paris-Proof).
- Water: het schoonhouden van ons oppervlakte water.
Hoe kunnen we het beste op bovenstaande inspelen?
- Door het verminderen van het gebruik van grondstoffen; narrow the loop.
- Door het substitueren van grondstoffen; subtitute.
- Door het verlengen van de levensduur; slow the loop.
- Door hoogwaardige verwerking; close the loop.
circulair bouwen
Ruud vervolgd zijn verhaal: “Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 40%van het grondstofverbruik, evenals voor 40% van het afval. Om deze percentages te verminderen biedt circulair bouwen een uitkomst. Circulair bouwen is een manier om in alle fasen van bouwkundige processen:
- Het totale materiaalgebruik te minimaliseren.
- Het maximaliseren van het hergebruik van onderdelen en materialen.
- Het voorkomen van waardevermindering.
- Het maximaliseren van waardecreatie.
Nu is het de kunst om alle natuurvreemde stoffen in de productie- en afvalverwerkingsprocessen zo om te vormen dat ons handelen weer gaat passen in kringlopen. Zo zouden gevolgen voor de woningbouw prefab bouwen, transformeren in plaats van nieuwbouw en flexwonen kunnen zijn.”
Uiteraard konden in Ruud zijn presentatie voorbeelden uit de praktijk niet ontbreken. Onder het genot van een kop koffie / thee en een stroopwafel werd er volop nagepraat over de presentatie.
Ben jij op zoek naar de volgende stap in jouw carrière? Dan komen wij graag met jou in contact. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0182-820250 of per e-mail: info@visdetachering.nl. Wie weet mogen wij jou dan ook verwelkomen bij de volgende InterViSie!