ViS-professional Sylvia Maas vertelt: eerste weken bij ViS
Sylvia Maas is sinds november 2024 via ViS Detachering werkzaam bij Rijkswaterstaat. Hier vervult zij de rol van Manager Projectbeheersing. Samen met Sylvia blikken wij terug op haar eerste weken bij zowel Rijkswaterstaat als ViS.
Sylvia en ViS zijn geen onbekenden van elkaar. Het eerste contact werd namelijk al in 2015 gelegd. In haar loopbaan heeft Sylvia aan veel mooie projecten mogen werken, zoals de aanleg van de Hogesnelheidslijn-Zuid en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, maar ook aan diverse (vast)onderhoudsprojecten. Toen Jeanette in 2024 bij ViS startte als Adviseur Civiele Techniek, richtte zij zich direct op het onderhouden van bestaande contacten en het met hen bespreken van hun werkgeluk. Na de hernieuwde kennismaking en na het ontvangen van diverse aanvragen vanuit bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, dacht Jeanette direct aan Sylvia en zo geschiedde.
Eerste dagen
Over haar eerste dagen bij Rijkswaterstaat vertelt Sylvia: “De eerste dagen draaiden voornamelijk om het kennismaken met de projecten en de collega’s. Het voelde al snel als thuiskomen. Sinds 2000 heb ik namelijk met regelmaat voor Rijkswaterstaat gewerkt aan verschillende projecten en in verschillende functies. Op dit moment vervul ik de rol van Manager Projectbeheersing. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de projecten binnen de randvoorwaarden – tijd, geld en kwaliteit – worden gerealiseerd. Hierover rapporteer ik aan de interne Opdrachtgever.”
B-Bruggen en B-Vaarwegen
Sylvia werkt op dit moment aan twee projecten. Namelijk voor het cluster B-Bruggen van WNZ in Rotterdam en voor het cluster B-vaarwegen van WNN in Haarlem. Sylvia neemt ons mee: “Bij B-bruggen in Rotterdam werken we aan de vervanging van de technische installaties van de Bediening, Besturing en Bewaking (BBB) van de Spijkenisserbrug, de Brug over de Noord en de Verkeersbrug Dordrecht.
Bij B-vaarwegen in Haarlem gaan we aan de slag met een overbruggingscontract om ervoor te zorgen dat op korte termijn een aantal dringende zaken in de veerhavens van Den Helder en Texel worden opgepakt. Het veer is natuurlijk essentieel voor de ontsluiting van het eiland en wij moeten ervoor zorgen dat het veer kan blijven varen tot het moment dat het programma Vervanging en Renovatie (VenR) aan de slag gaat met een grootschalige renovatie van de veerhavens.
Na de renovatie van de technische installaties van de bruggen kunnen ze weer betrouwbaar bediend worden en zijn ze weer betrouwbaar voor het (scheepvaart)verkeer. Totdat het programma VenR aan de slag gaat met de grootschalige renovatie van de veerhavens in Den Helder en op Texel zorgen wij ervoor dat de veerhavens in bedrijf blijven.”
In de schijnwerpers
Beide projecten spreken Sylvia erg aan, zij vervolgt: “Ik kan niet kiezen tussen de twee projecten waar ik momenteel aan werk. Het zijn beide mooie en (technisch) uitdagende projecten in een drukke omgeving. Ik woon in Alblasserdam vlakbij de Brug over de Noord en ben daarmee persoonlijk stakeholder. Als de brug gestremd is voor werkzaamheden kunnen auto’s nog door de Noordtunnel, maar ik kan dan niet met de fiets over de brug. Daarnaast wordt de brug gebruikt als gevaarlijke stoffenroute, omdat er geen gevaarlijke stoffen door de Noordtunnel mogen. Daar moet je als projectteam allemaal rekening mee moet houden.”
Sylvia licht ons het project verder toe: “Naast het vervangen van de BBB van de drie bruggen, moeten ook de civiele constructies verbeterd worden. Deze werkzaamheden moeten echter nog worden geïnventariseerd. Daarnaast moet er een contract worden geschreven en daarna dient een aanbesteding te worden gestart. Dat zijn dus zaken voor de langere termijn. De Brug over de Noord heeft de status van een monument, dat brengt bij het uitvoeren van civiele werkzaamheden een extra uitdaging mee. ”
Samenwerken
In haar functie werkt ze veel samen met de overige IPM-rolhouders van het project, zoals: de Projectmanager, Contractmanager, Technisch Manager en Omgevingsmanager. Sylvia vertelt: “Naast het samenwerken met de andere IPM’ers, werk ik nauw samen met ‘mijn’ adviseurs, zoals: de Planner, Risicomanager, Kwaliteitsmanager en Financieel Adviseur. Als Manager Projectbeheersing heb je te maken met veel verschillende disciplines, neem bijvoorbeeld planning, financiën, risico-, kwaliteits- en capaciteitsmanagement.”
Werkgeluk
Wanneer we Sylvia vragen wat haar werk zo leuk en uitdagend maakt, antwoordt ze: “Mede doordat er veel verschillende disciplines bij de projecten betrokken zijn is mijn werk zo leuk en afwisselend. En ik mag vaak werken aan hele technisch boeiende en uitdagende projecten. Ik haal mijn energie uit het samen met een projectteam behalen van de doelstellingen van de projecten en daar dan ook echt samen voor gaan, ook samen met de Opdrachtnemer (aannemer).”
Sylvia & ViS
Wij zijn erg blij en trots om Sylvia te hebben mogen toevoegen aan ons team van ViS-professionals. Sylvia: “Ik zou ViS absoluut aanbevelen aan anderen. Het is een hele fijne club met een goede energie. Ook het contact met mijn Adviseur Jeanette verloopt heel goed. Wij hebben regelmatig contact en als ik vragen heb, dan kan ik altijd bij haar terecht.”
Net als Sylvia ook aan de slag bij ViS Detachering?
Ben je enthousiast geworden van het verhaal van Sylvia en wil je weten wat ViS voor jou kan betekenen? Neem eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures, of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze Adviseurs gaan graag met je in gesprek om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn.