Winnaarsreis fotowedstrijd ‘ViS Projectpics’ naar Sicilië

Met de prachtige foto van het trapgat op het station in Arnhem heeft Peter van Haaren de fotowedstrijd ‘ViS Projectpics’ gewonnen. In de herfstvakantie is Peter met zijn gezin afgereisd naar Sicilië. Lees hier zijn reisverlag en bekijk de foto’s.

Reisverslag Sicilië 19-30 oktober (Peter, Saskia, Max en Sannah van Haaren)

Het begon allemaal in maart 2018 op de Euromast. De kick off van de fotowedstrijd ‘ViS Projectpics’ van ViS Detachering met als hoofdprijs een reis naar een civiele of bouwkundige bestemming naar keuze! We hoefden alleen maar even een winnende foto te maken. Nou ja, even… Op het station Arnhem heb ik ruim 1,5 uur rondgehangen om een aantal foto’s te maken. Hopelijk de winnende foto!

Tijdens de VIS-bijeenkomst in Madurodam hoorden we dat ik de 1e prijs had gewonnen! Wat een verrassing! Nu de vraag: waar gaan we naartoe? Gezien de mooie gebouwen, het lekkere eten en het mooie landschap werd het Sicilië. Het nuttige met het aangename verenigen zullen we maar zeggen.

Een vroege start

19 Oktober 3:45 uur ging de wekker. Op naar Sicilië! Om 9:00 uur landden we op Palermo. Na een korte busrit konden we de straten en de mooie gebouwen van Palermo ontdekken. Ondanks de drukte, een heerlijke stad om de vakantie mee te beginnen. We sluiten het bezoek aan Palermo af in een park met enorme en bijzondere bomen en met een heerlijk Italiaans ijsje waarvan er nog velen zullen volgen!

Onze huurauto staat voor ons klaar en we rijden naar het pittoreske kustplaatsje Céfalu. Een dorpje dat gekenmerkt wordt door haar kleine knusse straatjes (inclusief véél toeristische winkeltjes). We eten onze eerste pizza. De volgende dag struinen we lekker door het dorp, totdat we bij het strand komen. 26 Graden, strand… dat betekent zwembroeken aan en lekker de zee in. Heerlijk na een drukke 1e reisdag.

Caltagirone

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we naar de volgende bestemming: Caltagirone. Onderweg bezoeken we nog wat dorpjes. Aangekomen bij de B&B, worden we verwelkomd door een oud echtpaar dat geen woord over de grens spreekt. Kortom, converseren met behulp van Google Translate. Caltagirone wordt gekenmerkt door een enorme trap waarvan elke trede (in totaal 140 treden) is bekleed met tegeltjes van keramiek. Bovenaan de trap hebben we een mooi uitzicht over de stad. Hoewel het hier aan het eind van de dag flink kouder wordt, kunnen we het toch niet laten om ons dagelijkse ijsje te nuttigen.

Hoofdstad van de Barok: Noto

De volgende dag gaan we naar Noto. Soms ook wel de hoofdstad van de Barok genoemd. In 1693 was er een zware aardbeving in Sicilië, waardoor een aantal steden in Sicilië geheel opnieuw opgebouwd moesten worden. Zo ook de stad Noto. Alles is toen herbouwd in barokstijl. In Noto vind je veel imposante gebouwen en kerken.

We verlaten de volgende dag Noto om via Syracuse naar onze laatste bestemming Taormina te reizen, waar we zes nachten verblijven. Het oude centrum van Syracuse ligt op een schiereiland en ook hier zijn schitterende gebouwen in barokstijl te vinden. In tegenstelling tot de kerken in barokstijl staat in Syracuse een kerk die hiervan volledig afwijkt. In mijn ogen een lelijke maar tegelijkertijd ook een erg interessant bouwwerk. Mogelijk drukt de troosteloze omgeving hierop ook een stempel.

Taormina en de Etna

Bij onze aankomst in Taormina wacht ons een verrassing. Ons appartement en met name het uitzicht (aan de achterkant op de zee en aan de voorkant op de Etna) is nog mooier dan op de website staat. Geweldig!! De kinderen vinden het allemaal wel best en willen maar één ding: zwemmen! ’s Avonds gaan we eten in Taormina. Het wordt beschreven als een van de leukste maar ook drukst bezochte stadje van Sicilië. En dat klopt! Daarnaast heeft Taormina smalle straten en weinig parkeerplekken. Dit in combinatie met de Italiaanse rijstijl maakt het rijden daar best lastig!!! Maar… het is zeker een heel gezellig stadje!

Aangezien we het eerste deel van onze reis veel bezienswaardigheden hebben bezocht, doen we het hier rustig aan. We plannen een aantal stranddagen in. Het heldere zeewater maakt het snorkelen een waar feest. We zien hier mooie vissen en af en toe zwemmen we bijna tegen een kwal aan.

Als we genoeg strand hebben gezien, besluiten we om de op één na actiefste vulkaan van Europa te beklimmen, de Etna. Onderweg zien we het landschap steeds meer veranderen en absurder worden. Tegen de tijd dat we op de parkeerplek zijn aangekomen, is het net alsof we op de maan zijn geland. Erg bijzonder en vooral héél erg mooi! We lopen over het ‘maanlandschap’ naar diverse kraters van de vulkaan. Hoewel we niet naar de top gaan, vinden we het al erg spectaculair! Wat ons betreft de mooiste bezienswaardigheid van het eiland.

Dan breekt onze laatste dag aan. Een troosteloze regenachtige dag. Echt tijd om weg te gaan dus! Omdat we nog even moeten wachten tot ons vliegtuig vertrekt, brengen we onze tijd door in een heel groot winkelcentrum. Niet heel spectaculair, maar prima om de tijd te doden en…. om onze laatste Italiaanse ijsjes te eten! Een mooi moment om onze reis mee af te sluiten.

Dankzij VIS hebben we deze geweldige reis kunnen maken dus daarom…

Onze reis kort samengevat: mooie gebouwen/stadjes, heerlijk eten, veel ijsjes, mooie accommodaties, lekker weer, strand en het maanlandschap rond de Etna. Bekijk hier meer foto’s.