Wereldhavendagen in Rotterdam 1 t/m 3 september

Het eerste weekend van september is het weer zover: de wereldhavendagen in Rotterdam. De vier na grootste haven van de wereld staat dit weekend centraal. Deze dagen trekken jaarlijks gemiddeld zo’n 400.000 bezoekers. Deze 40e editie zal in het teken staan van het thema “Werelds”. Niet alleen in de haven van Rotterdam, maar ook in de binnenstad is het Maritiem Weekend goed merkbaar.

Ontstaan Wereldhavendagen

Haven Rotterdam - Wereldhavendagen Rotterdam september 2017
Rotterdamse haven

Al voor de Tweede Wereldoorlog werd het woord “wereldhavendagen” gebruikt. Het evenement was toen gericht op Nederlander met een hoge functie en buitenlandse gasten en hoog die de haven kwamen bezoeken. In 1978 is het ééndaags evenement Maritiem ontstaan om de haven in de schijnwerpers te zetten. Destijds werd het evenement vooral gehouden op de Nieuwe Maas. Het hoogtepunt was de vlootshow waaraan 180 schepen deelnamen. Ondanks de grote interesse en bewondering van het publiek, was dit evenement voor veel mensen onbereikbaar.

De Open Havendag die daarop volgde was wel gratis toegankelijk voor het publiek. Dit is mede mogelijk gemaakt door het gemeentelijk havenbedrijf, het bedrijfsleven en de havenvereniging. Tegenwoordig heeft het bedrijfsleven nog steeds een belangrijke rol bij de Wereldhavendagen.

Activiteiten

Zowel in de haven als in de binnenstad van Rotterdam worden diverse acties, evenementen en voorstellingen georganiseerd. Sommige kun je gratis bijwonen, andere moet je vooraf of op de dagen zelf een kaartje voor aanschaffen. Kijk voor informatie op het programma van de Wereldhavendagen. Het muzikale hoogtepunt van het maritieme festival is de avondshow op zaterdagavond.

ViS werkt mee aan de Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is hét grootste havencomplex van Europa. Daar komen dagelijks veel logistieke en civieltechnische uitdagingen bij kijken. Diverse medewerkers hebben gewerkt aan civieltechnische projecten in het havengebied, zoals bijvoorbeeld aan het capaciteitsprobleem van truckingparkings in het havengebied bij onze opdrachtgever het Havenbedrijf Rotterdam, welke hoofdsponsor is van dit evenement. Wij kijken uit naar de Wereldhavendagen!