Wat doet een medewerker Bouw- en Woningtoezicht?

Patrick Lucas, medewerker Bouw- en Woningtoezicht bij ViS DetacheringHet opsporen van gevaarlijke situaties, snel kunnen schakelen en elke dag alles uit de kast halen om inwoners optimaal van dienst te zijn. Dat is waar onze collega Patrick Lucas zich dagelijks mee bezighoudt als medewerker Bouw- en Woningtoezicht. Wij vonden het hoog tijd om hem eens te vragen naar zijn werkzaamheden en zijn ervaring met ViS. Wat houdt zijn werk precies in en wat maakt het zo leuk?

Wat doet een medewerker Bouw- en Woningtoezicht?

“Ik werk inmiddels ruim een jaar als medewerker Bouw- en Woningtoezicht bij Omgevingsdienst de Vallei in Nijkerk. Ik houd me hier bezig met het controleren van verleende omgevingsvergunningen, het afhandelen van (burger)klachten en het opsporen van niet-vergunde situaties. Je moet bij het laatste denken aan bouwwerken die niet conform de wet gebruikt of gebouwd zijn. Het leuke aan mijn werk is dat geen dag hetzelfde is, je komt voor veel verrassingen te staan. Dit maakt deze functie erg divers en uitdagend. Tijdens een controle op basis van een omgevingsvergunning kan er bijvoorbeeld bij de buren een gevaarlijke situatie van kamerverhuur aangetroffen worden. Het is dan belangrijk om snel te kunnen schakelen.”

Je moet alles een keer meegemaakt hebben

Controle van een gemeentelijk monument

“Om echt ergens over mee te kunnen praten, is het belangrijk om alles een keer geprobeerd te hebben. Uiteindelijk leer je in de praktijk het meest. Persoonlijk vind ik heel veel dingen in de bouw leuk en daarbij ben ik erg nieuwsgierig van aard. Van tekentafel tot uitvoering: wat bouwwerken betreft heb ik inmiddels de meeste dingen wel een keer gezien. Bij de uitvoering heb ik op een bepaald moment de keuze gemaakt voor bouw- en woningtoezicht, omdat ik een verbreding in mijn functie wilde. Het lijkt me ook nog heel leuk om een keer ervaring op te doen met onderwaterbeton. Deze bijzondere manier van betonstorten vind ik erg fascinerend. Maar ook de extreme hoogbouw heeft mijn interesse. De unieke manier van bouwen die bij deze bouwwerken wordt gehanteerd, zou ik graag van dichtbij willen meemaken.”

Wet kwaliteitsborging

“Een van de belangrijkste ontwikkelingen voor mijn vakgebied betreft op dit moment de wet kwaliteitsborging. Het is echter nog onduidelijk of en wanneer deze wet er daadwerkelijk gaat komen. Een van de gevolgen van deze wet zal zijn dat de toezicht- en vergunningsprocedures geprivatiseerd worden, waardoor er meer marktwerking ontstaat in de bouw. Ik ben benieuwd welke impact dit gaat hebben voor alle opdrachtgevers binnen het bouwproces. Ook vraag ik me af hoe men de objectiviteit in het vergunningsproces gaat waarborgen.”

Unieke en persoonlijke werkwijze van ViS

“Ik heb gekozen voor ViS Detachering omdat hun persoonlijke en betrokken werkwijze mij direct opviel. Dit is bij veel detacheerders wel anders. Bij ViS sta je als medewerker namelijk echt centraal, je bepaalt zelf of je ergens wordt voorgedragen. Voldoet een functie niet aan jouw wensen, dan wordt je ook niet voorgesteld. Daarnaast is alles bespreekbaar en worden beloftes altijd nagekomen. Je kunt als professional gedreven je vak beoefenen met alle voorzieningen die daarbij van pas komen. De adviseurs weten door hun werkervaring in de sector ook goed wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er ook nog leuke bijkomstigheden, zoals de attenties met verjaardagen en feestdagen, en de bedrijfsuitjes en kennissessies waar je frequent je collega’s kunt treffen.”


Net als Patrick ook aan de slag bij ViS Detachering?

Ben je enthousiast geworden van de ervaringen van Patrick en wil je weten wat ViS voor jou kan betekenen? Neem eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures, of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn.