Volop inspiratie en motivatie voor MVO tijdens de kennissessie +1

Afgelopen dinsdag 10 september vond de eerste kennissessie +1 plaats. In het kader van #kennisvermenigvuldigtzich doortedelen🤓 kregen onze medewerkers bij deze editie de mogelijkheid om een introducé mee te nemen. De avond begon met een (netwerk)borrel. Een mooie gelegenheid om bij te praten over het werk, vakantieverhalen met elkaar te delen en voor de introducés en nieuwe medewerkers om contact te leggen met andere ViS-medewerkers.

Social Return On Investment

Na een heerlijk Spaans buffet trapte Roland Tomeï, Projectmanager Social Return On Investment, de avond af met zijn ‘Trigger’ Presentatie over Social Return On Investment (SROI), Internationale Sociale Voorwaarden (ISV), Circulariteit en ‘In the box’ denken. Roland heeft een aantal handvatten gegeven over hoe, wanneer en voor welke doelgroepen SROI kan worden ingezet. Hij liet zien dat SROI al veel sneller kan worden ingezet dan men vaak denkt. Ook bij raamopdrachten kan het worden toegepast. Het onderwerp Internationale Sociale Voorwaarden lijkt een ‘ver-van-mijn-bed-show’, niets blijkt minder waar. Roland laat zien dat er bijvoorbeeld door de internationale inkoopketen niet altijd zicht is op de omstandigheden waaronder producten tot stand zijn gekomen. Roland laat een aantal tools zien, die kunnen worden gebruikt voor meer inzicht en risico’s op dit gebied. Na een aantal tips voor het toepassen van circulariteit in je project en waarom je ‘in the box’ zou moeten denken om een project naar tevredenheid te laten verlopen, gaf Roland nog een resumé met alle triggers per onderwerp. Hij heeft een hand out gemaakt en nodigde iedereen in de zaal uit om contact met hem op te nemen voor vragen, meer informatie of gewoon om over deze onderwerpen verder te praten. Nog net voor de koffiepauze en in het kader van MVO, deed ViS Detachering een oproep aan alle aanwezigen om 21 september mee te doen aan de World Clean Up Day. Een dag, georganiseerd door de Plastic Soup Foundation, waarbij wereldwijd mensen de straat op gaan om op te ruimen. Voor meer informatie kijk onderaan dit bericht.

Klimaatadaptatie

Na een lekker kopje koffie met natuurlijk een Goudse stroopwafel nam Gerrit Hasperhoven, Projectregisseur en Innovator, het woord. Zijn presentatie ging over Klimaatadaptatie, een zeer actueel onderwerp, en een mooie aansluiting op de vorige presentatie. Na een uitleg waarom er meer aandacht moet komen voor ruimtelijke adaptatie en wat de gevolgen zijn van de klimaatveranderingen, kwam Gerrit met de verlossende woorden: er is een oplossing! Deze oplossingen deelde hij vervolgens met ons. Zo kan er anders worden omgegaan met hemelwater, kunnen er systemen worden aangelegd voor irrigatie en kan er ook meer met afvalwater worden gedaan. Gerrit pleitte ervoor dat alle projecten in de fysieke leefomgeving moeten worden gescreend op ruimtelijke adaptatie. Vervolgens besprak hij wat er op dit moment is geregeld bij de overheden en hoe het verder kan worden gestimuleerd en gefaciliteerd, ook bij particulieren. Gerrit is bestuurslid bij Stichting Innovatie Kenniscentrum Nederland (IKN) en vertelde dat er in Harderwijk een permanente beursvloer is voor bedrijven, waarbij de mogelijkheden voor klimaatadaptatie, zoals wateroplossingen, worden getoond. Tenslotte weet hij zijn boodschap nog extra kracht te geven door te vertellen over zijn kleinkinderen en dat wij allemaal bezig zouden moeten zijn met het leefbaar houden van de aarde voor de volgende generaties. Zeker wij als techneuten kunnen juist het verschil maken voor de toekomst.

Na afloop was er gelegenheid voor vragen en nog een borrel. Aan de reacties te merken hebben de presentaties veel indruk gemaakt en geïnspireerd.

Kom in actie!

Ben je ook zo geïnspireerd door de kennissessie of het bovenstaande verhaal en wil je gelijk ook wat dóen? Kom 21 september in actie! Tijdens de World Clean Up Day kan je (ook gewoon in je eigen buurt) gaan opruimen. Gebruik de Litterati app, zodat het vuil dat je vind geregistreerd wordt. Zo kan de Plastic Soup Foundation daadwerkelijk wat aan de bron van de vervuiling doen.

Zo doe je samen met ViS Detachering mee:

 1. Download de Litterati app op je telefoon
 2. Registreer jezelf
 3. Sluit je aan bij de ViS Detachering club:
  1. Klik rechtsonder op de drie bolletjes
  2. Ga rechtsbovenaan naar clubs
  3. Klik op ‘Meld je aan bij een club’
  4. Zoek de club ‘ViS Detachering’
  5. Join de club
 4. Ga op 21 september met je gezin, vrienden, familie, hond naar buiten met een vuilniszak.
  Maak met de camera van de Literati app een foto van het vuil/plastic en tag wat het is (sigaret, plastic, plasticzak, blikje, etc). De app registreert zelf waar je het hebt gevonden.