ViS-webinar met Justdiggit: samen kunnen we de aarde weer afkoelen

Dit jaar sponsort ViS Detachering de missie van Justdiggit om met elkaar de aarde weer af te koelen door Afrika te vergroenen. Gisteravond gaf Sander de Haas, Chief Technical Officer bij Justdiggit een webinar over hoe Justdiggit zich inzet voor het afkoelen van de aarde. Sander de Haas heeft een achtergrond in hydrologie en is (mede)verantwoordelijk voor ‘Landscape Restoration & Innovation’ bij Justdiggit. Bekijk hier de replay van het webinar:

ViS-webinar met Justdiggit

Justdiggit houdt zich bezig met landschapsherstel door middel van gedegradeerde droge gebieden weer groen te maken en de watercyclus op een positieve manier te beïnvloeden. Door het water vast te houden, kan het water de bodem in en via de planten weer verdampen. Dit verbetert de hydrologische cyclus.

Communicatiemiddelen

Justdiggit is niet alleen met de vergroening bezig door fysieke ingrepen. Door het inzetten van communicatiemiddelen proberen ze de lokale bevolking te overtuigen en te laten zien wat het ze op kan leveren. Communicatiemiddelen die Justdiggit inzet:

  • Movie roadshows in dorpen, hiermee hebben ze al meer dan 300.000 mensen bereikt.
  • Grote billboards.
  • In dorpjes worden huizen beschildert met de vergroeningsboodschap.
  • Sms-berichten: boeren worden wekelijks op de hoogte gehouden met tips en wanneer er gesnoeid kan worden.
  • Wekelijkse radioshow.

Sander lichte twee projecten in Afrika wat meer toe:

Kenia

In Kenia is de bodem zo droog dat het geen vocht meer op neemt. Het gevolg is dat er in Kenia bijna geen grassen meer zijn, waar juist veel wilde dieren en de kuddes van de Masai van leven. Door halve manen (‘bunds’) te graven wordt de afvoer van het water vertraagd, waardoor de vegetatie toeneemt. Vaak gaan de zaden die al in de grond zitten door het vocht groeien. Soms als de droogte al lang zo extreem is geweest, wordt er ingezaaid. Inmiddels zijn er in Kenia al 145.000 bunds gegraven. Het kan zijn dat de grond te hard en veel stenen bevat. Dan maken ze een lijn met stenen, zodat het water tegen wordt gehouden en zaden en kiemen blijven hangen.

Daarnaast heeft Justdiggit het initiatief genomen om te starten met graszaden banken. De vrouwen worden geleerd hoe ze graszaden kunnen verzamelen, drogen en er in te gaan handelen. Justdiggit koopt dan de zaden van de vrouwen, waardoor er een business model ontstaat voor verduurzaming.

Tanzania

In Tanzania is het een heel ander verhaal. De bevolking houdt zich daar veel bezig met akkerbouw. Vandaar dat er in Tanzania voor is gekozen om de mensen te leren hoe ze bomen zo kunnen snoeien, zodat ze sterker worden en sneller gaan groeien. Inmiddels zijn er al meer dan 6 miljoen bomen terug gegroeid. Het doel van dit project is om de boeren te activeren het land zelf te gaan vergroenen.

Bewonersparticipatie

Eén van de krachten van Justdiggit is dat ze altijd samen werken met lokale organisaties en samen met de mensen bedenken ze wat ze kunnen doen aan de droogte. Met de lokale organisaties en de bevolking kiezen ze de gebieden uit waar ze aan gaan werken. Op die manier creëren ze draagvlak bij de bevolking. Wel worden er duidelijke afspraken gemaakt, zo mogen bijvoorbeeld de Masai de kuddes pas na een tijd laten grazen en niet gelijk met hele grote kuddes.