ViS Professional Wijnand van Triet vertelt: Duurzame smoothiefabriek voor Innocent


Eind 2019 is Wijnand van Triet bij ViS Detachering gestart als Senior Bouwkundig Werkvoorbereider. Hij is aan de slag gegaan voor onze opdrachtgever Dura Vermeer aan een bijzonder project in de Botlek, namelijk de nieuwe smoothiefabriek ‘The Blender’ aan de ‘Rotterdam Food Hub’.

De Rotterdam Food Hub en ‘The Blender’

Het Havenbedrijf Rotterdam is bezig met de creatie van de Rotterdam Food Hub bij de ingang van de Maasvlakte aan het Calandkanaal. Dit bedrijventerrein van 60 hectare wordt speciaal ingericht om bedrijven uit de agrofood-sector optimaal te kunnen faciliteren. De eerste fabriek die zich daar gaat settelen is de welbekende smoothiefabrikant Innocent. 

Aan Dura Vermeer de taak om de bouw van dit project op zich te nemen. Het project is niet alleen bijzonder doordat Innocent de eerste is die een fabriek bouwt in de ‘Rotterdam Food Hub’, maar ook door de eisen die er aan het gebouw worden gesteld. Zo moet de fabriek CO2 neutraal worden, wordt alles vanuit het duurzaamheidsoogpunt ontworpen en gemaakt, wordt er van de nieuwste systemen en technologieën gebruik gemaakt én moet het een fijne en gezonde werkplek worden. Innocent heeft de ambitie om de eerste fabriek te worden met een WELL-certificaat.

Ontwerp en werkpakketten

Zoals bij elk gebouw is het project gestart met een ontwerptekening. Na het ontwerp is Dura Vermeer benaderd: “Dura Vermeer heeft inmiddels een groot team van 50 tot 70 medewerkers, die werken aan dit project. Zeven personen uit het team werken aan de werkvoorbereiding.”, vertelt Wijnand. Naar aanleiding van het ontwerp zijn er werkpakketten aangemaakt. In een werkpakket wordt nader ingegaan op de budgetverdeling, techniek en kwaliteit van de verschillende onderdelen. Eén van de eerste klussen van Wijnand was het nalopen van de bouwkundige werkpakketten: “We wilden zeker weten dat alle werkpakketten volledig zijn en dat alle onderdelen in de budgetten zijn opgenomen. Aangezien het een hybride bestek was en er veel wijzigingen waren in het ontwerp en de uitgangspunten, was dit een hele opgave. Vandaar dat we met een aantal collega’s uit de werkvoorbereiding zo’n 20 tot 25 bedrijven, hebben benaderd voor technische inkoopgesprekken. Tijdens de gesprekken hebben we de basis contractset vastgelegd.”, aldus Wijnand. Indien de opdrachtgever akkoord is met de werkpakketten worden de gesprekken, waarbij het zwaartepunt op duurzaamheid en veiligheid ligt, voortgezet om tot een inkoopopdracht te komen.

Constructie en prefab

Wijnand kan nu verder met het onderdeel van zijn werk, waar hij blij van wordt: door een interne verschuiving is de constructie vanaf begane grond nu zijn scope in de werkvoorbereiding. Wijnand: “Ik werd zeker blij toen ik hoorde dat de constructie bij mij terecht zou komen. De partij waarmee we werken voor de staalconstructie is een buitenlandse partij en dat zie ik als een welkome uitdaging. Ik vind het leuk om te leren van de cultuurverschillen en hoe ze dingen daar oplossen en beschouwen. Daar kan je veel van opsteken.”

Veel van de onderdelen waar Wijnand de werkvoorbereiding voor doet zijn ‘prefab’, oftewel prefabricage. Bij prefab bouwen worden de materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen gemaakt. Deze worden naar de bouwplaats getransporteerd en daar op locatie verwerkt.

Het gebruik van prefab-elementen versnelt de bouwtijd in de uitvoeringsfase, maar vraagt veel meer tijd in de werkvoorbereiding: “Alles moet goed uitgetekend zijn en gecontroleerd worden, zodat in de uitvoering geen dure en tijdrovende aanpassingen

meer nodig zijn.”, vertelt Wijnand. “De oorspronkelijke uitvraag naar een BIM Engineer gestapelde bouw van Dura Vermeer, waar ik via VIS voor ben uitgenodigd, sluit hier intussen goed op aan.”, aldus Wijnand.

Natuurgebied

Het terrein waar de Innocent fabriek gaat komen is op dit moment een natuurgebied, waar onder andere konijnen en de beschermde diersoort de zeemeeuw zich huisvesten. Op een diervriendelijke manier wordt voorkomen dat de zeemeeuwen een nest bouwen op de bouwgrond en daar omheen. Eén nest zou namelijk voor vertraging kunnen zorgen. De konijnenholen zijn in verband met instapgevaar afgeschermd met een hekmarkering. Gebieden worden zo veel mogelijk afgezet om te voorkomen dat konijnen zich er gaan huisvesten. Over een tijdje zal dit gebied er al heel anders uit zien.

Eindresultaat

Wijnand kijkt alvast uit naar het moment dat het prefab werk wordt geïnstalleerd. Wijnand: “Het is altijd gaaf om te zien wanneer alle prefab-elementen in en aan elkaar worden gemonteerd. Pas dan zie je het echte resultaat én waar we als werkvoorbereiding zo hard aan hebben gewerkt.” Richting 2021 gaan de deuren van de duurzame fabriek ‘The Blender’ open.

Wijnand & ViS

Wijnand startte in november en viel gelijk met zijn neus in de boter! Wijnand: “Eind november ontving ik een Sint-pakket van ViS en met kerst een doos heerlijke wijnen. Begin januari heb ik het ViS-gevoel kunnen ervaren tijdens het sportieve ViS Nieuwjaarsevent. Ik zie deze eerste tijd bij ViS als een fijne kennismaking en kijk uit naar de verdere samenwerking.”

Wil jij ook ervaren hoe het is om voor ViS te werken? Neem contact met ons op en wie weet hebben wij ook voor jou een bijzonder project in petto! Of bekijk hier de verhalen van andere ViS-medewerkers.