Een ViS professional vertelt: Systems Engineering

Peter Vergouwe, senior adviseur Systems EngineeringOnze collega Peter Vergouwe is via ViS Detachering werkzaam als Senior Adviseur Systems Engineering bij Rijkswaterstaat. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de toepassing van Systems Engineering (SE) binnen projecten. In de praktijk betekent dit het structureren van informatie, het coördineren van de documenten uit het SE-proces zodat de ‘producten’ worden gerealiseerd en het bewaken van de integrale consistentie en juistheid. Wij spraken hem over zijn vak en vroegen naar zijn ervaring met ViS.

Wat doet een adviseur Systems Engineering?

“Ik werk inmiddels bijna 6 jaar via ViS als Adviseur Systems Engineering aan verschillende grootschalige projecten bij Rijkswaterstaat. Systems Engineering is een specificatie- en ontwerpmethode om gestructureerd en interdisciplinair systemen te ontwikkelen, realiseren en beheren. Hierbij gaat het niet alleen om technische doelen, maar streven we ernaar om een product te ontwerpen dat voorziet in de behoeften en doelen van onze klanten.”

Continue innovatie en procesmanagement

“Ik heb me altijd thuis gevoeld in het procesmanagement van technisch-complexe projecten. Tijdens mijn studie heb ik gekozen voor de bouwsector en ik ben tot nu toe daarin actief geweest. Zo ben ik gestart met HTS Bouwkunde en heb in mijn afstudeerrichting Bouwmanagement mijn aannemerspapieren behaald. Daarna wilde ik me graag verder verdiepen in het management van techniek. Dit heb ik gedaan via de studie Technische Innovatie Wetenschappen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. In deze opleiding leerde ik hoe innovaties in technische sectoren tot stand komen en hoe ik het optreden hiervan positief kan beïnvloeden. Deze studie heb ik afgesloten met een afstudeeronderzoek in Engeland en het predicaat ‘met grote waardering’.”

Ontwikkelingen in het vakgebied

“In het vakgebied van Systems Engineering staan de ontwikkelingen gelukkig ook niet stil. Ik zie de laatste tijd een toenemende digitalisering van informatie en processen, waardoor Systems Engineering efficiënter toegepast kan worden. De toename van Model Based Systems Engineering (MBSE) en Bouwwerk Informatie Management (BIM) zijn twee mooie voorbeelden gerelateerd aan mijn vakgebied.  Het werken met deze ontwikkelingen, mijn affiniteit met techniek en procesmanagement komen mooi samen in mijn werk als Adviseur Systems Engineering.”

Project A9 Badhoevedorp-Holendrecht

“In mijn functie kom ik met verschillende disciplines en mensen in aanraking. Dit maakt het werk ook zo veelzijdig en uitdagend. Geen enkel project is hetzelfde en elke dag brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Als Adviseur Systems Engineering ben ik in zekere zin de spin in het web: ik schakel met alle disciplines en mensen die bij het project betrokken zijn.

Project A9 Badhoevedorp-Holendrecht
Bron: Rijkswaterstaat

Momenteel werk ik aan het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht van Rijkswaterstaat. Dit project maakt deel uit van het programma Schiphol-Amsterdam-Almere, het grootste wegenprogramma van Rijkswaterstaat in de komende 10 jaar. Het doel van dit programma is om het aantal files te verminderen, de noordelijke Randstad beter bereikbaar te maken en de leefbaarheid te verbeteren. De scope van dit project is onder andere de realisatie van een extra rijstrook, de aanleg van een deel van de wisselbaan, de plaatsing van nieuwe geluidsschermen, de verdiepte ligging van de A9 ter hoogte van Amstelveen en het vervangen van de Schipholbrug. De geplande start van de bouwwerkzaamheden is eind 2019 en naar verwachting rijdt tussen 2024 en eind 2026 de eerste auto over de verbrede A9.”

Waarom ViS?

“In 2012 kwam ik in aanraking met ViS Detachering toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. De organisatie ViS sprak me direct heel erg aan: een relatief kleine organisatie, hun keuze voor kwaliteit (het detacheren van specialisten met jaren ervaring) en een divers aanbod van leuke opdrachten bij verschillende opdrachtgevers. Tijdens mijn eerste gesprek met Pieter-Bas was er direct een wederzijdse klik en kon ik aangeven waar mijn expertise en interesse lag. Al snel kon ViS mijn behoefte invullen: een functie waarbij ik al mijn werkervaring kon meenemen. Twee mooie projecten binnen Rijkswaterstaat waren snel gevonden en binnen enkele uren na mijn sollicitaties hoorde ik dat beide projecten voor mij hadden gekozen.”

Bij ViS draait het om jou

“Een van de mooie aspecten van ViS is dat alles bespreekbaar is en een tevreden werknemer voorop staat. Je kunt als professional gedreven je vak beoefenen met alle voorzieningen die je daarvoor nodig hebt. De adviseurs weten door hun werkervaring in de sector wat je als professional nodig hebt. Een leuke bijkomstigheid zijn de attenties met verjaardagen en feestdagen, of de bedrijfsuitjes en kennissessies waar je frequent je collega’s kunt treffen.”

Net als Peter ook aan de slag bij ViS Detachering?

Ben je enthousiast geworden van de ervaringen van Peter en wil je weten wat ViS voor jou kan betekenen? Neem eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures, of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek om te ontdekken wat jouw mogelijkheden zijn.