ViS-professional Jacco Stuij vertelt: Werkvoorbereider bij Staatsbosbeheer

Werkvoorbereider Jacco Stuij werkt via ViS Detachering bij Staatsbosbeheer: “Te voet of op de fiets naar buiten en de gebieden in; de zon op je bol en de werkzaamheden opnemen. Hoe lekker is dat!” Jacco Stuij werkt sinds half 2019 via ViS bij Staatsbosbeheer aan verschillende projecten in de buitenruimte. Eerder werkte Jacco al namens ViS voor de gemeente Alphen aan den Rijn. “Ik vind het prettig om zelfstandig aan de slag te kunnen. Fijn om zelf m’n tijd in te delen.”

Jacco Stuij (48 jaar) begon medio 2019 namens ViS bij Staatsbosbeheer als Werkvoorbereider. Later werd dit uitgebreid met een aantal kleine ontwerptaken. “Daar ben ik blij mee, want ik houd ervan om betrokken te zijn bij een volledig herinrichtingsproces: van ontwerp tot uitvoering”, vertelt hij. “In de basis zijn mijn werkzaamheden voornamelijk groenprojecten – de inrichting en het onderhoud van groene gebieden. Denk hierbij aan de herinrichting of de nieuwe aanleg van voetpaden, speelplaatsen, het vervangen of onderhouden van het asfalt op fietspaden, het onderhoud van steigers, beschoeiingen en bruggen, etcetera.”

Naast zijn werkzaamheden bij Staatsbosbeheer werkt Jacco in de breedte aan heel verschillende dingen. Bijvoorbeeld als Groenbeheerder bij een gemeente of als Ontwerper van volledige reconstructies van pleinen en straten. Deze vrijheid en diversiteit aan werkzaamheden vindt Jacco het leukste aan zijn werk.

Kwaliteitsimpuls

Staatsbosbeheer wil een groot aantal recreatiegebieden in Nederland een kwaliteitsimpuls geven door natuur en recreatie te laten samenkomen, bijvoorbeeld door in natuurgebieden meer wandelpaden en speelplekken aan te leggen. Een goed voorbeeld zijn de gebieden Krimpenerwaard en Reeuwijkse Hout. “We doen daar verschillende projecten om natuur- en recreatiegebieden te ontwikkelen en te beheren”, legt Jacco uit. “Allemaal in opdracht van de Groenalliantie Midden-Holland, een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Staatsbosbeheer is hierbij verantwoordelijk voor het beheer van de diverse gebieden.”

Jacco is regelmatig buiten te vinden om een goed beeld te krijgen van de gebieden en overlegt veel met de Boswachters aldaar. “Vervolgens maak ik plannen: hoe moet het straks worden uitgevoerd? Heel belangrijk daarbij is de feedback die ik krijg van de betrokken Boswachters. Zij hebben gedetailleerdere kennis van het gebied en weten wat wel en niet mogelijk en wenselijk is.”

Mountainbiken

Een bijzonder aansprekend project waar Jacco aan werkte, is de aanleg van een mountainbikeroute in de Krimpenerwaard. “In een deel van het gebied stonden de brandnetels ruim een meter hoog”, herinnert hij zich. “Voor ons als team was het een enorme uitdaging om in beeld te krijgen van waar zo’n fietsroute precies moest komen, en hoe die moest worden aangelegd. Ook tijdens de uitvoering ben ik nog regelmatig op de locatie geweest. Inmiddels is het project afgerond en heb ik de route ook zelf gefietst. Op de mountainbike uiteraard.”

Prettig ViS-contact

Jacco werkt als zzp’er aan meerdere projecten. Een deel van die werkzaamheden doet hij samen met ViS Detachering. “Mijn relatie met ViS is uitstekend”, vindt Jacco. “Het contact is prettig en de attenties – die ik met regelmaat mag ontvangen – zijn erg leuk. De Kennissessies van ViS kan ik iedereen aanraden, ook al waren die de afgelopen periode vanwege de coronacrisis meestal op afstand. Het is voor een gedetacheerde belangrijk om binding te houden met de organisatie. Ik ben daarom blij met het plan om in de toekomst ook voor externe medewerkers flexplekken in te richten bij ViS op kantoor in Reeuwijk. Een uitstekende faciliteit zou dat zijn.”