ViS-kennissessie Aquathermie op de InfraCampus

7 maart jl. vond de ViS-kennissessie Aquathermie op de InfraCampus plaats. Deze avond opende ViS-professional Gerrit Hasperhoven de deuren van de campus voor een inspirerende en interactieve Kennissessie.

InfraCampus

Gerrit is via ViS Detachering werkzaam bij de gemeente Meierijstad als Integraal Projectleider Water en Riolering. Daarnaast is Gerrit Voorzitter van de InfraCampus Stichting IKN. Het delen van kennis is de hoofdactiviteit van de stichting. Diverse opdrachtgevers komen samen op de campus om met marktpartijen oplossingen te bespreken voor grote vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. De InfraCampus is de ontmoetingsplek voor bedrijven die gericht zijn op de fysieke leefomgeving, ruimtelijke inrichting, bouw, infrastructuur, bodem, water en land.

Kennissessie Aquathermie

Vorige week werden wij door Gerrit met een hapje en drankje ontvangen op de InfraCampus voor de Kennissessie Aquathermie. Voorafgaand aan het diner en de presentatie waren er diverse standhouders op de campus aanwezig om uitleg te geven en met ons in gesprek te gaan over hun innovatieve en duurzame oplossingen. Na het heerlijke Hollandse buffet was het woord aan Hans van Arnhem en Geert van Rens. Hans is Directeur en Senior Adviseur bij de firma Indurio. Zij zijn actief op het gebied van energieopwekkingsapparatuur en -oplossingen. Geert is Senior Adviseur Energietransitie bij Syntraal. Syntraal is een netwerkorganisatie in de fysieke leefomgeving.

Aquathermie

Het onderwerp van de presentatie was aquathermie. Tijdens de presentatie stonden de volgende vragen centraal:

  • Wat is aquathermie?
  • Wat zijn de ervaringen met aquathermie?
  • Wat zijn de verwachtingen van aquathermie in de toekomst?

Hans trapte de presentatie af door uit te leggen wat aquathermie is: “Aquathermie is het (terug)winnen van warmte en / of kou, uit oppervlaktewater, rioolwater of drinkwater en de (terug)gewonnen thermische energie hergebruiken voor verwarming en / of koeling.”

TEO, TEA en TED

Hans vervolgde zijn verhaal door uit te leggen dat er diverse aquathermie varianten zijn:

  • TEO: thermische energie uit open water.
  • TEA: thermische energie uit rioolwater.
  • TED: thermische energie uit drinkwater.

Eveneens passeerde onderwerpen als warmteverlies, energiebehoefte en het rekenen aan warmte de revue. Daarna was de eer aan Geert. Hij nam ons mee in diverse praktijkvoorbeelden van TEO- en TEA-projecten en de effecten hiervan op het water.

Projecten zoals Lake Source Cooling ZGT te Almelo, de Watertuin in De Ronde Venen, Zwembad ’t Bun te Urk en het Vellesan College te Velsen werden uitgebreid besproken.

Tijdens de presentatie was er veel interactie met de aanwezigen. Na een leerzame sessie werd de avond afgesloten met een kop koffie en een Goudse stroopwafel.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan komen wij graag met jou in contact! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 0182-820250 of per e-mail: info@visdetachering.nl. Wie weet ben jij dan ook aanwezig bij de volgende Kennissessie!