ViS in Amsterdam: Rondleiding Noord/Zuidlijn

Didi bij de NoordZuidlijn ViS Detachering
Collega Didi klaar voor de rondleiding!

Op vrijdag 16 december was ViS te gast in Amsterdam bij een heel bijzonder project. Richard en Didi kregen een exclusieve rondleiding in een van de meest spraakmakende projecten in Amsterdam: de Noord/Zuidlijn! Deze toekomstige metrolijn van Amsterdam verbindt het station Amsterdam Noord aan het station Zuid met zes tussenliggende stations. Nadat alle veiligheidsmaatregelen waren getroffen en de juiste kleding was aangetrokken mochten zij onder de grond bij het station Vijzelgracht. We vertellen je graag wat meer over het project, de werkzaamheden en onze bevindingen.

Langdurig project

Het idee om de Noord/Zuidlijn te bouwen stamt uit het Plan Stadsspoor van 1968. Door grote maatschappelijke weerstand destijds is dit plan op de lange baan geschoven. Eind jaren tachtig is dit plan toch weer op de kaart gezet en doorgezet. Van 1997 tot en met 2002 vonden er technische proeven plaats in Amsterdam, waarna er in april 2003 werd begonnen met de daadwerkelijke aanleg. Naar verwachting kan de Noord/Zuidlijn na 15 jaar bouw in 2018 in gebruik genomen gaan worden.

Werkzaamheden en voortgang Noord/Zuidlijn

Het station Vijzelgracht ziet eruit alsof het elk moment in gebruik genomen kan worden. De inrichting is af, de reizigerspoortjes staan klaar en de bewegwijzering is voltooid. De laatste puntjes worden op de i gezet, zoals het bevestigen van veiligheidscamera’s en het afwerken van de laatste zaken. Inmiddels heeft de eerste zelfstandige metrorit plaatsgevonden. De komende 7 maanden worden er testritten op de metrolijn uitgevoerd van Station Noord naar Station Zuid. De metro passeert de stations (van Noord naar Zuid): Noord, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp, Europaplein en Zuid. Het laatste jaar zullen allerlei externe partijen (de brandweer, de politie, de GVB etc.) de metrolijn controleren en scenario’s testen.

Hoe ziet de Noord/Zuidlijn eruit?

Noord/Zuidlijn metroingang Vijzelgracht
Noord/Zuidlijn metroingang Vijzelgracht

Richard en Didi waren verbaasd over de grootte en complexiteit van dit project. De diepte van de roltrappen naar de metrolijn zijn indrukwekkend: je gaat ruim 30 meter naar beneden! Daarnaast lijkt de stationshal immens als je daar zo alleen staat. Onze rondleider vertelde over de complexe coördinatie van het project: van het vervoer van materiaal naar het station tot aan het contracteren en controleren van het geleverde werk van onderaannemers. Een leuk detail: elk station wordt door een kunstenaar gedecoreerd. Het doel? Kunst dat inspireert, een reactie oproept en waar reizigers een goed gevoel van krijgen.

Beelden van de Noord/Zuidlijn

Helaas kunnen we geen foto’s plaatsen van wat we hebben gezien tijdens de rondleiding. Maar niet getreurd! Je kunt zelf virtueel een 360 graden rondleiding in de Noord-Zuidlijn volgen. Mag het nog een stukje spannender? Speel dan Noord/Zuidlijn, The Game! Jij bent in het spel de bestuurder van de metro! Let op je snelheid, laat de metro stoppen op de beste plek om reizigers te laten instappen en spoor de ‘easter eggs’ op in de stations. Spelenderwijs krijg je een realistische weergave van de gehele Noord/Zuidlijn. Wij vonden het een erg leuke rondleiding kijken uit naar de opening van het project in 2018!