Persbericht: Eigenaar zijn van je baan

15-jarige detacheerder ViS geeft medewerkers de ruimte:

‘Eigenaar zijn van je baan, dát is wat professionals willen’

 

Het derde lustrum van ViS Detachering uit Reeuwijk wordt vanwege Covid-19 niet groots gevierd. Wel is deze vijftiende verjaardag een mooi moment om de blik vooruit te richten. “Moderne professionals willen meer vrijheid en autonomie, dat is in bouwkunde en civiele techniek niet anders”, ervaart commercieel directeur Pieter-Bas Slee. “Ze willen ‘eigenaar’ zijn van hun baan, een trend die door corona is versterkt.”

ViS Detachering begon in 2005 als intermediair voor professionals in ‘bouw en civiel’, zoals de mensen uit Reeuwijk hun vakgebieden bouwkunde en civiele techniek liefkozend noemen. Belangrijkste handelsmerk: betrokkenheid en persoonlijk contact. Want oprichters Gijs van Ierssel en Pieter-Bas Slee wisten één ding zeker: alleen door je écht te verdiepen in een kandidaat, kom je erachter waar zijn talenten optimaal renderen.

Wat wilde een professional in bouwkunde en civiele techniek in 2005 en hoe zit dat nu? Slee ziet een duidelijke trend: moderne professionals verlangen steeds meer vrijheid om zelf te bepalen hoe, wanneer en waar ze werken. “Ze willen bijvoorbeeld de vrijheid om soms thuis te werken, zeker nu ze door de coronacrisis hebben ervaren dat dat prima kan. Het scheelt reistijd en thuis kun je je beter concentreren.”

Thuiswerken

Volgens de laatste cijfers van het CBS steeg vooral in het tweede kwartaal van 2020 het aantal mensen dat thuis werkt fors. De verklaring is uiteraard de coronadreiging: afstand houden lukt op de werkvloer niet altijd en ook het (trein)reizen van en naar het werk brengt besmettingsrisico’s met zich mee. Vooral werknemers in de hogere beroepsniveaus doen hun werk of een deel daarvan in toenemende mate vanuit huis. De verwachting is dat de coronacrisis werkt als een katalysator: we raken gewend aan (de voordelen van) thuiswerken en willen dat ook ná de crisis (soms, af en toe) blijven doen.

Pieter-Bas Slee herkent deze trend. “Corona heeft onmiskenbaar iets in gang gezet. Ook in onze vakgebieden kan zeker 60 tot 70 procent van het werk op afstand worden gedaan. Onze kandidaten – hoogopgeleide techneuten met minimaal vijf, maar meestal meer dan twintig jaar ervaring, die goed zelfstandig kunnen werken – willen aan de voorkant, dus bij het solliciteren al weten: hoe zit dat straks met thuiswerken? Corona heeft dit gestimuleerd: men is eraan gewend en heeft thuis inmiddels een mooie werkplek ingericht. Ook werkgevers zijn steeds meer ingesteld op thuiswerkers. Kanttekening is natuurlijk wel dat overleg ter plaatse soms écht nodig is, en dat mensen alleen sóms thuis willen werken, niet permanent. Bovendien leent thuiswerken zich niet voor álle soorten werkzaamheden.”

Meer autonomie

Maar vrijheid en autonomie is meer dan alleen de mogelijkheid om af en toe ongestoord een rapport uit te werken in je eigen werkkamer thuis. Werknemers willen ook meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf te beslissen hoe en wanneer ze werken. Mensen die zich autonoom voelen in hun werk, zijn gelukkiger, lossen eenvoudiger problemen op en zijn productiever en minder geneigd van baan te veranderen.

In 2018 zag het Amsterdamse onderzoeksbureau Effectory al een duidelijke hang naar meer autonomie onder werknemers in verschillende economische segmenten. Een krappe meerderheid van 52 procent zei autonomie op het werk te missen. Vooral mannen (56 procent) wilden meer vrijheid; bij vrouwen was dat 44 procent. Het gemis aan zelfstandigheid werd het meest gevoeld in grotere organisaties.

Projectmatig werken

ViS Detachering heeft hier een oplossing voor: laat professionals projectmatig werken. “Onze interne medewerkers zijn weliswaar bij ons in vaste (loon)dienst, maar kiezen zelf hun projecten uit”, bedoelt Slee. “Steeds rouleren tussen opdrachtgevers en projecten geeft onmiskenbaar een gevoel van autonomie. En bovendien: bij een opdrachtgever draait het vervolgens om verantwoordelijkheid, niet om ‘afgetekende uurtjes’. We zien onze opdrachtgevers hierin meegaan. Als iemand voldoet, dan krijgt hij het vertrouwen dat hij inderdaad ‘eigenaar’ is van zijn werk. Een opdrachtgever hoeft dan niet meer op alle punten en komma’s te letten. Overigens gaat dit niet op voor iedere werknemer; sommige mensen komen toch beter tot hun recht in een negen-tot-vijf setting. Maar bij de doorgaans hoogopgeleide technici van ViS Detachering is het geen probleem.”

Een ander belangrijk aspect van autonoom werken, is volgens Pieter-Bas Slee de vrijheid om iedere dag zelf een werkplek te kiezen. “Ook het hebben van een ‘werkgever op afstand’ bevordert het gevoel van autonomie. Iemand werkt een dag thuis, of bijvoorbeeld op z’n laptop in een koffietent. Of hij werkt bij ons, want we gaan eigen werkplekken inrichten, hier op kantoor in Reeuwijk. Dat is hoe dan ook nodig, want door het toegenomen thuiswerken neemt het aantal (volledig ingerichte) werkplekken bij opdrachtgevers af. Bovendien stimuleert het de goede relaties met onze medewerkers.”

Totale ontzorging

Dat laatste is onderdeel van de ’totale ontzorging’ die opdrachtgevers tegenwoordig van ViS verlangen. “Ze gaan ervan uit dat een werknemer van zichzelf ‘aan de voorkant’ al een telefoon, een computer en een compleet ingerichte (thuis)werkplek heeft, al dan niet gefaciliteerd door ons. Ze willen een deskundig iemand met volop ervaring die een klus komt klaren, maar verder nergens omkijken naar hebben. Een verschil met vroeger is ook dat bedrijven door het toegenomen thuiswerken minder moeilijk doen over een lange(re) (reis)afstand. Als thuiswerken de norm is geworden en de belangrijkste werklocatie is het eigen huis, dan is het woon-werkverkeer niet zo’n probleem meer”, aldus Slee.

Voor ViS is de conclusie helder: ook als straks alles weer kan, zal de vraag naar meer zelfstandig werken bij werknemers blijven leven. “ViS is een club die zich richt op de medewerker, daardoor zijn we een werkgever geworden waar mensen zich blijvend aan willen verbinden”, maakt Pieter-Bas Slee de balans op van vijftien jaar detachering. “Dat kan alleen als het kwalitatief goede mensen zijn, die kunnen rouleren tussen verschillende projecten van opdrachtgevers. Zij willen graag autonoom werken, en kunnen dat ook goed. Wij hadden dit in 2005 ook al voor ogen, maar misschien waren we toen nog te vooruitstrevend. Autonoom werken past vooral in de huidige markt. Wie weet hoe de markt er over nog eens vijftien jaar uit ziet. We zien het met vertrouwen tegemoet.”