Vegetatie in Kenia keert terug door de ‘Bunds’ van Justdiggit

Timelapse bund Enkii area (NL) from Justdiggit on Vimeo.

Eind 2020 gaven wij al aan dat we in 2021 de vergroeningsmissie van Justdiggit zullen steunen. In dit bericht geven wij graag het woord aan Justdiggit om wat meer te vertellen over  ‘bunds’ en het project in Kuku, Kenia:

“In zuidelijk Kenia graaft de lokale Maasai-gemeenschap halvemaanvormige regenwater bunds. Deze bunds vangen regen op die anders over de droge en kale vlaktes was weggespoeld. Het regenwater wordt afgeremd en tijdelijk in de bund bewaard, zodat het water de kans krijgt om in de bodem te trekken. De zaden die nog in de aarde verborgen zitten, beginnen weer te groeien en vergroenen de bunds en de ruimte ertussen. Verdere destructieve erosie wordt door de bunds voorkomen. Zo wordt het land weer groen en vruchtbaar!

Het graven van bunds is niet de enige manier waarop we vergroenen in Kuku. Zo zijn de Maasai vrouwen graszaadbanken gestart en managen zij deze ook. De graszaadbanken vergoenen het kale gebied naast hun doma (kleine nederzettingen). Ze zaaien en oogsten grassen, die inkomsten genereren terwijl het landschap tegelijkertijd herstelt!

In Kuku werken we samen met The Maasai Wilderness Conservation Trust (MWCT). Zij helpen het ecosysteem en de biodiversiteit van Oost-Afrika te beschermen door middel van natuurbehoud dat direct ten goede komt aan de lokale Maasai-gemeenschappen. Zij zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten en actoren op locatie in de Kuku Group Ranch.” Senne van ’t Hof, Justdiggit.

Kijk op deze pagina voor meer informatie over de werking en de voordelen van bunds en de graszaadbanken. Meer informatie over hoe je zelf ‘mee kan scheppen’ vind je hier.