Stedenbouwkundigen nodig om gemeenten hittebestendig maken

Het kwik gaat deze week oplopen tot temperaturen van tegen de 40 graden. Volgens Weeronline kan dit weleens een warmterecord in Nederland gaan worden. Om herhaling te voorkomen van de gevolgen van de hittegolf in juli 2006, er zijn toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, is inmiddels landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden.

Op lokaal niveau kan er echter meer worden gedaan om de risicogroepen, met name ouderen en chronisch zieken, te helpen. Gemeenten kunnen zich beter voorbereiden op een hittegolf. Er moeten afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen.

Zo kunnen er bijvoorbeeld ‘koelplekken’ worden gemaakt bij gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing. Tevens kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen.
Wil jij als Stedenbouwkundige gemeenten hierbij helpen? Neem contact op met Didier om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Bronnen:
Bouwformatie
Weeronline