Opkomend vakgebied: chroom-6 specialist

De afgelopen tijd is de stof chroom-6 volop in het nieuws geweest. Uit de berichtgeving komt duidelijk naar voren dat er meer kennis en kunde op dit gebied nodig is: een uitgelezen kans voor onze kandidaten om als pionier aan de slag te gaan.

Wet- en regelgeving

De gevolgen voor de gezondheid zijn lange tijd onderschat. Chroom-6 is zeer schadelijk voor de gezondheid en kankerverwekkend. Net zoals bij asbest veroorzaakt chroom-6 in vaste vorm geen problemen. Pas als er onderhoud wordt gepleegd, zoals schuren, krabben, branden of snijden, dan komt de stof vrij die via de neus, mond en zelfs via de huid ons lichaam kan binnendringen. Dit maakt het veilig onderhoud plegen aan of verwijderen van materialen met chroom-6 is dan ook een omvangrijke klus met ingewikkelde veiligheidsprocedures. Recent zijn de waardes waar je tijdens werkzaamheden aan blootgesteld mag worden verlaagd, maar verder is er nog geen duidelijke wet- en regelgeving omtrent chroom-6.

Hoe ga je om met chroom-6?

De stof is wereldwijd veelvuldig gebruikt in grondverf bij vliegtuigen, bruggen en industriële toepassingen. De grote vraag is nu: hoe pleeg je onderhoud en verwijder je op een veilige manier materialen waar chroom-6 in is verwerkt? Het is inmiddels onmiskenbaar dat het werk niet zomaar kan worden gedaan tijdens een re-integratieproject, zoals in Tilburg, of zonder beschermende maatregelen door medewerkers van Defensie. Het werk moet worden gedaan volgens strikte protocollen en door (nog op te leiden) specialisten.

Gepland onderhoud

Er staan de komende jaren onder andere diverse bruggen in Nederland op de planning voor onderhoud. Vorig jaar werd bekend dat bij een brug in de gemeente Schagen, een aantal Zeeuwse bruggen en de Waalbrug in Nijmegen verf met chroom-6 is gebruikt. Het onderhoud zal hierdoor veel tijd en geld kosten. Hoeveel bruggen er in totaal in Nederland zijn geverfd met een Chroom-6 houdende laag, is nog niet bekend. Naast dat het onderhoud plegen aan veel bruggen nu een probleem vormt, geldt dit ook voor het onderhoud aan treinen, vliegtuigen en ander defensie materieel. Zelfs de verflaag in bepaalde lantaarnpalen bevat chroom-6.

Pioniers gezocht voor deze uitdaging

Er is dus veel werk aan de winkel op dit gebied en dat merken we bij ViS Detachering. Onze opdrachtgevers zoeken medewerkers die zich willen verdiepen in onder andere welke maatregelen moeten worden genomen om veilig met chroom-6 te kunnen werken. Een specifieke chroom-6 opleiding bestaat nog niet. Via interne opleidingen bij onze opdrachtgevers zorgen we dat jij specialist wordt op het gebied van chroom-6.

Zie jij het wel zitten om te pionieren en te zorgen dat er veilig met chroom-6 om kan worden gegaan? Bekijk deze vacature en neem contact op met Didier om de mogelijkheden te bespreken.


Bronnen:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/108030/Chroom-6-in-bruggen-is-een-landelijk-probleem-dit-zijn-de-eerste-van-velen
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/04/nu-is-ook-de-verf-van-bruggen-verdacht-a3059460
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/wat-is-chroom-6-en-hoe-gevaarlijk-is-het-~b480c32d/