ViS Online Kennissessie: Landschapsarchitectuur met Gloria Font

Dinsdag 23 maart jl. vond de Kennissessie Landschapsarchitectuur plaats, wederom online in de vorm van een webinar. Het online podium was dit keer voor ViS-professional Gloria Font om ons mee te nemen in de wereld van Landschapsarchitectuur

Gloria vertelt tijdens haar presentatie dat ze voor meerdere opdrachtgevers, nationaal en internationaal, als landschapsarchitecte aan diverse projecten gewerkt. Elke plek heeft een identiteit en Gloria probeert in haar projecten de identiteit van een plek sterker te maken en een WOW-effect te creëren. Eerst wilt ze het gebied beter leren kennen en kijkt ze wat ze kan vinden over de plek in het verleden. Ze gaat zo ver mogelijk terug in de geschiedenis, vertaalt gebeurtenissen uit het verleden naar haar ontwerp en verbind daarmee het heden met het verleden.

Één van de praktijkvoorbeelden die Gloria aanhaalt is een project in Guatamala, waar Gloria oorspronkelijk vandaan komt. Cacao speelt een grote rol in de Mayacultuur. In het ontwerp heeft ze de vorm en kleur van cacaobonen verwerkt, zodat het op diverse plekken terug komt. Zo is er bijvoorbeeld een verlichtingsobject in de vorm van een cacaoboon geplaatst.

Praktijkvoorbeelden in Guatamala en in de Tuinen Van West

Een ander mooi praktijkvoorbeeld dat naar voren komt in Gloria haar presentatie, is het project Raesberg van de gemeente Amsterdam in de Tuinen van West. Tuinen van West is een groengebied in het Amsterdamse stadsdeel Amsterdam Nieuw-West. De naam Raesberg verwijst naar de vroegere buurtschap Raesdorp die hier lag tot in de 19e eeuw. Er zijn veel verhalen in de geschiedenis over dit dorp te vinden: zo is het door een grote storm verwoest geweest en heeft de burgemeester van Amsterdam het dorp tijdens een dobbelspel gewonnen. Voorafgaand aan het maken van een ontwerp, heeft Gloria een verhaal over dit gebied geschreven. Naar aanleiding daarvan heeft ze het ontwerp voor het avonturendorp gemaakt geïnspireerd op het verhaal van dit gebied en de natuurelementen. Het is een avonturendorp geworden waar mensen kunnen genieten van de kwaliteiten van de natuur, kinderen heerlijk kunnen spelen en boven op de ‘berg’ heb je een prachtig uitzicht.

Via ViS in Rotterdam

Op dit moment is Gloria via ViS werkzaam als Landschapsarchitect bij de gemeente Rotterdam, waar ze aan meerdere projecten werkt. Voor de projecten Spaanse Polder en Overschie werkt ze als Gebiedsontwerper.

Gloria haar verhaal werd goed ontvangen door alle ViS-collega’s en na afloop barste het gesprek op de chat los met vragen, enthousiaste opmerkingen en complimenten.

Zie jij dit soort projecten ook wel zitten? Neem dan contact met ons op voor een kennismaking en te kijken welke andere mooie projecten wij nog in petto hebben.