Passie voor het vak: na pensioenleeftijd nog steeds aan het werk

Harry Brandenburg - werkzaam bij ViS Detachering - doorwerken tot na pensioenleeftijdPensioenleeftijd bereikt en toch aan het werk

De pensioenleeftijd. Sommige technici kijken ernaar uit, terwijl anderen zich niet in kunnen beelden dat ze niet meer aan het werk zijn. Bij ViS hebben we een aantal medewerkers die nog doorwerken tot ná de pensioenleeftijd. Waarom? Wat motiveert ze om door te werken? Wij interviewden Harry Brandenburg (68 jaar), Senior Adviseur Contractmanagement bij Rijkswaterstaat Projecten, Programma’s en Onderhoud hierover.

1. Wanneer ontstond uw liefde voor de techniek?

Ik kan me niet precies het moment herinneren, eigenlijk ben ik in de techniek gerold. Op 15-jarige leeftijd heb ik bij mijn vader in de passement makerij geleerd. Ik werkte daar aan het interieur van de gouden koets. Aangezien er in de passement makerij niet veel werkgelegenheid was, wilde ik een back-up plan hebben. Daarom heb ik de 2-jarige opleiding sterk&zwakstroom gevolgd en daarna de avond MTS. In 1969 moest ik in militaire dienst en ter overbrugging zocht ik een baan. Via via vond ik een functie als Opzichter bij Rijkswaterstaat. In 1976 heb ik de opleiding HTS Werktuigbouwkunde afgerond. Zo ben ik in de techniek begonnen.

2. U heeft de pensioenleeftijd bereikt. Waarom wil u tóch doorwerken?

Bij Rijkswaterstaat heb ik altijd met plezier gewerkt. Omdat ik voor 1950 geboren ben, mocht ik toen na de pensioengerechtigde leeftijd niet doorwerken zonder dat daar nadelige financiële consequenties aan vast zaten. Bij hoogste uitzondering mocht ik tóch nog vier zaken afronden na de pensioenleeftijd op inhuurbasis. Dit was zo’n klein jaar werk. Toen de zaken waren afgerond, wilde ik nog steeds niet stoppen met werken. Mijn vrouw werkte nog en moet nog een aantal jaar werken en ik vind het te vroeg om al thuis te zitten. Ik ben nog gezond in lijf en leden, dus ik wil nog gewoon werken.

3. Hoe lang bent u nog van plan door te werken?

Tot mijn 70e. Ik ben nu ruim 68 jaar en mijn project loopt door tot half augustus 2017. Daarna verwacht ik nog minimaal een half jaar werk op dit project te hebben.

4. Wat is er veranderd bij Rijkswaterstaat in al die tijd?

De inhuur moet worden teruggebracht van 16% naar 4%. Daarnaast wordt alles tegenwoordig uitbesteed via het Europees aanbesteden. De trajecten omtrent inhuur en het Europees aanbesteden ervaar ik als omslachtig. Ik ben er niet blij mee.

5. Merkt u verschillen tussen generaties in het werk en werkmentaliteit?

Als het gaat om automatisering, gaat de jongere generatie hier wat soepeler en sneller mee om. Maar er is geen verschil in het gebruik van flexplekken, waar we bij Rijkswaterstaat mee werken. Zowel jong als oud gaat standaard op dezelfde plaats zitten, dat vind ik toch frappant.

6. Wat vindt u het mooiste project waaraan u heeft gewerkt?

Er zijn twee projecten die ik kan noemen: een technisch en een juridisch project.

Technisch project

Voor het technische project gaan we terug naar mijn HTS-eindontwerp: de sluisdeur stormvloed middensluis Terneuzen. Deze heb ik met de hand ontworpen en berekend. De deur moest 10 jaar kunnen functioneren, maar dan moet je dezelfde eisen stellen als aan een deur die 1000 jaar moet functioneren. Nog steeds zeg ik wel eens dat de handberekeningen beter zijn, omdat je met de computerberekeningen niet kan zien wat er oorspronkelijk is ingevoerd.

Juridisch project

Op juridisch vlak heb ik twee rechtszaken gewonnen, terwijl er toentertijd nog geen toestemming van het Management Team was om de rechtszaken te voeren. Ik heb ze toch kunnen overtuigen. Ook in Hoger Beroep hebben we die zaak gewonen. Het is een wisselwerking van luisteren en overtuigen.

7. Hoe kijkt u naar de samenwerking met ViS en Pieter-Bas?

Dat ervaar ik als zeer positief. Ik kan alles met Pieter-Bas bespreken.

8. Heeft u tot slot nog een wijsheid te delen?

Onderschat nooit uw tegenstander, ook niet op de werkvloer.