In 2020 steunt ViS Detachering wederom de Plastic Soup Foundation

Elk jaar steunt ViS Detachering een goed doel. Voor aankomend jaar hebben we wederom besloten onze naamgenoten bij te staan en blijven wij een zilveren Business Angel bij de Plastic Soup Foundation.

Waarom de Plastic Soup Foundation?

Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en de plasticsoep vormt een grote bedreiging voor onze aarde. Plastic fragmenteert namelijk tot kleine deeltjes. Daardoor verandert al ons water in een wereldwijde soep van microplastics. Dieren en plankton zien het plastic voor voedsel aan en zo dringt het onze voedselketen binnen. Een groot deel van de wereldbevolking is afhankelijk van voedsel uit zee. De plastic verontreiniging van het water kan onze gezondheid ernstig schaden.

Verbod wegwerpplastic

Dat de plastic soep een urgent probleem is voor ons allemaal, is inmiddels wereldwijd bekend. Zo is de urgentie ook op landelijk en Europees niveau doorgedrongen. Vanaf 2021 worden plastic wegwerpbestek, rietjes, wattenstaafjes en bepaalde soorten plastic verpakkingsmateriaal verboden in de EU. Lidstaten moeten in 2029 90 procent van alle plastic flessen inzamelen en deze moeten voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van andere wegwerpproducten, zoals plastic bekers, zullen de lidstaten op andere manieren moeten gaan reduceren. Tevens zal het gebruik van plastic visnetten worden gereguleerd; een grote vervuiler voor onze oceanen. Tenslotte gaan producenten voortaan meebetalen aan de inzameling, het transport en de verwerking van plastic afval. 

Buiten de EU zijn er ook landen zich bewust van het plastic zwerfafval. Eén van de grootste vervuilers is India met een bevolking van 1,3 miljard mensen en een groeiende economie. Dat betekent een dagelijkse stortvloed aan plastic, voornamelijk verpakkingsplastic dat slechts éénmalig gebruikt wordt. Veel ervan spoelt in de oceanen. Vandaar dat de Indiase premier vorige jaar aankondigde dat alle eenmalige verpakkingsplastics in 2022 uitgebannen zijn. In Bali, Indonesië is wegwerpplastic vanaf juni 2019 niet meer welkom en als je de regels overtreedt kun je op een fikse boete rekenen. Bedrijven en hotels kunnen zelfs hun vergunningen kwijtraken als ze geen alternatieven bieden. Tenslotte zijn ook Canada, Kenia en Kaapverdië maatregelen aan het nemen om het wegwerpplastic te verminderen. Kaapverdië is zelfs zo ver dat naast een verbod op het gebruik van gratis plastic tasjes er ook een verbod op de productie hiervan is ingevoerd.

Invulling ViS als Business Angel

Afgelopen jaar hebben hebben we op meerdere manieren aandacht gegeven aan dit belangrijke onderwerp. Zo heeft tijdens een Kennissessie een vertegenwoordiger van de Plastic Soup Foundation een lezing gegeven en hebben we meegedaan aan de World Clean Up Day in september. Bij de organisatie van onze events en het regelen van al onze geschenken houden we rekening met het gebruik van zo min mogelijk plastic. Alle beetjes helpen en op deze manier hopen wij bij te dragen aan het behoud van onze mooie wereld voor de volgende generaties.

In 2020 zullen we als Business Angel ook weer een aantal dingen rondom dit onderwerp op het ViS-programma gaan zetten.

Goede voornemens voor 2020?

Lees hieronder hoe je kan bijdragen aan het reduceren en bewust worden van de plastic soep en zo jouw steentje kan bijdragen:

  • Boek je wel eens je vakantie via booking.com? Gebruik dan de link booking.com/supportplasticsoup en boek je volgende trip. Booking.com doneert dan maar liefst 7% van het bedrag van elke boeking aan de Plastic Soup Foundation. De prijs blijft voor jou verder hetzelfde.
  • Dat plastic in ons eigen lichaam terecht komt, is inmiddels duidelijk. Wat plastic met onze gezondheid doet werd dit jaar door de Plastic Soup Foundation en wetenschappers onderzocht. Ondertussen kan je alvast bekijken waar jou plastic dieet uit bestaat en wat je er aan kan doen. Bekijk hier de website.
  • De Plastic Soup Foundation heeft onderzoek laten doen naar een potje crème van Oil of Olaz. De crème bevatte bijna 1,5 miljoen stukjes plastic. Lees hier meer over dit onderzoek.
  • Via de app ‘beat the microbead’ (kijk in de App Store op je telefoon) kan je de barcodes van je verzorgingsproducten scannen en zien of er in jouw product plastic is verwerkt. Hier vind je meer informatie over deze app.
  • De Plastic Soup Foundation pakt het plastic probleem bij de bron aan. Daarom moeten zij weten wat de grootste bronnen van de plastic soep zijn. Daarvoor is de app Litterati in het leven geroepen. Download de app op je telefoon en maak eerst een foto van het afval dat je op straat vindt, voordat je het weg gooit. Zo kan de Plastic Soup Foundation bijhouden wat voor afval het meest zwerft en daar de bedrijven op aanspreken. Lees hier meer over deze app.


Bronnen:

Algemeen Dagblad
Plastic Soup Foundation