Het sneller bouwen van woningen door investering van €1,2 miljard in infrastructuur

 

Eind juni kwam vanuit de Rijksoverheid het volgende bericht ‘Kabinet investeert €1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen’. Op dit moment investeert het rijk circa €1,2 miljard in de eerste 70 projecten. Deze investering zal ervoor zorgen dat er 135.000 woningen de komende vijf jaar gebouwd zullen worden. Het perspectief is dat het Rijk de komende tien jaar maar liefst €7,5 miljard zal investeren in de bereikbaarheid van woningbouwlocaties.

Een optimale woon- en leefomgeving door een goede infrastructuur

Zoals bekend is het te kort aan woningen groot in Nederland. Om het te kort in te dammen wil het kabinet tot en met 2030 900.000 woningen bouwen. Vervolgens is het plan om per jaar 100.000 woningen bij te bouwen. Om de woon- en leefomgeving zo fijn mogelijk te maken is een goede infrastructuur essentieel, en dit is waar het Rijk bijspringt. Het Rijk zal investeren in de aanleg van onder andere rotondes, wegen, bruggen, tunnels en fietsroutes.

De eerste 70 projecten

Eerder dit jaar hebben regio’s en gemeenten hun woningbouwvoorstellen ingediend. Deze voorstellen hadden in ieder geval één ding met elkaar gemeen: het leveren van een bijdrage aan een vlotte beschikbaarheid van woningen die betaalbaar zijn. Hierbij kan je denken aan projecten die door de aanleg van een busstation, tunnel, brug of fietspad verwezenlijkt kunnen worden. Doordat het Rijk dit jaar een bijdrage levert ten behoeve van de mobiliteit en bereikbaarheid is de verwachting dat men snel(ler) met de projecten aan de slag kan.

De ingezonden woningbouwvoorstellen zijn naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken. Uit alle voorstellen zijn 70 projecten naar voren gekomen waar men inclusief een rijksbijdrage van €1,2 miljard mee aan de slag kan. Van de 70 projecten zijn op dit moment 32 projecten al dusdanig uitgerold dat er concrete afspraken gemaakt zijn tussen het Rijk en de regio’s. Hetzelfde staat voor de overige 38 projecten voor dit najaar op de planning.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt hierover: “Mensen die straks een nieuw huis hebben, willen natuurlijk ook graag hun kinderen makkelijk naar school of de sportclub brengen en naar het werk, familie en vrienden kunnen reizen. Met deze investeringen in wegen, bruggen, rotondes en fietsroutes brengen we de bouw van nieuwe woningen een stap dichterbij.”

Wil jij ook jouw steentje bijdragen?

Naar aanleiding van de investeringen die Minister Harbers benoemd komen de eerste aanvragen vanuit onze opdrachtgevers al binnen ten behoeve van deze projecten. Wil jij jouw steentje bijdragen door het vervullen van functies zoals Projectleider, Projectmanager, Werkvoorbereider, Toezichthouder of Directievoerder? Klik dan hier! Wij komen graag met jou in contact! Dit kan telefonisch op 0182-820250 of per e-mail op info@visdetachering.nl

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/06/23/kabinet-investeert-12-miljard-in-infrastructuur-voor-het-sneller-bouwen-van-135.000-nieuwe-woningen