Haal het maximale uit je Wakibi-tegoed

wakibi logoRond Kerst hebben alle medewerkers van ViS een Wakibi-cadeaubon gekregen. Hiermee kunnen zij een lening verstrekken aan een ondernemer of project in een derdewereldland. Op dit moment vind je op de website van Wakibi een lijst met ruim 5000 projecten die je kunt steunen. Wij begrijpen dat het met zo’n enorme hoeveelheid best lastig kan zijn om een keuze te maken. Waar moet je nou op letten bij je keuze voor een project of ondernemer?

Tips voor het kiezen van jouw ideale project

Allereerst is het goed om te weten dat er eigenlijk geen verkeerde manier van kiezen is. Alle projecten zijn namelijk zorgvuldig gescreend en geschikt bevonden, je kunt dus geen verkeerde keuze maken. We begrijpen echter goed dat je het liefst een project wil steunen dat aansluit bij wat jij belangrijk vindt. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips voor het kiezen van jouw ideale project.

1. Sociale meerwaarde

Vind je dat jouw donatie een sociale meerwaarde moet hebben? Wakibi onderscheidt enkele projecten die een extra sociale meerwaarde hebben. Deze worden gerangschikt op Sociale Keurmerken, zoals bijvoorbeeld ‘Armoedebestrijding’, ‘Gezin en gemeenschap’ of ‘Kwetsbare groepen’. Wil je bij jouw projectkeuze rekening houden met een bijzondere sociale meerwaarde, kies dan het menu ‘Over Wakibi’ en selecteer vervolgens ‘Sociale Meerwaarde’ (aan de linkerkant, onder Lokale Partners). Wanneer je de sociale meerwaarde van jouw voorkeur selecteert, verschijnt er een lijst met partners die dit keurmerk hebben en de projecten die daarbij horen. Hier heb je tevens de mogelijkheid om te filteren op andere zoekcriteria, zoals sector en geslacht van de lener.

2. Geld moet blijven rollen

geld rollen

De essentie van Wakibi is dat je met ingebracht geld meerdere projecten kunt financieren. Zo ontstaat er een duurzame vorm van hulp. Vind je het belangrijk dat jouw geld blijft rollen, zodat je in korte tijd zoveel mogelijk projecten kunt steunen? Dan kun je letten op de leenperiode (na hoeveel tijd zou de lening terugbetaald moeten zijn, oftewel de omloopsnelheid). Kies in het menu ‘Projecten’ en vervolgens voor ‘Uitgebreid zoeken’. Hier kun je projecten selecteren op een korte leenperiode.

3. Honderd procent terugbetaal-garantie

Wil je er zeker van zijn dat je al je geld terugkrijgt? Honderd procent zekerheid krijg je natuurlijk nooit, maar in de meeste gevallen krijg je echt al je geld weer terug. Als je de kans nog verder wil vergroten,  dan kun je kiezen voor een lening aan een groepsproject. Hierbij krijgt ieder lid van de groep een individuele lening, maar is dat lid wel onderdeel van een groep individuen. De groep is er om ondersteuning te bieden aan de leden en zorgt voor een systeem van sociale controle bij het terugbetalen. Dit kan iets meer zekerheid bieden dan een lening aan een individu. Het kiezen voor groepsprojecten is eenvoudig: kies in het menu voor ‘Projecten’ en kies dan bij ‘Leningen per groep’ voor ‘Groepen’.

4. Zo min mogelijk risico

Een andere manier om de kans te vergroten dat je al je geld terugkrijgt, is door te letten op de risicobeoordeling. Wakibi hanteert een risicomodel op basis van de evaluatie van veldpartners. Hierbij wordt gekeken naar verschillende dimensies, waaronder het bestuur, management, de winst, kapitaal, interne controle en transparantie van een project. Deze evaluatie zie je bij een project weergegeven door middel van een aantal sterren: hoe meer sterren, hoe hoger de terugbetaalkans. De risico’s zitten echter vaak in onverwachte gebeurtenissen waar geen directe invloed op uitgeoefend kan worden. Daarom is het verstandig om je tegoed te diversificeren. Bij 1 lening wordt dit lastig, maar als je meerdere leningen aangaat, is het verstandig om je tegoed te verspreiden over verschillende landen of sectoren. Het voordeel van projectdiversificatie is dat als één van de ondernemers in betalingsproblemen komt, je nog steeds geld terugkrijgt vanuit de andere projecten.

5. Affiniteit met een bepaald land

Heb je affiniteit met een bepaald land, bijvoorbeeld omdat je daar op vakantie bent geweest, daar mensen kent, of er een goed gevoel bij hebt? Dan kun je ook hierop selecteren. Selecteer het land van jouw voorkeur via ‘Leningen per land’. Heb je geen voorkeur voor een specifiek land, maar wel voor een bepaald werelddeel? Klik dan op de pagina ‘Projecten’ voor ‘Uitgebreid zoeken’. Op die pagina vind je dan een overzicht van mogelijke landen, ingedeeld per werelddeel.

6. De krachten bundelen

Als ViS hebben we een team opgericht bij Wakibi. Ben je nog geen lid? Doe dit dan alsnog! Op deze manier kunnen we gezamenlijk projecten steunen. Als teamlid kun je zien welke projecten mede-ViS’ers steunen en krijg je inzicht in de gezamenlijke impact van het team. Mocht je echt geen keuze kunnen maken, dan kun je ook nog altijd kijken welke projecten door mede-ViS’ers worden gesteund en je daarbij aansluiten.

7. Emancipatie

Wil je graag bijdragen aan het verbeteren van de positie van vrouwen in derdewereldlanden? Ook dat is mogelijk via Wakibi. Je kunt namelijk selecteren op ‘Leningen per geslacht’. Op deze manier is het mogelijk om een positieve bijdrage te leveren aan het leven van ondernemende vrouwen in bepaalde gebieden.

8. Affiniteit met een sector

Geef je de voorkeur aan ondersteuning van bepaalde sectoren, zoals landbouw, transport, gezondheidszorg? Dan kun je ook kiezen voor ‘Leningen per sector’. Zo kun je een bepaalde sector in een derdewereldland stimuleren.

Keuzes maken is en blijft lastig. Hopelijk helpen deze tips je om iets makkelijker te kiezen, maar uiteindelijk zal je zelf moeten bepalen wat je een belangrijk uitgangspunt vindt bij het maken van je keuze. En onthoud: foute keuzes zijn er eigenlijk niet.