Gezond thuiswerken

Gezond thuiswerkenWerk jij ook thuis? Waarschijnlijk wel. In deze bijzondere tijd die gekenmerkt wordt door het coronavirus (COVID-19), werken we veelal met z’n allen vanuit huis.

Pieter-Bas Slee, Adviseur Civiele Techniek en Eigenaar ViS Detachering, schreef in één van zijn e-mails naar onze medewerkers omtrent het coronavirus: “Jullie zorgen er iedere dag voor, vooral vanuit huis of op andere lastige manieren, met bergen toewijding en inzet, dat het werk doorgaat. We kunnen dit niet vaak genoeg zeggen, niet voldoende laten zien en dus ook nooit teveel schrijven: grote DANK aan jullie allemaal!!”.

Wij geloven dat dit ook geldt voor andere ondernemingen en hun medewerkers die op afstand alles op alles zetten om het bedrijfsleven door te laten draaien. Om het thuiswerken zo gezond mogelijk te verrichten, geven wij jullie graag een aantal tips.

De ideale plek voor thuiswerken

Het is voor jezelf het fijnste als je tijdens het thuiswerken je eigen plek hebt, dit zorgt eveneens voor een betere werk-privé balans. Als het even kan, zorg dan voor een plek met voldoende (dag)licht, een ergonomisch bureau, een goede bureaustoel, een plek waar je je even kan afzonderen van alle hectiek in huis. Uiteraard is het geen uitgangspunt dat iedere medewerker dit zomaar in huis heeft, vooral niet als je normaal gesproken jouw uren op het kantoor doorbrengt. Maar, je kan wel zorgen dat je jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk inricht, eventueel met behulp van jouw werkgever. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een stapel boeken onder je beeldscherm te leggen, door een apart toetsenbord en muis te gebruiken, probeer je stoel eventueel te verhogen, zorg voor voldoende afwisseling ten behoeve van je houding en vergeet ook niet om af en toe even de benen te strekken.

De thuiswerkplanning

Bij het thuiswerken is het de kunst om te gaan voor resultaat en daarbij jouw verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent dat je de ene keer een uur meer werkt, de andere keer een uur minder en in deze tijd misschien wel een paar uur minder; omdat je de kinderen nog les moet geven, of omdat jouw partner een belangrijke call heeft. Indien dit het geval is, stel dan ook jouw verwachtingen en die van je werkgever bij. In minder tijd kan je nou eenmaal niet hetzelfde werk verrichten als je normaal zou doen. Het is belangrijk dat je ritme en regelmaat aanhoudt alsof je een ‘normale’ werkdag tegemoet gaat, kijk wat de dag voor jou in petto heeft, stel prioriteiten en neem voldoende pauzes.

Communicatie & thuiswerken

Nu iedereen massaal aan het thuiswerken is geslagen, is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Zo weet je wat er speelt op de (virtuele) werkvloer en komt dit ten goede van de teamspirit. Je kan elkaar telefonisch en via e-mail op de hoogte stellen, ook de groepsapp’s doen het goed. Maar, misschien wel het belangrijkste of op dit moment de meest populaire oplossing: videoverbinding. Er zijn diverse platforms die het videobellen mogelijk maken, wij hebben verschillende applicaties voor je op een rijtje gezet met daarbij de voor- en nadelen. Klik hier om het overzicht te bekijken. Het is dus goed om jouw ‘gewone’ werkdag zo goed als het kan na te bootsen, dus plan meetings als het kan gewoon in! Ook belangrijk om te onthouden is ‘je bent bereikbaar, maar dat zegt niet altijd dat je beschikbaar bent’.

Voor nu hopen wij dat iedereen gezond van lijf en geest blijft en dat we deze crisis vooral met elkaar te boven komen.

Bronnen:

ArboNed