Gebiedsmakelaardij en bewonersparticipatie: een uitwisseling van kennis en ervaringen tijdens de eerste Kennissessie van 2020

 

Vorige week vond de eerste ViS Kennissessie van 2020 plaats. Ondanks de laatste restjes van de storm Ciara en de drukte in het verkeer reisden een groot aantal ViSsers af naar ons kantoor in Reeuwijk. Vanaf 17:00 uur stonden we klaar om met iedereen bij te praten tijdens de borrel met lekkere hapjes. Na de broodjes en soep trapte Harry Kraan met de eerste presentatie de avond af.

Gebiedsmakelaardij bij de gemeente Amsterdam

Harry Kraan, werkzaam bij ViS sinds november 2018, is Gebiedsmakelaar bij de gemeente Amsterdam. Aan de hand van het project ‘Ontwikkeling van Havenstad Amsterdam’ vertelt hij wat een Gebiedsmakelaar doet. Door de grote behoefte aan woon- en werkruimte in Amsterdam is het idee van de Havenstad tot stand gekomen. Deze nieuwe wijk, die gecreëerd zal worden ten westen en noordwesten van het centrum, zal 40.000 tot 70.000 woningen opleveren en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen.

Als Gebiedsmakelaar heeft Harry de rol als generalist; hij houdt de hoofdlijnen in de gaten en werkt procesgericht. Tevens werkt hij als intermediair en is het gezicht en vraagbaak van dit project. Vanuit zijn rol laat hij zich niet beperken door inhoudelijke kennis maar blijft open staan voor de mogelijkheden en kansen die zich gedurende het proces voordoen. Harry benadrukt dat goed luisteren naar alle betrokkenen en belanghebbenden een essentieel onderdeel vormen in een succesvol proces van een gebiedsontwikkeling. Na de presentatie van Harry was er gelegenheid voor het stellen van vragen onder het genot van een kopje koffie.

Bewonersparticipatie

Dick Bakker nam het stokje van Harry over en vertelde over zijn ervaringen op het gebied van bewonersparticipatie. Dick werkt sinds 2016 parttime namens ViS Detachering, aanvankelijk bij de gemeente Gouda en momenteel bij de gemeente Katwijk. Vanuit zijn specialisme riolering en waterhuishouding is hij al ruim 20 jaar nauw betrokken bij ruimtelijke initiatieven. Aan de hand van  diverse praktijkvoorbeelden vertelt hij tijdens zijn presentatie over de kansen en valkuilen die bewonersparticipatie met zich mee brengt. Zo beschikken omwonenden over praktische kennis van het gebied die nuttig zijn voor de keuzes die je moet maken. Om wederzijds begrip te creëren is het minstens zo belangrijk om de omwonenden te informeren over de (on)mogelijkheden is. Vervolgens ontstond er een interessante discussie over de verschillende werkwijzen voor een participatietraject. Tijdens de afsluitende borrel ging deze uitwisseling van kennis en ervaringen nog enige tijd door.

Kom ook een ViS Kennissessie ervaren

Wederom was het een gezellige en leerzame Kennissessie. De volgende editie is weer een ViS Kennissessie+1 #kennisvermenigvuldigtzichdoortedelen🤓 Onze medewerkers mogen tijdens deze Kennissessie een collega meenemen. Mocht je ook een keer een ViS Kennissessie willen bijwonen? Laat het ons weten en zet alvast 14 april vanaf 17:00 uur in je agenda.