Eerste kennissessie 2019: een eye opener

Dinsdag 9 april vond de eerste kennissessie van 2019 plaats. Bij aanvang van de kennissessie was er gelegenheid om gezellig bij te praten onder het genot van een drankje, heerlijke canapés en een broodje. Daarna nam Annemarie Nederhoed van de Plastic Soup Foundation het woord.

Sinds begin dit jaar is ViS Detachering Business Angel van de Plastic Soup Foundation. Na een korte introductie over de Plastic Soup Foundation vertelde Annemarie hoe plastic in ons leven terecht is gekomen en wat daar nu de gevolgen van zijn. Natuurlijk is het bekende beeld van de plastic soep die op de oceaan drijft een probleem, echter het grootste probleem zijn de microplastics. Dit zijn hele kleine deeltjes plastic, die op microscopisch niveau kunnen voorkomen. Deze deeltjes blijven niet aan de oppervlakte drijven en zijn niet uit het de oceanen te filteren. De deeltjes komen via kril en vissen in onze voedselketen. Wist je dat we juist deze microplastics volop in ons dagelijks leven gebruiken? Het zit bijvoorbeeld in onze cosmetica, kleding en schoonmaakmiddelen. De presentatie van Annemarie heeft een diepe indruk achter gelaten en na afloop werden vele vragen gesteld. Meer informatie en tips om je plastic gebruik te verminderen vind je onderaan dit bericht.

 

Na een korte koffiepauze nam onze ViS collega Jean de Vries het stokje over om ons wat te leren over EMVI. EMVI staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving en heet inmiddels BPKV (Beste prijs-kwaliteitsverhouding). De BPKV kan worden ingezet bij aanbestedingen en weegt naast de prijs ook andere kwaliteitsaspecten mee in de beoordeling van inschrijvingen. Jean vertelt echter dat volgens de Aanbestedingswet 2012 bij uitzondering de laagste prijs nog wel mogelijk blijft. De argumentatie moet dan worden vastgelegd in het aanbestedingsdocument. De BPKV wordt meestal toegepast om de optimale kwaliteit uit de markt te halen. Nadat Jean een voorbeeld uit de praktijk heeft toegelicht branden de vragen los over de beoordelingscriteria. Om deze manier van beoordelen succesvol te laten zijn, zal in een vroeg stadium van het project al moeten worden nagedacht over de beoordelingscriteria, het gewicht van deze criteria moet worden bepaald én het model moet worden getoetst op gevoeligheid. Nadat Jean een rekenvoorbeeld liet zien en nog vele vragen beantwoordde, hebben we de avond op gezellige wijze afgerond.

 

Extra informatie Plastic Soup Foundation

Tijdens de presentatie van Annemarie is er verteld over diverse websites en apps met betrekking tot het reduceren en bewust worden van de plastic soep. Hieronder meer informatie en tips hoe je jouw steentje kan bijdragen:

  • Boek je wel eens je vakantie via booking.com? Gebruik dan de link booking.com/supportplasticsoup en boek je volgende trip. Booking.com doneert dan maar liefst 7% van het bedrag van elke boeking aan de Plastic Soup Foundation. De prijs blijft voor jou verder hetzelfde.
  • Dat plastic in ons eigen lichaam terecht komt, is inmiddels duidelijk. Wat plastic met onze gezondheid doet wordt dit jaar door de Plastic Soup Foundation en wetenschappers onderzocht. Ondertussen kan je alvast bekijken waar jou plastic dieet uit bestaat en wat je er aan kan doen. Bekijk hier de website.
  • Annemarie vertelde over het potje crème van Oil of Olaz dat is onderzocht en bijna 1,5 miljoen stukjes plastic bevatte. Lees hier meer over dit onderzoek.
  • Via de app ‘beat the microbead’ (kijk in de App Store op je telefoon) kan je de barcodes van je verzorgingsproducten scannen en zien of er in jouw product plastic is verwerkt. Hier vind je meer informatie over deze app.
  • De Plastic Soup Foundation pakt het plastic probleem bij de bron aan. Daarom moeten zij weten wat de grootste bronnen van de plastic soep zijn. Daarvoor is de app Litterati in het leven geroepen. Download de app op je telefoon en maak eerst een foto van het afval dat je op straat vindt, voordat je het weg gooit. Zo kan de Plastic Soup Foundation bijhouden wat voor afval het meest zwerft en daar de bedrijven op aanspreken. Lees hier meer over deze app.
  • 21 september 2019 is de ‘World Clean Up day’. Zet het in je agenda, download de Litterati app en ga met vrienden, familie en collega’s de straat op om plastic te ruimen. ViS Detachering zal je op de hoogte houden om zo samen de wereld een stukje schoner te maken.