Een financiële impuls voor de Nederlandse infrastructuur in 2021

De ministers Eric Wiebes van Economische Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën hebben maandag 7 september in Amsterdam hun langverwachte investeringsfonds gepresenteerd. Eerder lekte al uit dat er 20 miljard euro in het groeifonds zit. Het geld is bestemd voor onder meer kennisontwikkeling, fysieke infrastructuur, en onderzoek, ontwikkeling & innovatie.

De presentatie vond plaats in het Nemo Science Museum, symbool van wetenschap en innovatie. Het kabinet wil de projecten in het voorjaar van 2021 toekennen en de miljarden investeren in het nieuwe ‘groeifonds’ dat het land op lange termijn economisch gezond moet houden. Daarvoor liggen al goed uitgewerkte plannen klaar, vertelden de ministers tijdens de presentatie.

Het kabinet trekt in eerste instantie 20 miljard euro hiervoor uit, dat is 4 miljard jaarlijks tot en met 2025. Vanaf nu zullen elk jaar de investeringsplannen worden gepresenteerd door de ministeries van Financiën en Economische Zaken. 

Het fonds moet de Nederlandse economie ‘toekomstbestendig’ maken. Het kabinet wil daartoe de staatsschuld bewust met enkele tientallen miljarden euro’s  verhogen om kapitaal vrij te maken voor eenmalige uitgaven die de structuur van de Nederlandse economie versterken.

De belangrijkste vraag die nog moet worden beantwoord, is hoe het kabinet de 20 miljard euro gaat verdelen. Waarschijnlijk mogen bedrijven, kennisinstituten en lagere overheden projectvoorstellen indienen die dan beoordeeld gaan worden door een onafhankelijke commissie.

Bronnen:

BNR

Volkskrant