Alles over je salaris: waarom verdien je wat je verdient?

Salaris Detachering

Bij ViS Detachering krijgen wij vaak vragen over het salaris. Wat verdien je bijvoorbeeld als Werkvoorbereider, Toezichthouder, Directievoerder, Projectleider of Beheerder? En wat verdien je als je voor een detacheringsbureau werkt? In dit artikel leggen we uit waar het allemaal van afhangt hoeveel je maandelijks op jouw rekening gestort krijgt.

Factoren die je salaris bepalen

Ten eerste is het salaris afhankelijk van je werkervaring en opleiding. Zoals de meesten wel weten, bouw je in der loop der jaren werkervaring op en ga je tot op zekere hoogte meer verdienen. Vaak wordt in de functietitel al aangegeven of een werkgever op zoek is naar een junior, medior of senior medewerker. Daarnaast is het soort opleiding en niveau een bepalende factor en tevens relevante aanvullende cursussen en trainingen.

Een andere, meer onbekende factor, is het soort bedrijf waar je werkzaam bent. Per bedrijf kan het salaris voor een functie, waarbij dezelfde opleiding en ervaring worden gevraagd, van elkaar verschillen. Bij ViS Detachering werken we bijvoorbeeld samen met veel overheidsinstanties, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en de Rijksoverheid. Overheidsinstanties hanteren allen hun eigen salarisschalen. Ook bij onze andere opdrachtgevers, zoals aannemers en architectenbureaus, zijn de salarissen gekoppeld aan de voor hun geldende CAO-richtlijnen. Zie voor meer informatie over de CAO’s en salarisschalen de links onderaan dit bericht.

Toch kan het salaris nog steeds per bedrijf en overheidsinstantie variëren. De instanties bepalen namelijk zelf welke schaal er bij een functie hoort. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld bij een grote gemeente een Projectleider in schaal 13 valt en dezelfde functie bij een kleinere gemeente in schaal 12. Aan de hand van de schaal waarin je terecht komt, weet je ook of er nog ruimte is om verder te groeien in de functie.

Salaris bij ViS Detachering

Het grootste verschil tussen het salaris dat je krijgt als werknemer van een overheidsinstantie of als werknemer van ViS Detachering, is de opbouw van het salaris. Iedere ambtenaar krijgt naast het salaris een vrij besteedbaar budget, het Individueel Keuze Budget (IKB), waarbij je kan kiezen voor bijvoorbeeld extra verlofuren of opleidingskosten. Bij ViS Detachering zijn de voorwaarden meestal wat flexibeler dan bij een overheidsinstantie. Zo is het bij ons bespreekbaar om meer of minder uren te werken, overuren uit te laten betalen of juist op te sparen voor een ander moment, een auto te leasen die je ook voor privé mag gebruiken (met toepassing van bijtelling), toekennen van bepaalde onkostenvergoedingen of een bonusregeling. Tevens ontvang je bij ons een volwaardige pensioenregeling, in tegenstelling tot veel andere detachering- en uitzendbureaus.

Het salaris is van veel factoren afhankelijk. Wil jij meer duidelijkheid over jouw salaris? Neem dan contact op met onze adviseurs voor een salarisadvies.

CAO’s en salarisschalen: