9 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Dagelijks zien wij verschillende CV’s en motivatiebrieven en voeren we sollicitatiegesprekken. Graag delen wij onze ervaringen en kennis met jou, zodat je zelfverzekerd het sollicitatieproces in gaat! In het eerste artikel hebben wij tips voor het CV behandeld. In het tweede artikel hebben we tips voor een krachtige motivatiebrief besproken. In dit laatste artikel van een reeks van drie bespreken we het sollicitatiegesprek.

De voorbereiding op een succesvol sollicitatiegesprek

Allereerst bespreken we een aantal tips ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek.

1. Research en punctualiteit
Check van tevoren met wie je het gesprek hebt en doe onderzoek naar het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek hebt. Indien je met de auto gaat, kijk dan even wat de parkeermogelijkheden zijn. Het is vanzelfsprekend dat je op tijd bent. Mocht je onverhoopt te laat dreigen te komen, geef dit dan even aan door het bedrijf te bellen. Dan is het natuurlijk wel handig dat je van tevoren het telefoonnummer van het bedrijf noteert of opslaat in je mobiele telefoon.

2. De juiste dresscode
Draag kleding waar je je prettig in voelt, maar geef het wel een zakelijk tintje. Ook hier komt je research naar het bedrijf van pas: is het een informeel of formeel bedrijf? Toch kun je beter te zakelijk gekleed zijn dan te casual. Onthoud: je kunt maar één keer een eerste indruk maken.

3. Bereid (mogelijke) vragen voor
Bedenk van tevoren vragen die je tijdens het gesprek kunt stellen, maar ook vragen die je kunt verwachten. Veelvoorkomende gestelde vragen zijn bijvoorbeeld: ‘Kun je iets over jezelf vertellen?’, ‘Waarom zouden wij jou moeten aannemen voor deze baan?’ en ‘Waar zie jij jezelf over vijf jaar?’.

4. Wees je bewust van jouw sterke punten
Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. Door middel van een SWOT- analyse (Strength, Weakness, Opportunity, Threat) wordt je je bewust van jouw sterktes en zwaktes, maar ook waar jouw kansen en bedreigingen liggen. Wanneer je hier inzicht in hebt, ben je ook in staat om vragen beter te beantwoorden.

Tijdens sollicitatiegesprek

Ook voor tijdens het sollicitatiegesprek bieden we je graag wat handvatten.

5. Wees je bewust van je non-verbale communicatie
Probeer te letten op de houding die je aanneemt. Armen over elkaar kan lijken op een gesloten, defensieve instelling. Ook een hand onder je hoofd of zenuwachtige trekjes kunnen de verkeerde indruk wekken. Om dit te voorkomen kun je je handen in elkaar vouwen en op tafel of op schoot leggen.

6. Onderbouw wat je zegt
Probeer je antwoorden en keuzes toe te lichten met een motivatie. Dit komt een stuk krachtiger over. Anekdotes kun je bijvoorbeeld vertellen aan de hand van de STAR-methode. Een voorbeeld hiervan vind je in ons artikel tips voor een krachtige motivatiebrief.

7. Stel vragen tijdens het gesprek
Het heet niet voor niets een sollicitatiegesprek. Door zelf vragen te stellen laat je zien dat je hebt opgelet en dat je geïnteresseerd bent. Met name concrete vragen over werkzaamheden of projecten geven de interesse aan.

Na afloop van het sollicitatiegesprek

Het gesprek zit erop! En nu afwachten op reactie? Met de volgende tip kun je ook zelf actie ondernemen.

8. Stuur een e-mail
Indien je een goed gevoel hebt overgehouden aan het gesprek, stuur dan een e-mail om te bedanken voor het gesprek binnen 24 uur na het gesprek. Op deze manier laat je je interesse blijken en komt jouw naam nog eens op het vizier van de interviewer.

9. Afwijzingen
Indien je helaas afgewezen wordt, is het prima om navraag te doen waarom je niet bent aangenomen. Vaak krijg je nuttige feedback wat je weer kan helpen in een volgende sollicitatieprocedure.

Meer informatie

Op onze homepage vind je meer informatie over ViS Detachering en onze werkzaamheden. Neem ook eens een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante vacatures. Nieuwsgierig geworden naar onze adviseurs en medewerkers? Wij stellen ons graag aan je voor en helpen jou graag verder.