Vijftien jaar ViS, vijftien jaar toewijding

Nieuwsbericht

Vijftien jaar ViS, vijftien jaar toewijding

De ervaren civieltechnici Gijs van Ierssel en Pieter-Bas Slee hadden een idee: een eigen detacheringsbureau in civiele techniek en bouwkunde. Het gebeurde in 2005, op het strand van Vlissingen tijdens een spannende wedstrijd tussen de kinderen van Gijs en Pieter-Bas: wie bouwt de hoogste zandberg? Terwijl de kinderen in het zand sprongen, gingen de gedachten over en weer. Eén ding stond vast: het moest een bureau worden met échte aandacht voor álle medewerkers.

Na deze mooie dag in september 2005 trokken Gijs en Pieter-Bas zich een weekend terug in een strandhuisje om het grotere plan te smeden. De insteek was dat medewerkers zich voor langere tijd zouden binden. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zouden daarom de belangrijkste kernwaarden zijn en het detacheringsbureau mocht niet groter worden dan vijftig mensen. Over de naam ViS waren de heren het snel eens: de V en de i van Van Ierssel en de S van Slee.

ViS Detachering een feit

Op 22 december 2005 was ViS Detachering een feit. In eerste instantie werd het bureau gevestigd in Gorinchem, op het snijpunt van drie provincies. Pieter-Bas ging zich bezighouden met het commerciële stuk en Gijs werd gedetacheerd bij de gemeente Boskoop. Aan het einde van het eerste jaar had ViS zeven medewerkers in dienst. In 2007 was het tijd voor commerciële ondersteuning. De jaren daarna groeide het aantal gedetacheerde medewerkers gestaag, richting veertig medewerkers in 2012.

In dat jaar is besloten ViS te huisvesten in een voor de medewerkers meer 'centrale' omgeving: het pittoreske Reeuwijk in het centrum van de Randstad. Een jaar later kwam Stephan van der Steen een kijkje nemen in de ViS-vijver. Een blijvende vangst, want hij is inmiddels compagnon. De komst van Stephan gaf ruimte om te groeien en in 2014 had ViS voor het eerst meer dan vijftig medewerkers in dienst.

Een ander belangrijk jaar voor ViS Detachering was 2016, toen meerdere nieuwe functies op kantoor werden ingericht. Er was behoefte aan adviseurs die zich volledig op de bouwkundige richting focusten. Ook werd de commerciële ondersteuning uitgebreid en was de tijd rijp voor de aanstelling van een marketing- en communicatiespecialist. In 2016 ging bovendien de lang gekoesterde wens in vervulling om kennissessies te organiseren, waarin medewerkers ervaringen en kennis delen.

Toewijding en persoonlijke aandacht

In december 2020 bestaat ViS vijftien jaar, een mooi moment om de balans op te maken. Het voornemen om niet meer dan vijftig mensen in dienst te hebben, heeft het bureau niet kunnen volhouden. Eind 2019 passeerde ViS de grens van tachtig medewerkers. Wél is het gelukt om (nog steeds) met iedereen een hechte band te hebben en aandacht te geven aan het allerbelangrijkste: het werkgeluk van alle medewerkers. Want tijdens deze eerste vijftien jaar is ViS Detachering keer op keer bevestigd in de bedrijfsfilosofie die werd ontwikkeld in 2005: medewerkers komen optimaal tot hun recht door toewijding en persoonlijke aandacht.

Het motto 'Toewijding is onze techniek' is ook na vijftien jaar nog springlevend.

Bekijk de video

Benieuwd naar hoe onze ViS radiospots tot stand zijn gekomen? Bekijk 'The making of...' video!

Nieuwsbericht

Samenwerking gemeente Gouda & ViS in vakblad Cobouw

Hoe gaat de gemeente Gouda om met haar flexibele schil?

“Het is een voordeel als bureaus onze werkwijze en het team kennen”

 

Zo’n 25 procent van het personeelsbestand van de gemeente Gouda wordt momenteel gevormd door de flexibele schil. Bij de inhuur voor projecten in de openbare ruimte zoekt de gemeente kritisch naar bureaus die écht toegevoegde waarde kunnen bieden. “Wij zijn een regieorganisatie en dat stelt andere eisen aan kandidaten.”

Het is 2006. De flexibele schil van de gemeente Gouda is enorm, maar liefst tegen de 60 procent van het personeel is ingehuurd. Niet zelden maakt de gemeente daarbij gebruik van preferred suppliers om te voorzien in de behoefte aan projectleiders, assistent-projectleiders, directievoerders en toezichthouders. Arie Boekee is afdelingshoofd bij de gemeente Gouda en in die hoedanigheid onder meer verantwoordelijk voor de capaciteit van de projecten in de openbare ruimte. Volgens hem is inmiddels veel veranderd. “De Aanbestedingswet heeft ons gedwongen tot een andere manier van inhuren. Wij werken nu met een marktplaatsinrichting. Daarbij zijn er elke keer vele open mededingers in plaats van preferred suppliers. Voor elke afzonderlijke inhuurvraag die we hebben, zoeken we de meest geschikte kandidaat voor de actuele vraag.” Lees meer >>

Bekijk de video

Roel Lok van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en Elmar van Bijsterveld vertellen in deze video over de samenwerking met ViS.

Nieuwsbericht

Persbericht: Eigenaar zijn van je baan

15-jarige detacheerder ViS geeft medewerkers de ruimte:

'Eigenaar zijn van je baan, dát is wat professionals willen'

 

Het derde lustrum van ViS Detachering uit Reeuwijk wordt vanwege Covid-19 niet groots gevierd. Wel is deze vijftiende verjaardag een mooi moment om de blik vooruit te richten. “Moderne professionals willen meer vrijheid en autonomie, dat is in bouwkunde en civiele techniek niet anders”, ervaart commercieel directeur Pieter-Bas Slee. “Ze willen 'eigenaar' zijn van hun baan, een trend die door corona is versterkt.”

ViS Detachering begon in 2005 als intermediair voor professionals in 'bouw en civiel', zoals de mensen uit Reeuwijk hun vakgebieden bouwkunde en civiele techniek liefkozend noemen. Belangrijkste handelsmerk: betrokkenheid en persoonlijk contact. Want oprichters Gijs van Ierssel en Pieter-Bas Slee wisten één ding zeker: alleen door je écht te verdiepen in een kandidaat, kom je erachter waar zijn talenten optimaal renderen.

Wat wilde een professional in bouwkunde en civiele techniek in 2005 en hoe zit dat nu? Slee ziet een duidelijke trend: moderne professionals verlangen steeds meer vrijheid om zelf te bepalen hoe, wanneer en waar ze werken. “Ze willen bijvoorbeeld de vrijheid om soms thuis te werken, zeker nu ze door de coronacrisis hebben ervaren dat dat prima kan. Het scheelt reistijd en thuis kun je je beter concentreren.”

Thuiswerken

Volgens de laatste cijfers van het CBS steeg vooral in het tweede kwartaal van 2020 het aantal mensen dat thuis werkt fors. De verklaring is uiteraard de coronadreiging: afstand houden lukt op de werkvloer niet altijd en ook het (trein)reizen van en naar het werk brengt besmettingsrisico's met zich mee. Vooral werknemers in de hogere beroepsniveaus doen hun werk of een deel daarvan in toenemende mate vanuit huis. De verwachting is dat de coronacrisis werkt als een katalysator: we raken gewend aan (de voordelen van) thuiswerken en willen dat ook ná de crisis (soms, af en toe) blijven doen.

Pieter-Bas Slee herkent deze trend. “Corona heeft onmiskenbaar iets in gang gezet. Ook in onze vakgebieden kan zeker 60 tot 70 procent van het werk op afstand worden gedaan. Onze kandidaten – hoogopgeleide techneuten met minimaal vijf, maar meestal meer dan twintig jaar ervaring, die goed zelfstandig kunnen werken – willen aan de voorkant, dus bij het solliciteren al weten: hoe zit dat straks met thuiswerken? Corona heeft dit gestimuleerd: men is eraan gewend en heeft thuis inmiddels een mooie werkplek ingericht. Ook werkgevers zijn steeds meer ingesteld op thuiswerkers. Kanttekening is natuurlijk wel dat overleg ter plaatse soms écht nodig is, en dat mensen alleen sóms thuis willen werken, niet permanent. Bovendien leent thuiswerken zich niet voor álle soorten werkzaamheden.”

Meer autonomie

Maar vrijheid en autonomie is meer dan alleen de mogelijkheid om af en toe ongestoord een rapport uit te werken in je eigen werkkamer thuis. Werknemers willen ook meer vrijheid om bijvoorbeeld zelf te beslissen hoe en wanneer ze werken. Mensen die zich autonoom voelen in hun werk, zijn gelukkiger, lossen eenvoudiger problemen op en zijn productiever en minder geneigd van baan te veranderen.

In 2018 zag het Amsterdamse onderzoeksbureau Effectory al een duidelijke hang naar meer autonomie onder werknemers in verschillende economische segmenten. Een krappe meerderheid van 52 procent zei autonomie op het werk te missen. Vooral mannen (56 procent) wilden meer vrijheid; bij vrouwen was dat 44 procent. Het gemis aan zelfstandigheid werd het meest gevoeld in grotere organisaties.

Projectmatig werken

ViS Detachering heeft hier een oplossing voor: laat professionals projectmatig werken. “Onze interne medewerkers zijn weliswaar bij ons in vaste (loon)dienst, maar kiezen zelf hun projecten uit”, bedoelt Slee. “Steeds rouleren tussen opdrachtgevers en projecten geeft onmiskenbaar een gevoel van autonomie. En bovendien: bij een opdrachtgever draait het vervolgens om verantwoordelijkheid, niet om 'afgetekende uurtjes'. We zien onze opdrachtgevers hierin meegaan. Als iemand voldoet, dan krijgt hij het vertrouwen dat hij inderdaad 'eigenaar' is van zijn werk. Een opdrachtgever hoeft dan niet meer op alle punten en komma's te letten. Overigens gaat dit niet op voor iedere werknemer; sommige mensen komen toch beter tot hun recht in een negen-tot-vijf setting. Maar bij de doorgaans hoogopgeleide technici van ViS Detachering is het geen probleem.”

Een ander belangrijk aspect van autonoom werken, is volgens Pieter-Bas Slee de vrijheid om iedere dag zelf een werkplek te kiezen. “Ook het hebben van een 'werkgever op afstand' bevordert het gevoel van autonomie. Iemand werkt een dag thuis, of bijvoorbeeld op z'n laptop in een koffietent. Of hij werkt bij ons, want we gaan eigen werkplekken inrichten, hier op kantoor in Reeuwijk. Dat is hoe dan ook nodig, want door het toegenomen thuiswerken neemt het aantal (volledig ingerichte) werkplekken bij opdrachtgevers af. Bovendien stimuleert het de goede relaties met onze medewerkers.”

Totale ontzorging

Dat laatste is onderdeel van de 'totale ontzorging' die opdrachtgevers tegenwoordig van ViS verlangen. “Ze gaan ervan uit dat een werknemer van zichzelf 'aan de voorkant' al een telefoon, een computer en een compleet ingerichte (thuis)werkplek heeft, al dan niet gefaciliteerd door ons. Ze willen een deskundig iemand met volop ervaring die een klus komt klaren, maar verder nergens omkijken naar hebben. Een verschil met vroeger is ook dat bedrijven door het toegenomen thuiswerken minder moeilijk doen over een lange(re) (reis)afstand. Als thuiswerken de norm is geworden en de belangrijkste werklocatie is het eigen huis, dan is het woon-werkverkeer niet zo'n probleem meer”, aldus Slee.

Voor ViS is de conclusie helder: ook als straks alles weer kan, zal de vraag naar meer zelfstandig werken bij werknemers blijven leven. “ViS is een club die zich richt op de medewerker, daardoor zijn we een werkgever geworden waar mensen zich blijvend aan willen verbinden”, maakt Pieter-Bas Slee de balans op van vijftien jaar detachering. “Dat kan alleen als het kwalitatief goede mensen zijn, die kunnen rouleren tussen verschillende projecten van opdrachtgevers. Zij willen graag autonoom werken, en kunnen dat ook goed. Wij hadden dit in 2005 ook al voor ogen, maar misschien waren we toen nog te vooruitstrevend. Autonoom werken past vooral in de huidige markt. Wie weet hoe de markt er over nog eens vijftien jaar uit ziet. We zien het met vertrouwen tegemoet.”

Nieuwsbericht

Interview in vakblad Cobouw

"Eigenaar zijn van je baan, dát is wat professionals willen"

 

Één van de gevolgen van de coronacrisis is dat iedereen gewend raakt aan zelfstandig werken en de voordelen die dit biedt. Volgens ViS Detachering zet deze ontwikkeling na corona alleen maar verder door. Het detacheringsbureau is er blij mee, want de trend past precies bij de visie die het zelf al 15 jaar heeft. “Moderne professionals willen meer vrijheid en autonomie en dat is in bouwkunde en civiele techniek niet anders”. Lees hier het hele artikel in de Cobouw.

Luister de commercial

Mevrouw, waar denkt u aan bij ViS?

Luister de commercial

Meneer, als ik zeg ViS?